Samsungs chipp Exynos 5 Octa börjar massproduceras under Q2

Postat:
14:53 - 2013-03-17
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
19

I Sverige och i flera andra marknader som exempelvis USA kommer Samsung Galaxy S4 i alla fall inledningsvis utrustas med chippet Qualcomm Snapdragon 600 istället för tillverkarens egna Exynos-chipp. Det har spekulerats om att detta beror på att Samsung annars inte kan tillhandahålla stöd för LTE – särskilt inte i de frekvensband som krävs i vissa regioner. 

En mer uppenbar anledning har det nu visat sig är att Exynos 5 Octa inte ens börjat massproduceras än. Därför var chippet överhuvudtaget inte ett alternativ för den initiala releasen av Galaxy S4. Massproduktion av chippet inleds under årets andra kvartal (någon gång mellan april och juni). Exynos 5 Octa bjuder på två separata fyrkärniga kluster, vilket sägs innebära att energiförbrukningen kan reduceras upp till 70 % samtidigt som topprestanda bibehålls.

Vissa frågor kvarstår – som om en Exynos-variant av Galaxy S4 kommer släppas här senare i år och om den i så fall kommer ha stöd för LTE, men i nuläget är det Snapdragon 600 som gäller för Samsungs flaggskeppstelefon.