Bing för Android får större uppdatering – en titt på nyheterna och appen

Postat:
19:02 - 2016-02-05
Skribent:
| Chris
Kommentarer:
17

När det kommer till söktjänster är Google en ohotad herre på täppan, men den kanske främsta utmanaren Bing har fått en större uppdatering till version 6.0. Nedan tar vi en liten titt på nyheterna och funktionerna från Microsofts svar på Google Search.

Utseende & Design
Microsoft beskriver nyheterna i appen som att tillgängligheten till nyheter, bilder, videos, händelser nära ens position, restauranger och annat bara är ett tryck bort. I Sverige verkar utbudet av sökbara kategorier vara något begränsat då appen bara erbjöd oss att välja mellan bilder, videos och nyheter utöver en vanlig webbsökning.

Appens design är näst intill identisk med iOS-versionen (som också har uppdaterats) med undantaget från vissa mindre visuella element. Tråkigt nog verkar Microsoft inte haft Googles riktlinjer för design i åtanke när man jobbade på uppdateringen och appen känns istället som ett mellanting mellan Holo och Material Design.

En mindre men trevlig funktion är i alla fall att man precis som på hemsidan kan spara hem den dagliga bakgrundsbilden Bing använder sig av. Även appens widget har fått nytt utseende.

Funktioner
Utöver att låta användare göra en vanlig webbsökning så går det nu även att söka av QR eller streckkoder via den inbyggda skannern alternativt göra en röstsökning. Gjorda sökningar sparas som flikar i ett eget fönster för snabb åtkomst. Möjligheten till att göra privata sökningar finns också utan att sökhistorik, flikar och hemsidor sparas.

bing-longpress-gif

Långtryck för snabbare åtkomst.

När vi testade att skanna streckkoden på en tub med kylande gel så togs vi direkt till produktens sida på Amazon med alternativ för pris och leverans. Skannade vi istället en bok hamnade man på prisjämförelsesidan i appen som erbjöd prisinfo från Amazon, Wallmart och Barnes & Noble.

Gör man en vanlig textsökning efter ett ställe eller en affär så visas närmsta plats, adress och eventuellt betyg hämtade från Yelp eller TripAdvisor. Det går även att klicka upp platsens egen sida för att få navigering via Google Maps, öppettider och telefonnummer.

Slutligen
När allt kommer omkring så är uppdateringen ett steg, även om det är litet, i rätt riktning för Bing. Att navigera runt i appen och att göra sökningar går snabbt, plus att söka via kameran fungerar bra så länge koden faktiskt hittas och att få en prisjämförelse kan vara intressant för de som köper t.ex. böcker via Amazon.

Appens största svagheter är utan tvekan röstsökningen och designen, två punkter som Google Search/Now är överlägset på. Är man dessutom en van användare av Android eller Googles tjänster så känns inte Bing som ett logiskt val för att hantera sökningar på.

Vad tycker ni läsare om Bing som söktjänst? Något ni skulle överväga att använda som alternativ till Google Search?