Sony Xperia Z5 Compact [Unboxing]

Postat:
18:31 - 2015-09-18
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
64

Sony har för första gången lanserat en komplett familj Z-serietelefoner vid ett och samma tillfälle i form av Xperia Z5 Premium, Xperia Z5 och minstingen Xperia Z5 Compact. Vi kommer att inleda vårt test av Z5-familjen med Compact som efterföljer den ett år gamla Xperia Z3 Compact.

Xperia Z5 Compact kommer att få butikspremiär i slutet av september och enligt Prisjakt kostar den för närvarande 5 790 kr bland flertalet återförsäljare. Telefonen finns i flera olika färgalternativ: Gul, Vit, Svart och Korall.

I förpackningen

Förpackningen för Z5 Compact är . Lyfter vi på locket finner vi utöver telefonen en USB-kabel, AC-adapter (5V==1,5A) och en liten uppstartsguide samt garantivillkor.

Telefonen har ett plastchassi med ett enligt Sony härdat glas från en ”välkänd tillverkare” på både bak- och framsida. Glaset på baksidan är som bilderna ovan visar frostat vilket också innebär att texturen är lite annorlunda än för blankpolerat glas. Sony-loggan sitter till skillnad från resten av texten på bakstycket ovanpå glaset.


En del har hänt till det yttre i jämförelse med föregångaren Xperia Z3 Compact. Precis som på Sonys senare telefoner är USB-porten blottad och sitter inte längre dold bakom en lucka. Luckor som måste öppnas och stängas regelbundet riskerar förr eller senare börja glappa/läcka. Kopparpiggarna har vidare försvunnit och har tyvärr inte ersatts av trådlös laddning, utan det går endast att ladda enheten genom microUSB-porten i botten.


Beroende på återförsäljare skickar Sony med ett par sladdanslutna vikbara hörlurar med modellbeteckningen MDR-10rc. Två 3,5mm-kablar följer med i förpackningen; en rak stereokabel och en stereokabel med headset. Vi har inte hunnit testa hörlurarna i någon större utsträckning men kan konstatera att ljudet är rätt neutralt och välbalanserat. Hörlurarna har en fin passform, men i vårt fall sitter de samtidigt väldigt löst om huvudet, vilket gör att de tenderar att glida av eller ur position om man rör sig liute för mycket. Hörlurarna kostar ca 800 kr om de köpes separat.

Specifikationer Sony Xperia Z5 Compact
ReleasedatumHösten 2015
Processor2GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 810 64-bit
GrafikkretsAdreno 430
RAM-minne2GB
Inbyggt minne32GB / plats för minneskort
Skärm4,6" / HD - 720x1280 pixlar / 319PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 58,33 cm² / ~70,7% av fronten
Kamera23MP
Främre kamera5MP
Vikt138g
Höjd, bredd, djup127 x 65 x 8,9mm
Batteri2700mAh / 15 / 520 timmars tal/standby-tid
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.1, apt-x, Wi-Fi SISO, DLNA, MHL 3.0
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, barometer, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCJa / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE kat. 6
IP-klassningIP68
Övrig info3,5mm-jack. Är vattentät. Har fingeravtrycksläsare i strömknappen. Kameran kan fokusera på 0,03 sekunder.
Mer infoMer info om Sony Xperia Z5 Compact på Androidenheter.se

Sonys Compact-serie är rätt unik eftersom den (bitvis) erbjuder toppspecifikationer i ett nätt format med en skärm som endast mäter 4,6″. Ingen annan större tillverkare av Androidtelefoner gör flaggskeppstelefoner som är mindre än fem tum och det stora flertalet kretsar snarare kring 5,2-5,5″. De som söker en kompakt enhet men som samtidigt inte vill kompromissa med byggkvalitet, prestanda eller kamera har få alternativ varför förväntningarna inför vår recension är högt ställda.