Samsung offentliggör Galaxy S6 och Galaxy S6 Edge

Har aktiva fingeravtrycksläsare

Postat:
19:08 - 2015-03-01
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
346

Långt innan dagens presentation av Galaxy S6 hade det redan skrivits spaltmeter om telefonen. Samsung är fortfarande världens största smartphonetillverkare men försäljningen nådde inte riktigt samma skyhöga höjder förra året. Mobilvärldens ögon är nu riktade mot Samsung och toppmodellerna Galaxy S6 och Galaxy S6 Edge, som är tänkta att innebära ett nytt kapitel i tillverkarens historia.

Vi börjar med specifikationerna som först och främst består av en 5,1-tums Super AMOLED-skärm med 2560 x 1440 pixlar (WQHD/577PPI). Edge-modellen har en skärm vars kanter sluttar ner längs sidorna, medan Galaxy S6 har en traditionell panel. Skärmarna skyddas av Corning Gorilla Glass 4.

samsung-galaxy-s6-goldsamsung-galaxy-s6-gold-2

Samsung har valt bort Qualcomm Snapdragon 810 till förmån för egna 64-bitarschippet Exynos 7 Octa med 14nm tillverkningsteknik. Chippet har åtta kärnor vilka som högst arbetar i 2,1GHz. Under chassit sitter även 3GB LPDDR4-RAM och 32GB/64GB/128GB lagring beroende på modell.

Batteriet är fast den här gången, vilket inte kommer tilltala alla då batterier som är enkla att byta ut nästan varit en nisch för Samsung hittills. Samsung har även valt bort minneskortsplats. Galaxy S6 har fått ett 2550mAh-batteri medan Edge-modellen erbjuder ett batteri med 2600mAh. Varken HTC eller Samsung sträcker sig alltså över 3000mAh-gränsen för nya toppmodellerna.

samsung-galaxy-s6-press-4

Båda telefonerna har 16MP-kameror (f/1.9) med optisk bildstabilisering och främre 5MP-kameror. En ovanlig finess för kameran är att vitbalansen optimeras via IR. Kameran har enligt Samsung en snabb autofokus och kamera-appen kan startas genom att dubbeltrycka på hemknappen. Tillverkaren menar att kameran öppnas på bara 0,7 sekunder.

I vanlig ordningar har Samsung inkluderat en lång rad sensorer, som accelerometer, barometer, kompass, fingeravtrycksläsare, gyroskop, pulsmätare, närhets- och ljussensorer samt halleffektsensor. Vi finner även GPS+GLONASS, USB 2.0, LTE kategori 6, Bluetooth 4.1 LE och universalfjärrkontroll.

samsung-galaxy-s6-press-3

Fingeravtrycksläsaren verkar lyckligtvis ha förbättrats markant. Samsungs tidigare implementering har varit allt annat än optimal, men nu ska det bara räcka att lägga fingret på hemknappen för att fingeravtrycket ska registreras – inga fler svep. Det innebär även att enheten enklare kan låsas upp med bara en hand.


En annan nyhet är trådlös laddning. Enheterna stödjer alla trådlösa laddare som följer WPC- och PMA-standarderna och kan laddas med IKEAS nya möbler. När sladd används sägs telefonen laddas 1,5 gånger snabbare än Galaxy S5.

Galaxy S6 mäter 143,4 x 70,5 x 6,8 millimeter och väger 138 gram. Edge-varianten mäter istället 142,1 x 70,1 x 7 millimeter med en vikt på 132 gram. Konstruktionen består av glas och metall. Telefonerna kommer bli tillgängliga världen över från och med tionde april.

Galaxy S6 edge har, som den första smarta telefonen på marknaden, en välvd skärm som täcker dess sidor. Denna eleganta och avskalade design ger också nya möjligheter vad gäller funktion. Färgkoda dina favoritkontakter och S6 edge signalerar diskret vem som ringer dig genom att lysa upp sidan av den välvda skärmen i den färg som den favoritkontakt som ringer upp har tillskrivits. För att avböja samtalet, lägg ditt finger på pulsmätaren och Galaxy S6 edge skickar automatiskt ett SMS som informerar om att du inte är tillgänglig.
— Samsung Sverige