Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Sony Xperia Z Ultra anländer – vi tar en första titt

En bjässe till telefon med riktigt vass hårdvara

Postat:
02:07 - 2013-09-04
Skribent:
Eric N
Kommentarer:
Vi har lagt vantarna på ett tidigt butiksexemplar av Sonys respektive Androidvärldens största smartphone i form av den nyligen lanserade Xperia Z Ultra. Telefonen som nästan får Samsungs Note-serie att framstå som en jawa i förhållande till en wookie har butikspremiär i slutet av september. Det rekommenderade butikspriset i Sverige är satt till cirka 6 000 kronor och enheten finns redan tillgänglig för förbokning.

I förpackningen

Sony Xperia Z Ultra (framöver kallad ”XZU”) levereras i en nätt förpackning av återvinningsbart material med klassisk Sony-design. Kartongen informerar i vanlig ordning om några av telefonens nyckelspecifikationer som den 6,4″ stora skärmen, kameran med ExmorRS-sensor och IP-klassificeringen.

Innehåll:

 • AC-adapter 5V==1,5A
 • Ca 1m lång mikroUSB-kabel
 • Dockningsstation med USB-anslutning
 • Adapter för kompatibilitet med tidigare dockningsstationer
 • Uppstartsguide och information om SAR-värde (0,441 W/kg (10 g)

Inuti kartongen ligger en lapp som informerar om att vi inte skall ansluta dockningsstationen till datorn utan endast till den medföljande AC-adaptern. Lite snopet konstaterar vi likaså att inget headset medföljer.

Observera att innehållet kan variera beroende på butik eller operatör varför vi uppmanar er läsare att alltid kontrollera vad som medföljer före köp.

Utseende och byggkvalitet

Designspråket talar för sig själv och det råder vid första anblick ingen tvekan om att det är en Xperia-telefon vi har framför oss. Samtidigt noterar vi dock ett par förändringar i jämförelse med Xperia Z.

För det första är XZU utrustad med en ram i aluminium som sannolikt finns där för att bidra till ökad vridstyvhet, och en del konsumenter anser också att aluminium ger ett lyxigare intryck än plast. För det andra sitter inte hörlursjacket på enhetens ovansida utan är i stället placerat på den högra långsidan.

Fram- liksom bakstycket är försett med mineralglas som Sony i sin tur täckt med en plastfilm för att göra det splittersäkert. Tyvärr medför detta att både damm, smutspartiklar och fingeravtryck i högre grad sätter sig på skärmen och är dessutom något svårare att torka bort i förhållande till glas. Plast är dessutom i regel mer mottagligt för repor och leder till att skärmen inte känns lika halkig och lättanvänd under fingertopparna.

Väl i handen ger pjäsen ett gediget intryck och känns trots sin storlek bra att hålla i. Det beror till viss del på vikten om 212 g som är jämnt fördelad över chassit liksom ett djup om blott 6,5 mm. Den stora ytan i kombination med tunnheten leder till att telefonen trots aluminiumramen sviktar mer än vanligt när vi provar vridstyvheten.

XZU är utrustad med en volymknapp (+/-) och en på-/av-knapp vilka bägge sitter placerade på telefonens högra långsida. Knapparna känns bra att trycka på och sticker ut tillräckligt från chassit för att de skall vara enkla att känna sig till. Vi reagerar däremot på att volymknappen inte riktigt ger ifrån sig samma klickljud när vi höjer volymen som när vi sänker den eller trycker på av-/på-knappen. Det känns också som att fjäderbelastningen är svagare för den övre delen av knappen kontra den nedre vilket ger ett ojämnt intryck.

MicroSD- liksom SIM-kortsporten sitter bredvid varandra under luckan ovanför av-/på-knappen medan MicroSD-porten i sin tur sitter placerad under en lucka högst upp på telefonens vänstra långsida. Luckan för MicroSD-porten sitter dock lite löst och ligger inte heller i rät linje med chassit, vilket stör oss en aning.

Telefonen har två mikrofoner varav den ena sitter på ovansidan och den andra centrerad i fotändan av skärmen. Mikrofonen på ovansidan bidrar till att filtrera bort ljud i bakgrunden för motpartens räkning vid telefonsamtal samt ger stereoljud under videoinspelning. Till vänster om högtalaren i huvudändan sitter dels ljus- och närhetssensorn samt en kamera med FUllHD-upplösning (2MP).

XZU har slutligen en liten lysdiod i hörnet till höger om Sony-logotypen som lyser när vi laddar telefonen och blinkar vid nya händelser. En LED-blixt/-lampa för kameran saknas dessvärre.

xperia_z_ultra-1-22

De flesta förväntar sig förmodligen inte att en telefon i den här storleksklassen skall vara vattentät men precis som resten av enheterna i Xperia Z-serien är Ultra vattentät. Enheten är till och med IP58-klassificerad till skillnad från Xperia Z (IP57) vilket innebär att den kan (på pappret) kan vistas upp till 1,5m under vattenytan i 60 minuters tid utan att ta skada.

IP-klassificeringen innebär i normala fall att det sitter luckor framför samtliga av enhetens anslutningsportar, men på XZU är hörlursjacket exponerat vilket gör det smidigt att ansluta ett par trådbundna hörlurar eller ett headset. Eftersom piggarna för dockningsstationen likaså är exponerade går det att ladda telefonen utan att lyfta på luckan för mikroUSB-porten.

Storleksjämförelse

XZU är till följd av av sin storlek en uppseendeväckande telefon. I samband med en fotorunda på stan var intresset stort bland förbipasserande.

xperia-z-ultra-pocket-zomgposing-size

De flesta undrade huruvida telefonen glider ned i en ficka eller ej och svaret på den frågan är att den i förvånansvärt många fall går att stoppa ned, men det är vare sig bekvämt eller ser särskilt snyggt ut. I ett par löst åtsittande jeans ser det ut som i bilden ovan. Det lämpar sig förmodligen bäst att således förvara telefonen i innerfickan på en jacka, kavaj eller i en väska av något slag.

Ett flertal undrade också om det inte såg lite dumt ut att tala i en så stor telefon och efter en kort demonstration var alla vi talade med eniga på den punkten: Ja, det ser dumt ut. Ett headset löser dock enkelt det bekymret.

Om vi kommer få se större telefoner än XZU återstår att se. ASUS och Samsung har lanserat enheter som går att använda som en telefon i sjutumsklassen, men dessa har båda marknadsförts som surfplattor och inte som telefoner. Sony är alltså ensamma bland de stora tillverkarna om att markandsföra en så stor enhet som en smartphone.

size_comparison

[Jämför verklig storlek via androidenheter.se]

I bilden ovan syns en skalenlig jämförelse mellan Xperia Z Ultra, Samsung Galaxy Note II, Xperia Z, Samsung Galaxy S4, HTC One samt Xperia S.

Ramen kring skärmen är på höger respektive vänster sida i princip lika stor som på Xperia Z. Utrymmet ovan- och nedanför skärmen är däremot väl tilltaget vilket innebär en hel del död yta och förklarar telefonens ansenliga höjd i förhållande till skärmstorleken.

ModellnamnSkärm (tum)Bredd (mm)Höjd (mm)Djup (mm)Vikt (gram)Batteri (mAh)
Sony Xperia Z Ultra6.4492.2179.46.52123000
Samsung Galaxy Note II5.580.5151.19.41803100
LG G25.270.9138.58.91433000
Sony Xperia Z5.071.0139.07.91462330
Samsung Galaxy S4 4.9969.8136.67.91302600
Samsung Galaxy S III 4.870.6136.68.61332100
HTC ONE4.768.2137.49.31432300
LG Nexus 44.768.7133.99.11392100
Sony Xperia V4.36512910.71201750

Specifikationer

Sony Ericsson och sedermera Sony har under en längre tid legat på efterkälken i förhållande till konkurrenter som HTC, LG och Samsung vad gäller en rad systemkomponenter. Generellt sett har mängden RAM och flashminne varit snålt tilltaget och bolaget har därutöver sällan varit först med att introducera nya plattformar från exempelvis Qualcomm. Ett stort antal modeller har dessutom fått kritik för att skärmarna har haft dåliga betraktningsvinklar, även om bildpanelerna i övrigt har varit bra.

1080p-screenshot-template-portrait-4x

Det är med bakgrund av ovenstående därför glädjande att Sony denna gång hör till de allra första att vara ute på marknaden med Qualcomms hitills mest kraftfulla Snapdragon-plattform S800, samt en skärm som inte lider av begränsande betraktningsvinklar.

Mängden RAM anger specifikationsbladet till 2GB varav 1801MB finns tillgängligt efter att systemkomponernterna har tagit sitt. Av det inbyggda flashminnet på 16GB finns ca 12GB tillgängligt för användaren varav 11GB är ledigt från start. Det finns möjlighet att utöka mängden minne via mikroSD-porten.

Specifikationer Sony Xperia Z Ultra
ReleasedatumSommaren 2013
Processor2,2GHz quad-core
PlattformQualcomm Snapdragon 800
GrafikkretsAdreno 330
RAM-minne2GB
Inbyggt minne16GB / plats för minneskort
Skärm6,44" / FHD - 1080x1920 pixlar / 342PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 114,33 cm² / ~69,4% av fronten
Kamera8MP
Främre kamera2
Vikt212g
Höjd, bredd, djup179 x 92 x 7mm
Batteri3000mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.0, Wi-Fi, Wi-Fi Direct, DLNA
SensorerGPS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor
FM-radio / NFCJa / Ja
Tal / standbytid16 / 820
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningIP58
Övrig info3,5mm-jack. Både vatten- (IPX5/8) och dammtålig (IP5X). Skärmen kan hantera input från alla kapacitiva pekpennor och även från vanliga pennor. Skärmen har tekniker Sony kallar för Triluminos och X-Reality.
Mer infoMer info om Sony Xperia Z Ultra på Androidenheter.se

Bildskärmen

xperia_z_ultra-1-30

Skärmen är 6,4″ stor och har en upplösning på 1080p (1080×1920 px) vilket innebär en pixeltäthet på 342 pixlar per tum. Detta kan jämföra med Xperia Z som med sin 5″ stora skärm och identiska upplösning har en pixeltäthet på 442 pixlar per tum.

Utöver att i vanlig ordning fungera med styluspennor för kapacitiva skärmar fungerar XZU också bra tillsammans med pennor som har en metallspets. Sony har inte avslöjat vilken digitizer som sitter i telefonen, men en gissning från vår sida är att det handlar om N-trigs duo sense-sensor.

Sony marknadsför vidare bildskärmen med två i mobilsammanhang nya begrepp. För det första ”TRILUMINOS-display” och för det andra ”OptiContrast med Direct Touch”.

Bildskärmen bygger namnet till trots – triluminous – inte på samma displatyeknik som i Sonys tv-apparater där Sony bytt ut den tidigare enfärgade LED-bakgrundsbelysningen mot en trefärgad sådan. Triluminous for Mobile innebär däremot att panelen bygger på en ny generation med bättre kontrast, betraktningsvinklar och naturligare färger.

Uppdatering: Vi har gjort en rättning gällande displayen. Triluminous for Mobile innebär inte trefärgad bakgrundsbelysning.

opticast

(1) Glas (2) Avlägsnat luftskikt (3) Sensorskikt/digitizer (4) LCD-panel

Genom att eliminera sensorskiktet och integrera sensorn i själva displayglaset minskar avståndet mellan glas och panel vilket leder till färre reflexer. Det förbättrade sensorskiktet hamnar i sin tur närmare användaren vilket innebär högre känslighet och bättre respons. Sony kallar detta för OptiContrast respektive DirectTouch.

xperia_z_ultra_display_1 xperia_z_ultra_display_2 xperia_z_ultra_display_3
Från vänster till höger: LG Nexus 4, Xperia Z Ultra, Xperia Z

Vi har tidigare kritiserat flera av Sonys telefoner för mindre bra betraktningsvinklar. XZU har inga sådana problem utan presterar mycket bra på denna punkt vilket bilden ovan tydligt visar. Panelen tappar inte nämnvärt i färg eller kontrast ur mer extrema betraktningsvinklar. Resultatet bör tillfredsställa de flesta.

Pekskärmen är förstås av kapacitiv typ, vilken reagerar på elektriciteten i våra fingertoppar, men utöver det så har XZU även fått en digitizer som reagerar på alla typer av strömledande material, som exempelvis udden på en blyertspenna eller metallhylsan längst ned på en lite dyrare bläckpenna. Detta innebär att man kan styra skärmen med nästan vadhelst man har tillgängligt, utan behov av en specifik stylus – men risken för repor är överhängande så vi rekommenderar att en ordentlig stylus inhandlas.

Vi vet inte med säkerhet vilken typ av digitizer Sny har använt, men det rör sig gissningsvis om N-trigs DuoSense-digitizer som även sitter i bland annat några av Sonys pekskärmsutrustade Windows 8-laptops.

Kameran

xperia-z-ultra-camera

Sony har inte uppdaterat mjukvaran för kameran nämnvärt i XZU utan den ser ut och fungerar som i Xperia Z. Enheten är som standard inställd på att ta bilder i 5MP upplösning i 16:9-format, men det finns möjlighet att öka till 8MP i standardformat (4:3).

XZU har som vi tidigare konstaterade ingen LED-blixt/-lampa vilket gör det knepigt att fotografera i mörka miljöer.

Kameramjukvaran går allt som oftast fort att starta, men efter en omstart  dröjer det i regel ett par sekunder innan den kommer igång. Efter en kortare fotorunda kände vi oss inte begränsade av en långsam autofokus eller fördröjning mellan bildtagning utan kameran svarade i regel snabbt på våra önskemål.

Xperia Z Ultra vs Xperia Z

xperia-uz-1 xperia-z-1

xperia-uz-9 xperia-z-9

xperia-uz-8 xperia-z-8

xperia-uz-7 xperia-z-7

xperia-uz-6 xperia-z-6

xperia-uz-5 xperia-z-5

xperia-uz-4 xperia-z-4

xperia-uz-3 xperia-z-3

xperia-uz-2 xperia-z-2

 

Mjukvaran

Sony skickar i vanlig ordning med sitt egenutvecklade UX-gränssnitt som i sin tur körs ovanpå Android 4.2/Jelly Bean. En uppdatering till Android 4.3 är på väg men något datum är inte offentliggjort.

Sony marknadsför hemskärmen med att den rymmer sex rader ikoner vilket är ett välkommet tillskott och fungerar bra med den höga upplösningen och stora skärmen. För den som vill ha fler rader men inte byta telefon går det dock utmärkt att ordna genom tredjepartsmjukvara som exempelvis Nova Launcher.

Genom inställningsmenyn går det smidigt att justera vilka snabbgenvägar som skall synas, om några alls, i notifikationsfältet.

En funktion vi snabbt fattade tycke för är möjligheten att fälla fram en meny i programfältet genom att svepa från höger till vänster. Det vill säga som i Googles applikationer (Maps, YouTUbe, Gmail etc.) där vi kan välja i vilken ordning våra applikationer skall synas, söka efter dem etc.

Överlag hittar vi däremot inga stora förändringar i förhållande till Xperia Z. Vi förmodar att Sony sparar på krutet till lanseringen av Android 4.3.

Prestanda & Spel

XZU bjuder på en av de bästa upplevelser av Android vi hitills stött på. Det är mjukt, följsamt och överlag en mycket behaglig upplevelse och då skall vi ha i åtanke att Android 4.3, som XZU ännu inte har fått taga del av, innehåller en rad optimeringar för att förbättra användarupplevelsen. Det bådar således gott inför framtiden.

Geekbench2 2.3

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
Nvidia Shield 4x1.9GHz Tegra 4 (4.2)
4399p
LG G2 4x2.2GHz S800 (4.2)
4128p
Samsung Galaxy Note 3 4x2.2GHz S800 (4.3)*
4010p
Sony Xperia Z Ultra 4x2.2GHz S800 (4.2)
3815p
Samsung Galaxy S4 Active 4x1.9GHz S600 (4.2)
3293p
Samsung Galaxy S4 4x1.9GHz S600 (4.2)
3212p
HTC One 4x1.7GHz S600 (4.1)
2708p
Sony Xperia Z1 4x2.2GHz S800 (4.2)*
2692p
ASUS Padfone Infinity 4x1.7GHz S600 (4.1)
2675p
LG Optimus G 4x1.5GHz S4 APQ8064 (4.1)
2235p
Oppo Find 5 4x1.5GHz S4 APQ8064 (4.1)
2193p
Sony Xperia Z 4x1.5GHz S4 APQ8064 (4.1)
2079p
Samsung Note 2 Exynos 4412 4x1.6GHz (4.1)
1993p
LG Nexus 4 4x1.5GHz S4 APQ8064 (4.2)
1704p
HTC One X Tegra 3 4x1.5GHz (4.1)
1679p
Samsung Galaxy S3 Exynos 4412 4x1.4GHz (4.0)
1668p
Sony Xperia V MSM8960 2x1.5GHz (4.1)
1609p
LG Optimus 4X HD Tegra 3 4x1.5GHz (4.0)
1554p
HTC One S MSM8260A 2x1.5GHz (4.0)
1543p
Samsung Galaxy Note Exynos 4210 2x1.4Ghz (4.0)
1192p
Samsung Galaxy S2 Exynos 4210 2x1.2GHz (4.0)
1160p
Samsung Galaxy Nexus OMAP4460 2x1.2GHz (4.1)
1005p
Sony Xperia acro s MSM8260 2x1.5GHz (4.0)
978p
Sony Xperia s MSM8260 2x1.5GHz (4.0)
973p
ZTE Grand Intel Z2460 1.6GHz (4.0
848p
Sony Xperia P NovaThor U8500 2x1GHz (2.3)
816p
SE Xperia arc MSM8255 1GHz (4.0)
493p
Samsung Nexus S S5PC110 1GHz (4.1)
328p
500
1000
1500
2000
2500
3000
3500
4000

3DMark Ice Storm Extreme Test 1, 2 OpenGL ES 2.0 1080p

3DMark Ice Storm is an OpenGL ES 2.0 benchmark test that uses fixed off-screen rendering at 720p then scales the output to fit the native display resolution of your device. 3DMark Ice Storm Extreme raises the off-screen rendering resolution to 1080p and uses higher quality textures and post-processing effects to create a more demanding load for the latest smartphones and tablets.
Samsung Galaxy Note 3 1080p (4.3)*
69FPS
49FPS
Nvidia Shield Tegra 4 720p (4.2)
66FPS
37FPS
Sony Xperia Z Ultra 1080p (4.2)
63FPS
43FPS
Sony Xperia Z1 1080p (4.2)*
63FPS
43FPS
LG G2 1080p (4.2)
61FPS
41FPS
Samsung Galaxy S4 GPlay 1080p (4.2)
32FPS
24FPS
Samsung Galaxy S4 1080p (4.2)
31FPS
24FPS
Samsung Galaxy S4 Active 1080p (4.2)
31FPS
23FPS
ASUS Padfone Infinity 1080p (4.1)
30FPS
22FPS
HTC One 1080p (4.1)
29FPS
23FPS
LG Optimus G 720p (4.1)
28FPS
22FPS
Sony Xperia Z 1080p (4.1)
28FPS
21FPS
Samsung Nexus 10 WQXGA (4.2)
27FPS
18FPS
LG Nexus 4 720p (4.2)
24FPS
18FPS
Oppo Find 5 1080p (4.1)
24FPS
18FPS
Samsung Galaxy S3 720p (4.1)
24FPS
18FPS
Sony Xperia V 720p (4.1)
19FPS
11FPS
Samsung Galaxy Note 2 720p (4.1)
7FPS
11FPS
ASUS Nexus 7 720p (4.2)
7FPS
6FPS
5
10
15
20
25
30
35
40
45
50
55
60
65

Avslutning

Det är svår att dra några större slutatser av en telefon efter blott några dagars användning, men vi är hittills mestadels positivt inställda till Sonys Xperia Z Ultra. Det är främst på grund av storleken en unik telefon och det är sannolikt också just storleken som kommer göra att folk köper, eller inte köper, den här pjäsen. Oavsett vilket så är det en väldigt nischad marknad Sony har siktet inställt på.

Även om vi har gett Xperia Z Ultra en ordentlig genomkörare under de första dagarna så kommer vi nu sätta igång det riktiga arbetet med vår fullskaliga recension och vi hoppas kunna presentera denna inom en inte alltför avlägsen framtid. Håll ögonen öppna.

Mest kommenterat

 1. Apple höll Imessage från Android för att skydda sin inhägnade trädgård
 2. Vilken Androidversion har din telefon?
 3. Sony presenterar flaggskeppet Xperia 1 III – först med 4K OLED 120Hz
 4. Här är Sony Xperia 5 III med variabel brännvidd
 5. Swedroids fyndtipsfredag (v14)
 6. Sony kan satsa stort på mobilspel

Mest läst

 1. Apple höll Imessage från Android för att skydda sin inhägnade trädgård
 2. Google-experiment visar vad som finns rakt på andra sidan jorden
 3. Renderade bilder påstås visa Googles smartklocka
 4. Fler inofficiella uppgifter om Google-chippet i Pixel 6
 5. Swedroids fyndtipsfredag (v14)
 6. Nya designen i Play Store blir allmänt tillgänglig

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Androidversion har din telefon?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om