Samsung tillkännager ny 200MP-kamera med branschens minsta pixlar

Postat:
13:28 - 2022-06-23
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
1

Efter Samsungs första 200MP-kamera som tillkännagavs i höstas och fortfarande inte har debuterat i en telefon, kommer nu en förbättrad variant kallad ISOCELL HP3. Enligt Samsung har bildsensorn branschens minsta pixlar på 0,56μm.

Det kan jämföras med 0,64μm i föregångaren. Sensorstorleken är 1/1,4” och Samsung skriver att ytan för själva kameramodulen har minskats med 20 procent, vilket tillåter tunnare telefonkonstruktioner.

With our latest and upgraded 0.56μm 200MP ISOCELL HP3, Samsung will push on to deliver epic resolutions beyond professional levels for smartphone camera users

Något kallat Super QPD gör att alla sensorns pixlar har förmåga att autofokusera. Genom att fas-skillnader upptäcks både vertikalt och horisontellt ska HP3 erbjuda en snabbare och mer precis autofokus i telefoner.

Samsung nämner stöd för 8K-video @ 30fps och 4K @ 120fps. Mindre pixelstorlekar innebär sämre prestanda i svagt ljus men det motverkas genom att flera pixlar kombineras till en enda. På så vis kan kameran även fånga 50MP-bilder och 12,5MP-bilder.

Teknikjätten utlovar även 14-bitars färgdjup samt förbättringar av det dynamiska omfånget. Testexemplar är redan tillgängliga för tillverkare och ISOCELL HP3 kommer masstillverkas senare i år.