Samsung har hamnat på efterkälken gällande snabbladdning

Postat:
13:05 - 2022-08-23
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
27

Allting är relativt. Vad som är snabbt eller inte beror på vad hastigheten jämförs med. Samsungs ”snabbladdning” har senaste åren blivit långsam, då företaget likt Apple hamnat på efterkälken gällande laddningsteknik.

Samsung erbjuder i regel bara 25W laddning, bortsett från 45W i modeller som S22 Plus och S22 Ultra – där den högre angivna hastigheten inte ens gör någon skillnad enligt test. Det kan jämföras med 80W i OnePlus 10 Pro och hela 150W i OnePlus 10T. Andra BBK-tillverkare som Oppo och Vivo erbjuder liknande laddningshastigheter.

Xiaomi har erbjudit 120W i telefoner sedan förra hösten. Motorola introducerade nyligen X30 Pro med 125W laddning. Att ladda mobilen från tom till full nivå tar bara 19 minuter. En vanlig invändning mot snabbladdning är att det inverkar negativt på batteriets livslängd.

Flera av tillverkarna hävdar dock att deras snabbladdning inte degraderar batteriet mer än vanlig laddning. OnePlus påstår rentav att 10T kommer ha runt 80 procent av kapaciteten kvar efter hela 1600 laddningscykler, vilket vida överstiger branschstandarden. Om batteriet laddas en gång om dagen har det kvar 80 procent av kapaciteten efter nästan 4,5 år.

Nu behöver för all del 25W inte inverka negativt på användarupplevelsen. För vissa är det tillräckligt, men det är samtidigt anmärkningsvärt att Samsung hamnat på efterkälken när företaget vanligtvis går i bräschen.

Kanske vågar Samsung inte tänja gränserna för batteriteknik efter batterihaveriet som fick hela Galaxy Note 7 att läggas ned hösten 2016 och uppskattningsvis kostade Samsung 17 miljarder dollar, men det är en osannolik förklaring.

Anser ni att snabbladdning är en viktig del av en smartphone eller tycker ni att Samsungs 25W duger gott och väl?

Texten har tillfogats en rättelse angående laddningshastigheten