Stort test av Android N – vi går igenom alla nyheterna i plattformens nästa kapitel

Postat:
20:16 - 2016-03-16
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
29

För en vecka sedan släppte Google till mångas överraskning en förhandsversion av Android N – något vi inte räknade med att få se förrän under I/O i maj. Vi har redan gått igenom de flesta stora nyheterna men en ny Androidversion förtjänar naturligtvis ett separat och grundläggande test.

Här följer en genomgång av nyheterna – stora som små. Vi har testat Android N på Huawei Nexus 6P, efter att ha gått med i nya betaprogrammet. Texten i skärmdumparna är både på engelska och svenska. Det beror på att inte alla delar av gränssnittet har översatts än.

android_n_status

Låsskärmen

android_n_lock_screen

Låsskärmen är sig lik men det går numera att ange krisinformation för användarprofiler, vilken visas på låsskärmen när någon trycker på ”nödsamtal”. Uppgifterna anges från Inställningar > Användare och inkluderar exempelvis komplett namn, adress, födelsedag, blodtyp, samt eventuella allergier, mediciner och åkommor.

Det går även att lägga till en person som ska kontaktas i nödläge, exempelvis en familjemedlem eller sambo.

Hemskärmen

android_n_home_screen

Hemskärmen är intakt. Vi har inte upptäckt några skillnader gentemot Google Now Launcher på Marshmallow-enheter. Android N innehåller med andra ord inga tecken på att applikationslådan kommer försvinna – än så länge i alla fall.

Aviseringsmenyn

android_n_notifications

Inga större nyheter hittills men nu har vi nått fram till en av de mest omfattande förändringarna. Aviseringsfältet har nämligen fått sig en rejäl omdaning – både estetiskt och funktionellt. När menyn först dras ned visas eventuella aviseringar tillsammans med fem valfria snabbinställningar högst upp.

En pil uppe till höger expanderar snabbinställningarna och visar samtliga alternativ. Du kan även dra menyn nedåt en gång till för att visa alla snabbinställningar, precis som förut. Det går att själv välja vilka inställningar som ska visas och i vilken ordning – ett välkommet tillskott som borde kommit för länge sedan.

android_n_notification_bar

Android N lämnar plats för många snabbinställningar och om de inte får plats på en sida kommer de delas in i flikar, som du växlar mellan med svepgest. Utvecklare kommer därtill kunna lägga till egna snabbinställningar. Så du kan exempelvis potentiellt ändra en inställning i Facebook från aviseringsfältet.

Om du långtrycker på en snabbinställning tas du till den inställningens avdelning bland vanliga inställningarna. Ett vanligt tryck agerar i regel som en ”toggle” – du slår av och på exempelvis Bluetooth, Wi-Fi eller GPS. Men i vissa fall blottar vanliga tryck mer information inuti själva aviseringsmenyn. Ett tryck på batteriikonen visar exempelvis batteristatistik och låter dig slå på energispararläget.

Aviseringarna

android_n_notfications_highlight

Snabbinställningarna är bara en del av nyheterna för menyn. Aviseringarna har dessutom gjorts om. De har en ny layout med mindre text och de visar mer information än tidigare. Rutorna sträcker sig över hela skärmen horisontellt och de har inte längre något mellanrum.

Aviseringar från en och samma källa grupperas. Du kan expandera grupperingen genom att svepa nedåt över den och därefter hantera individuella aviseringar. Om du långtrycker på en avisering kan du välja att tysta eller tillåta aviseringar från appen som skickat den. Du kan även svepa åt höger eller vänster över en avisering för att visa samma inställning.

Sista stora nyheten för aviseringsfältet är att det går att svara på meddelanden direkt från menyn. Tidigare har detta bara fungerat för Hangouts men alla meddelandeappar kommer kunna lägga till möjligheten att svara på meddelanden från aviseringsfältet. Det kan även visa andra alternativ, som exempelvis radering.

android_n_notification_reply_feature_2

Inställningarna

android_n_settings

Även om inställningarna har samma design i grunden finns flera tydliga tillskott. Det mest uppenbara är kanske att Google visar en relaterad, kontextuell inställning högst upp. I skärmdumparna ovan påpekar Android exempelvis att flygplansläget och stör ej-läget är aktiva. Android N kan även föreslå och påminna om inställningar, som att aktivera skärmlås eller byta bakgrundsbild.

Google har infört en sidomeny (se andra bilden ovan) som nås genom vanliga svepgesten. Menyn innehåller en lista till alla olika sektioner. Om du är flera steg in i en kategori är den praktisk, men annars är det lika smidigt att bara gå tillbaka till vanliga listan.

En annan nyhet är att relaterad information visas under nästan varje kategori i listan. Det står till exempel huruvida Bluetooth är på eller av, hur mycket mobildata som använts, om anpassad ljusstyrka är aktiverad, ringsignalsvolym, hur många appar som installerats, hur mycket batteri som finns kvar, och så vidare.

android_n_settings_more

Inställningarna ger på så vis en översikt över systemets status, utan att du behöver öppna individuella kategorier. Det är svårt att ta upp varenda liten nyhet bland inställningarna men vi ska diskutera de största.

En funktion kallad databesparing låter dig ange exakt vilka appar som ska få härja fritt med mobildata. Dataförbrukningen för alla övriga appar kommer minimeras och användas sparsamt. Det går inte att neka internetåtkomsten över mobildata helt för appar, men finessen kommer väl till pass om du har ett begränsat antal GB att röra dig med varje månad, eller om du exempelvis är utomlands.

android_n_firewall

Android N låter dig även välja ”visningsstorlek” vilket anpassar skärmens DPI. Text och objekt kan på så vis förminskas eller förstoras. Antingen ryms mer på skärmen samtidigt eller så blir allt större och lättare att se och läsa.

android_n_dpi

Bland ljudinställningarna finner vi självbeskrivande nyheten ”spela upp i mono”. Inbyggda filhanteraren (nås från Inställningar > Lagring > Utforska) har utökats. Det går att radera, kopiera, flytta och byta namn på filer och mappar.

Flerspråkiga användare kan dra fördel av att flera systemspråk kan anges – samtidigt. Du kan välja vilken prioritet de olika språken ska ha genom att dra och släppa dem i listan. Det språk som ligger överst är det som kommer gälla för exempelvis text i själva Android och i de flesta appar. Vad är då fördelen med att ange flera språk?

Exempelvis sökmotorn kan föreslå sökresultat på flera språk, utifrån listan i inställningarna. Appar som har en översättningsfunktion, som Chrome, kan även ignorera att föreslå översättningar för de språk du behärskar. Även tredjepartsappar kan dra fördel av språklistan – exakt hur återstår att se.

android_n_language_battery_save_mode

Energispararläget är sig likt, tyvärr, får vi kanske säga. Vi hade hoppats att de röda varningssignalerna tagits bort. Det är förståeligt att Google vill poängtera att platsdata och bakgrundsuppdateringar begränsats, men två illröda varningsfält är kanske lite väl påträngande.

Dolda inställningar

android_n_hidden_settings

Nu har vi nått fram till en personlig favorit – System UI Tuner, eller ”Inställningar för systemgränssnitt” som kategorin heter på svenska. Den är dold och aktiveras genom att långtrycka på kugghjulet högst upp till höger i aviseringsmenyn. Därefter visas kategorin ”System UI Tuner” näst längst ner bland inställningarna.

Här finner vi flera godsaker som vi verkligen hoppas Google kommer göra till utåtriktade standardfinesser i Android N. Precis som i Marshmallow kan användare välja vilka ikonindikationer som ska visas i statusfältet, som exempelvis flygplansläge eller Wi-Fi. Listan är lång.

Tillskottet i Android N består först och främst av ett utökat nattläge. Du kan antingen aktivera läget manuellt eller låta det gå igång automatiskt utifrån tid och plats. Det går att ange vad nattläget ska bestå av. Dels kan systemet få ett mörkt tema. Bakgrunden för exempelvis inställningarna blir då mörkgrå istället för vit.

android_n_night_mode_color_calibration

Skärmens ljusstyrka kan sänkas bortom ordinarie lägstanivån. Sista och kanske bästa inslaget i nattläget är att skärmens färgtemperatur kan korrigeras, så panelen blir behagligare att titta på i mörka rum. Blåa färger försvinner och allt innehåll får en rödaktig nyans. Detta fungerar ypperligt och gör att skärmen inte sticker i ögonen vid sängläsning. Vi förmodar (hoppas) att blåljusfiltret agerar på hårdvarunivå och verkligen blockerar det blåa ljuset.

Vi finner även ett manuellt kalibreringsläge för skärmen där färgtemperaturen kan ställas in utifrån RGB-värden, i stil med finessen i Xperia-enheterna från Sony. Genom att dra i reglage för rött, blått och grönt kan du själv välja temperatur – ibland med vilda resultat.

Avslutningsvis erbjuder System UI Tuner bland annat nya inställningar för stör ej-läget, samt möjligheten att aktivera split-screen genom en svepgest över multikörningsknappen.

android_n_settings_system_ui

Multikörning och split-screen

android_n_split_screen

Multikörningsmenyn har fått ett plattare utseende med betydligt större förhandsgranskningar av de aktiva apparna. Vi gillar nya looken som i vår mening ger menyn ett estetiskt lyft. Det är dock minsta nyheten för multikörningen då Android N erbjuder både split-screen och en Alt-Tab-liknande funktion.

Flerfönsterfunktionen aktiveras genom att långtrycka på multikörningsknappen. Då visas en app på ena sidan och en på den andra. Genom ett reglage i mitten kan du välja hur stort utrymme respektive app ska ha. Split-screen fungerar både i porträtt- och landskapsläge.

Split-screen

android_n_milti_window_480pxandroid_n_drag_n_drop_480px

Multikörningsmenyn


 

Det hela fungerar överraskande bra och även om systemet säger att alla appar inte kan hantera split-screen än har vi knappt stött på en enda app som inte är kompatibel. Du kan dra och släppa text mellan fönstren och efterhand kommer du även kunna dra bilder, när utvecklare implementerat stöd för det.

Alt-Tab-funktionen aktiveras genom dubbeltryck på multikörningsknappen. Du tas då till senast öppnade appen. Om du dubbeltrycker kontinuerligt fortsätter systemet att bläddra mellan appar, tills du slutar trycka.

Delningsmenyn

android-n-test-swedroid-skarmdump-43

Delningsmenyn är sig lik bortsett från en liten men naggande kod nyhet – om du långtrycker på en app i listan kan du fästa den så den alltid visas först. På så vis behöver du inte förlita dig på Androids ibland till synes godtyckliga sortering och kan få snabb tillgång till de appar du delar till mest.

Nummerblockering på systemnivå

Android har tidigare kunnat blockera nummer men blockeringen har inte varit aktiv genom hela systemet. I Android N går det att blockera nummer på systemnivå. Numren du blockerat kan därför inte nå dig, oavsett applikation. Ett blockerat nummer kan exempelvis inte kontakta dig i Hangouts eller tredjepartsappar för SMS.

Android N tar backup av blockeringarna och de återställs om du loggar in på en ny enhet eller fabriksåterställer befintliga telefonen.

Bakom kulisserna

android-n-bild-1

Doze

Hittills har vi diskuterat yttre nyheter men mycket har även hänt bakom kulisserna. Energispararläget Doze som introducerades i Android 6.0 Marshmallow har förbättrats och är nu även aktivt när du rör dig och exempelvis har mobilen i fickan. Tidigare gick Doze, som försätter appar i en slags björnslummer, bara igång när enheter var inaktiva och dessutom låg stilla.

Project Svelte

Satsningen Project Svelte har finslipats, vilket ska innebära ännu lägre RAM-förbrukning. Android N är alltså inte lika resurskrävande som Marshmallow, enligt Google.

Direct Boot

Nya Nexus-enheterna är krypterade som standard vilket innebär att de måste dekrypteras vid varje uppstart. Systemet ber därför om nyckel innan låsskärmen. Vad händer då om telefonen kraschar oväntat under natten eller när den ligger i exempelvis en väska, och du fortfarande behöver kunna nås?

Tidigare var det bara att bita i det sura äpplet. Genom något Google kallar ”Direct Boot” i Android N kringgås problemet. Om en krypterad enhet startar om sig själv kommer alarm, samtal och aviseringar nå fram även om användaren inte dekrypterat enheten.

Förbättringar av ART och kompilering

De som någon gång installerat nytt firmware har säkert lagt märke till att Android ”optimerar appar” som sista steg av installationen. Detta brukar ta lång tid, dock naturligtvis beroende på hur många appar du har på telefonen.

Det steget har lyckligtvis försvunnit i Android N tack vare förbättringar av programkompileringen. Befintliga ART och dess förkompilering (Ahead-of-Time) kombineras med Just-in-Time-kompilering (JIT).

Enligt Google innebär JIT att prestandan för apparna kan förbättras kontinuerligt medan de körs. JIT sägs även göra så att appar använder mindre lagringsutrymme och att uppdateringar från Google Play kan installeras fortare.

Snabbare uppdateringar från tillverkare?

Vi ska inte ropa hej för tidigt men det finns små tecken i Android N, som ändringar av filsystem och partitioner, som indikerar att det i bästa fall kan bli enklare för tillverkare att uppdatera sina enheter till nya Androidversioner.

Ändringarna som genomförts pekar nämligen på att Android är mer uppdelat, med en bakre sektion som är lika på alla enheter oavsett tillverkare och en främre, utåtriktad avdelning som kan anpassas (tillverkargränssnitt).

Blandat

Android N har utökat stöd för Java 8, vilket naturligtvis främst berör utvecklare. Det har även tidigare sagts att OpenJDK kommer bli standard i Android N.

Buggar och problem

android_n_bugs

Första förhandsversionen är en tidig beta. Google riktar sig till utvecklare och entusiaster och poängterar att buggar är att räkna med. Vi har som sagt kört systemet på en Huawei Nexus 6P. För oss har appar kraschat betydligt oftare, vilket är ett bra tillfälle att poängtera ännu en nyhet: Android N visar en meny när appar kraschar. Du kan välja att ”nollställa och starta om” appen, skicka feedback, samt att stänga appen.

android-n-test-swedroid-skarmdump-1

Ett annat, mindre förekommande problem har varit att systemet ibland bara visat ett vertikalt fält tvärs över skärmen när vi försökt öppna inställningar och menyer. Vi har då behövt starta om enheten för att kunna ta del av finessen vi försökte använda. Nattläget har vidare i regel inte gått att slå av och på annat än från aviseringsmenyn.

När du öppnar en kategori bland inställningarna och går tillbaka hamnar du överst i listan och inte på samma ställe som du var på förut. En petitess, kanske, men ändå frustrerande. Mest allvarliga problemet för oss har med filsystemet att göra. Smärre ändringar av filsystem och partitioner gör att flera appar blir förvirrade.

Vi har exempelvis inte kunnat använda filhanterare överhuvudtaget – de kan inte visa vanliga mappar på lagringen. När vi försökt spara bilder från exempelvis Wikipedia har de i regel inte hamnat på rätt ställe och inte kunnat visas i galleri-appar. Vi har heller inte kunnat dela bilder från gallerier till WhatsApp. Bilddelning i WhatsApp har rentav inte fungerat alls, då vi heller inte kunnat infoga bilder direkt från meddelande-appen – trots rätt tillåtelser.

Vi har dock inte stött på någon app som överhuvudtaget inte fungerar. Grundläggande telefonfunktionalitet och Wi-Fi har även fungerat utan problem. Android N bör alltså duga som ”daily driver” för de som inte bryr sig om ovanstående buggar. De som vill ha en fullt fungerande och buggfri mobil gör dock bäst i att vänta.

Slutsats

android-n-skarmar

Kanske är vi partiska, men vi gillar alla nyheter i Android N. Google har fortsatt finslipa plattformen. Grundpelare i systemet, som aviseringsmenyn och multikörningen, har fått estetiska och funktionella lyft.

Som vi tidigare diskuterat börjar Google i och med Android N komma ikapp tillverkarna gällande funktionalitet. Flera av de större tillskotten i nya Android finns redan i ett eller annat gränssnitt från tillverkare. Förhandsversionen är samtidigt en tidig beta och Android N är naturligtvis inte redo för rampljuset än, vilket diskuteras i avsnittet ovan.

Google har utlovat regelbundna OTA-uppdateringar för deltagare i betaprogrammet, fram till skarpa versionen som kommer någon gång under årets tredje kvartal. Androidingenjören Hiroshi Lockheimer skrev ”i sommar” i sitt blogginlägg, men som längst får vi vänta till september om arbetet inte blir försenat.