Swedroid utser årets Android-telefon 2020

Postat:
18:32 - 2020-12-30
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
16

Tidigare i december frågade vi er läsare vilken telefon ni anser förtjänar utmärkelsen årets Android, och till mångas förvåning röstades Sony Xperia 5 II fram som vinnare, om än med en liten marginal till både OnePlus 8 Pro såväl som 8T.

Traditionsenligt har turen nu kommit till redaktionen på Swedroid att officiellt utse vårt val av årets Android-telefon. En uppgift som denna omgång inte varit särskilt enkel då året bjudit på ett flertal spännande telefonmodeller trots ett turbulent år.

Vi har under året som gått sett nya trender på marknaden, som exempelvis mellanklassens uppgång med en rad kompetenta modeller med attraktiva prislappar samt en utrustningsnivå som flåsar flaggskeppen i nacken, plastbakstyckets återkomst samt en återgång till flata bildskärmar istället för de kraftigt välvda skärmlångsidorna som har varit så populära bland tillverkarna de senaste åren.

I mellanklassen finns flera exempel som sticker ut, som Googles Pixel 4a, OnePlus Nord och Samsungs Galaxy A71, där Pixel 4a briljerar med en kamera av flaggskeppsklass och ett mycket attraktivt pris och där Nord och A71 bjuder på utmärkta bildskärmar, rappa gränssnitt och 5G-stöd.

I den nya prisbantade flaggskeppsklassen har vi sett telefoner som OnePlus 8 och 8T som briljerar med utomordentlig prestanda tillsammans med ett väloptimerat grässnitt, Samsungs Galaxy S20 FE som briljerar med den kanske mest kompletta upplevelsen i relation till prislappen som vi hittills erfarit, Sonys ypperliga Xperia 5 II (som redan har vunnit läsarnas val som Årets Telefon 2020) samt Xiaomi Mi 10 som bjuder på det mesta som konkurrenterna har, till ett attraktivt pris.

Vi har spenderat många och långa nätter åt att fundera över vilken telefon som vi anser förtjänar Swedroids officiella utmärkelse som Årets Telefon 2020, och vi har långt ifrån alltid varit eniga. Slutligen lyckades vi dock enas om en telefon som vi alla anser är den för användaren bästa kompromissen mellan pris, utrustningsnivå, användarglädje, kamera, batteritid och allt annat som hör en modern smartphone till.


Vårt val av Årets Telefon 2020 är Samsung Galaxy S20 FE som likt en mångkampare bjuder på det högsta snittet, den mest kompletta upplevelsen, och som dessutom gör det till ett mycket attraktivt pris.

Ingen telefon är perfekt, så inte heller Galaxy S20 FE, men tack vare den höga utrustningsnivån och den höga lägstanivån lyckas S20 FE med liten men klar marginal besegra de två utmärkta utmanarna OnePlus 8T och Sony Xperia 5 II som delar vår andraplats.

Den som vill läsa mer om Samsung Galaxy S20 FE kan med fördel läsa vår recension eller hoppa över till vårt Galaxy FE-forum.