Sony SRS-BTV5 – en högtalare med stöd för NFC [Test]

Postat:
10:24 - 2013-04-12
Skribent:
| Björn E
Kommentarer:
21

sony_1

Samtidigt som Sony presenterade sin nya Xperia Z på CES 2013  så visade man även upp flera nya produkter som alla kan utnyttja NFC för enkel anslutning. Vi har tagit en titt på deras minsta högtalare, Sony SRS-BTV5, som inte bara fungerar som högtalare utan även har stöd för telefonfunktioner.

Specifikationer

Storlek på högtalarelementca 34mm i diameter
Impedans6 Ohm
Effekt, total1.2 W (vid 10% harmonisk distorsion)
Ljudkontakt3.5mm-anslutning - Ljud In
LaddningLaddas via mikro-USB
Batteritidca 5 timmars uppspelning
BlåtandV3.0, A2DP, AVRCP, HFP, HSP
Storlekcirka 65 mm x 67.5 mm x 65 mm (b/h/d)
Vikt135 gram
ÖvrigtFungerar som högtalartelefon, NFC-stöd

Sony SRS-BTV5 är en smidig liten högtalare som använder sig av Sony:s 360-grader musiksystem. Det innebär att högtalaren pekar uppåt och att ljudet sprids ut i 360-grader för en bättre ljudbild. Högtalaren har stöd för anslutning via bluetooth och kabel och NFC-stödet finns där för att göra själva anslutningen via bluetooth enkel och direkt.

Förutom högtalarfunktionen så finns det även stöd för att använda högtalaren för telefonsamtal.

Närmare titt

sony_2

Sony SRS-BTV5 finns i vitt, svart och rött. Den är liten och smidig och Sony levererar usb-kabel och en liten tygväska med den, allt som behövs för att ta med den när du är ute på språng.  En lustig detalj är att antalet manualer de skickar med nästan tar större plats än själva högtalaren i förpackningen.

sony_3 sony_4
sony_5

På enheten hittar vi volymknappar, en lucka som gömmer usb-kontakt och ljudkontakt samt på-av-knappen.

NFC – vad innebär det?

NFC står för Near-field-communication, närfältskommunikation, och gör det möjligt för enheter att utbyta information bara genom att vara nära varandra. Många nya telefoner idag kommer med NFC-stöd och det används till exempel också i vissa betallösningar där du endast behöver hålla telefonen (eller kortet) när en läsare.

Hos Sony SRS-BTV5 så används NFC till att göra handhavandet mellan telefon och högtalare lite enklare.  Låt oss jämföra hur du ansluter en telefon via NFC och via bluetooth:

Bluetooth: Sätt på högtalaren och sätt den i kopplingsläge genom att dra på/av-slidern åt sidan i ett par sekunder. På telefonen gå in i bluetooth-inställningarna och välj att söka efter enheter. När du hittar högtalaren välj att ansluta dig och mata in 0000 som kod.

NFC: Sätt på högtalaren. Håll telefonen kort mot toppen av högtalaren. En liten vibration visar att de ”pratat med varandra”. Första gången får du upp en liten ruta med fråga om du tillåter koppling. Klart. Telefonen och högtalaren är nu kopplade och om du vill koppla ifrån telefonen från högtalaren är det bara att nudda den igen mot högtalaren.

Vi testade att ansluta både en Sony Xperia Z och en Nexus 4 till högtalaren via NFC och i båda fallen gick det mycket smidigt. I de fallen NFC saknas går det självklart fortfarande att ansluta högtalaren via bluetooth på vanligt sätt eller via en kabel.

Ljud

För att bedöma ljudkvalitén lyssnade vi på musik i lite olika format och via olika musikspelaren inklusive Spotify och WinAmp.

Självklart kan man inte förvänta sig för mycket av en så pass liten högtalare men den överraskade oss med att erbjuda helt godkänt ljud. Basen är lite klen i övrigt så erbjuds vi ett fylligt ljud. Volymen kunde vara lite högre men det märker vi också beror på vad vi lyssnar på.

Vi testade också att använda Sony SRS-BTV5 som högtalartelefon och det fungerar utmärkt. Vår motpart på andra sidan linjen märkte ingen skillnad mot när vi pratade direkt i telefonen och vi hörde vår motpart klart och tydligt.

Sammanfattning

Sony SRS-BTV5 kostar runt 500 kronor och uppåt vilket får ses som ett normalt pris för en blåtands-högtalare med NFC-stöd.

Med ett smidigt format, godkänt ljud och en förenklad anslutningsmetod via NFC så är Sony SRS-BTV5 en perfekt kompanjon på språng när du vill kunna få ut bättre ljud än vad du får direkt från telefonen.