Sony Ericsson är en tillverkare som inom Androidvärlden gått från att vara delvis hånad till hyllad, och från att på ett plan ligga efter till att istället ligga steget före. Inledningsvis fick SE kritik från flera håll för att de släppte enheter som körde förlegade Android-versioner, och för att de var sena med att tillhandahålla uppdateringar. Nu har företaget emellertid inte bara skärpt till sig på mjukvarufronten, utan de har även blivit pionjärer genom att låta kunder låsa upp bootloadern på sina Android-enheter.
Genom detta visar Sony Ericsson att de förstår vad Android handlar om för många: öppenhet, anpassning och experimenterande – att kunna skräddarsy och ha full kontroll över sin mobila enhet. Bootloadern är i stort sett alltid låst på Android-telefoner, för tillverkare vill att kunder ska köra just deras variant av Android. En öppen bootloader krävs för att kunna installera skräddarsydda ROM:ar – alltså anpassade Android-versioner, och Sony Ericsson har således gjort det bra mycket enklare för sina kunder att göra detta.
Nu har tillverkaren gått steget längre och dessutom publicerat en guide till hur man gör sin egen bygger om en Linux-kernel. En kernel är så att säga en operativsystemskärna, som bland annat startar systemet och kommunicerar med hårdvaran. Genom att anpassa en kernel för en Android-mobil kan man exempelvis lyckas förlänga batteritiden eller överklocka processorn. Linux-kerneln skapades av den legendariske finske programmeraren Linus Torvalds 1991, och i Sony Ericssons guide går att läsa hur man anpassar en kernel. Utöver att tillhandahålla den nödvändiga mjukvaran, beskriver alltså SE även processen som är uppdelad i fem steg.
Vad tycker ni läsare om detta initiativ, och är det några som tänker testa att bygga om en kernel? Dela gärna med er av era erfarenheter i kommentarsfältet.
Tipstack till Thorsten!