Sparkade OpenAI-chefen Sam Altman anställs av Microsoft

Postat:
12:07 - 2023-11-20
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
10

De snabba turerna kring OpenAI och Sam Altman fortsätter. Sent i fredags kväll meddelade OpenAI:s styrelse att Altman avskedats från chefspositionen, vilket inte bara var allmänt överraskande utan även ska ha kommit som en överraskning för Altman, personalen och stora investerare likt Microsoft.

Bloomberg påstod att Microsofts vd Satya Nadella känt sig överrumplad av uppsägningen och var ”vansinnig”. Med tanke på framgångarna för ChatGPT sedan lanseringen för snart ett år sedan och explosionen av chattbottar sedan dess har uppsägningen blivit mycket omskriven och omdiskuterad. Styrelsen sades i helgen ha ändrat sig snabbt och ha velat ha tillbaka Altman.

Oavsett om det stämmer eller inte har Microsoft nu hastigt och lustigt snappat upp Altman, Greg Brockman och andra OpenAI-anställda som valde att säga upp sig efter att Altman sparkades. Altman och Brockman ska leda ett nytt Microsoft-team för ”avancerad AI-forskning”.

Microsoft har investerar 13 miljarder dollar i OpenAI och äger 49 procent av den vinstdrivande delen av företaget. Nadella påstår i sitt tillkännagivande att de är fortsatt hängivna partnerskapet med OpenAI. Att Microsoft nu tagit över nyckelpersoner från OpenAI och arbetar på konkurrerande teknik motsäger delvis detta.