Telegram ger prenumeration i utbyte mot integritetsmardröm

Postat:
09:36 - 2024-03-26
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
7

Meddelandetjänsten Telegram har hamnat i blåsväder igen. I vissa ospecificerade länder kan användare få en gratis prenumeration i utbyte mot att personens telefon utnyttjas för att skicka upp till 150 inloggningskoder i månaden via SMS till andra användare.

Tyvärr är detta precis så oseriöst och integritetskränkande som det låter, om inte hela teknikbloggosfären fått allt om bakfoten. Erbjudandet är en usel idé av flera anledningar. Dels är det suspekt att få en inloggningskod från en främlings telefon istället för direkt från företaget som tillhandahåller tjänsten.

Accordingly, you understand and agree that Telegram will not be liable for any inconvenience, harassment or harm resulting from unwanted, unauthorized or illegal actions undertaken by users who became aware of your phone number through P2PL.

Men främst är det en integritetsmardröm att användares telefonnummer kan distribueras till upp till 150 andra personer i månaden. Personerna som får inloggningskoder från främlingar kan svara på SMS-meddelandet, spara numret i kontakterna eller i vissa fall använda numret för att leta rätt på personens hemadress, om de skulle få för sig detta.

Telegram skriver att de inte ansvarar för trakasserier eller skada som uppstått genom oönskade, obehöriga eller olagliga handlingar från personer som fått tag på användares telefonnummer genom erbjudandet.

Enligt företaget är erbjudandet till för att göra utskicket av SMS-koder mer driftsäkert i vissa områden, men det rimmar illa med en tjänst som påstår sig värna om användares integritet.