Test av Huawei Watch – lyxigaste Android Wear-klockan hittills?

Postat:
15:46 - 2015-10-15
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
91

De som är ute efter en smartklocka med samma design som ett traditionellt analogt armbandsur har numera flera alternativ att välja mellan. Modeller som LG Watch Urbane 2nd Edition, Samsung Gear S2 Classic och andra generationens Motorola Moto 360 ser alla mer eller mindre ut som vanliga klockor.

Den tillverkare som lyckats allra bäst med den klassiska looken är kanske Huawei med ”Watch” som kör Android Wear. Enheten får tidiga försök att efterlikna analoga armbandsur, som LG G Watch R, att framstå som leksaker.

Skärmen består av en 1,4 tum stor och rund AMOLED-panel (400 x 400 pixlar / 286PPI) vilken skyddas av safirglas. Under panelen finner vi chippet Snapdragon 400, 512MB RAM, 4GB lagring, Bluetooth 4.1, Wi-Fi, pulsmätare, barometer, gyroskop, accelerometer, en inbyggd mikrofon, vibrationsmotor, samt ett 300mAh-batteri.

Utöver att skärmen har snäppet högre upplösning än vad som hittills varit standard har Watch samma komponenter som de flesta Android Wear-klockor. Det är istället designen och kvalitetskänslan som får klockan att sticka ut.

Kartongen

huawei-watch-swedroid-test-12

En mobil enhets kartong förtjänar sällan att uppmärksammas men Huawei Watch levereras i en ovanligt lyxig förpackning. Själva kartongen är kubformad och framstår antingen som gråblå eller svart beroende på ljus.

huawei-watch-swedroid-test-10

Huawei har inte knusslat med första intrycket då Watch presenteras som en lyxvara i kartongen – vi låter bilderna tala för sig själva. Det är inte något vi personligen värdesätter eftersom kartongen inte fyller någon praktisk funktion och bara kommer ses under mycket kort tid. Men det är säkert uppskattat av vissa och bidrar om inte annat till premiumkänslan.

Utöver själva klockan rymmer kartongen informationshäften, Huaweis egenutvecklade laddningspuck, samt en USB till micro-USB-kabel och tillhörande väggkontakt.

Konstruktion och passform

huawei-watch-swedroid-test-40

Vi har testat den guldfärgade metallarmbandsmodellen av Huawei Watch som vid ett första intryck kändes för extravagant och ”flashig” för vår smak. Vi vande oss dock snabbt vid guldfärgen, även om vi fortfarande hade föredragit en mer nedtonad och diskret modell.

Metallarmbandet (18mm) är lätt att ta av och på men vissa metallarmband är ännu smidigare på den punkten. Vänstra och högra sidan av armbandet viks in mot ett fäste i mitten. Fästet lossas genom att trycka samtidigt på knappar på vardera sida av spännet. Vi vill poängtera att metallarmbandet är väldigt stort från början. Det behöver därför med stor sannolikhet anpassas till just din handled.

huawei-watch-swedroid-test-61

De som har rätt verktyg och inte har något emot att pilla lite kan förminska armbandet själva genom att ta bort länkar, något som även går bra att göra hos urmakare. Vi behövde ta bort två länkar på varje sida för att få rätt passform.

EnhetSkärmDjup (mm)Höjd (mm)Bredd (mm)Vikt (g) Batteri (mAh)
Motorola 360 2 (46mm)1,56", 360x330,
233 ppi
11,4464649400
Huawei Watch1,4", 400x400,
286 ppi
11,3434355300
Motorola 360 2 (42mm)1,37", 360x325,
263 ppi
11,44242-300
Gear S 21,2", 360x360,
302 ppi
11,442,349,847250
Gear S 2 Classic1,2", 360x360,
302 ppi
11,439,911,442250

Själva klockan är tillverkad av rostfritt stål (316L) och är ”vattentålig”, men någon specifik IP-certifiering nämns ej. Watch har en enda knapp, även den i metall, som sitter i nivå med klockan två. Ett tryck på knappen växlar mellan skärmens aktiva och passiva läge.

Bakstycket rymmer pulsmätare och en magnetkontakt för laddningspucken. Klockan är 11,3 millimeter på djupet – med andra ord en rätt tjock historia, något som dock gäller nästan alla smartklockor (och många vanliga klockor också för den delen).

huawei-watch-swedroid-test-37

Huawei anger tyvärr ingen vikt men metallarmbandet och metallkonstruktionen gör att Watch känns relativt tung. Jämfört med en Pebble Time Steel gör sig klockan därför mer påmind på handleden men samtidigt inte mer än många vanliga analoga armbandsur i metall. Efter att längden på armbandet justerats har vi upplevt att Watch sitter som en traditionell, något tyngre klocka.

huawei-watch-swedroid-test-63

Skärmen är egentligen det enda som avslöjar att Watch inte just är en vanlig klocka och vi är imponerade av byggkvaliteten och konstruktionen. På den punkten anser vi att Huawei Watch är mycket svårslagen just nu.

Skärmen

huawei-watch-swedroid-test-66

Huawei använder sig av en rund, 1,4 tum stor AMOLED-panel med 400 x 400 pixlar, vilket ger 286PPI i pixeldensitet. Det kan jämföras med 263PPI för andra generationens Motorola Moto 360. Av Android Wear-enheterna är det bara LG Watch Urbane 2nd Edition som är mer pixeltät, med 348PPI.

Skärmen i Watch kan inte mäta sig med mobilpaneler med 1080p eller högre. När text visas mot vit bakgrund framstår inte innehållet som helt skarpt men skärmen är samtidigt bättre än snittet för årets Android Wear-enheter.

huawei_watch_1

AMOLED-tekniken är därtill en fördel för smartklockor då urtavlorna ofta visar en helt svart bakgrund i energispararläget. Eftersom skärmen bara behöver tända pixlarna som visar tiden drar enheten mindre energi än en LCD-panel.

På lite håll kan det rentav vara svårt att se huruvida Huawei Watch är en smartklocka eller ett analogt armbandsur när vissa urtavlor används.

huawei-watch-swedroid-test-57

Huaweis egna appar

screen(2)screen(10)

Tillverkare får inte ändra Android Wear. Således får du samma system oavsett vilken smartklocka du köper och bortsett från eventuella appar och urtavlor är det bara hårdvaran som skiljer enheterna åt.

Därför kommer vi inte gå in på Android Wear här utan hänvisar istället till vårt löpande test av plattformen. Huawei skickar så vitt vi kan se med tre egna appar: Daily Tracking, Fitness Tracking, samt en app för att mäta pulsen.

screen(11)screen

Daily Tracking låter dig mäta vardaglig motion som antal steg, förbrända kalorier och hur lång tid du rört dig. Appen särskiljer på vanliga steg och springsteg. Fitness Tracking mäter istället enskilda löprundor.

Pulsmätaren fungerade hyfsat för oss. De flesta pulsmätare i smartklockor verkar mest ge en fingervisning snarare än ett exakt resultat. En mätning tog i regel 10-15 sekunder. När vi mätte flera gånger i rad fick vi vilt olika resultat – en gång under 50, en gång över 100 men flest gånger ett 60-tal BPM.

screen(7)screen(8)

Ett par gånger bad klockan oss att spänna armbandet då det satt ”för löst” för mätning. Vi hade störst framgång när vi vände på klockan och mätte mot undersidan av handleden. Kontentan är att pulsmätaren inte är helt att lita på.

Flytet i gränssnittet har varit bra och i nivå med andra Android Wear-klockor. Chippet Snapdragon 400 och 512MB RAM har varit standard hittills för plattformen.

Batteritid

Om god batteritid är högsta prioritet rekommenderar vi en Pebble Time Steel, som håller igång i flera veckor för oss när vi stänger av enheten om nätterna. Batterierna i Android Wear-enheter räcker i regel en dag om de används flitigt, eller upp till tre dagar vid sparsamt användande.

Enligt Huawei kan 300mAh-batteriet hålla igång Watch i 1,5 dagar. Tillverkaren stoltserar med en slags snabbladdning som ska ladda batteriet till 80 procent på 45 minuter. Uppgifterna stämmer även med våra erfarenheter.

Vi har inte lyckats få slut på batteriet på en dag utan har kommit upp i cirka två dagar. Säkrast är ändå att ladda Watch varje dag om du inte vill riskera att batteriet ska ta slut. Det bör påpekas att Watch inte har någon ljussensor så ljusstyrkan kan inte justeras automatiskt.

Slutsats

huawei-watch-swedroid-test-12

Om du är ute efter en elegant och stilig Android Wear-klocka med hög byggkvalitet och en design som liknar ett vanligt armbandsur är Huawei Watch svårslagen. Till och med förpackningen är ovanligt påkostad och Huawei tycks inte ha snålat på någon punkt.

Watch känns som en vanlig klocka på handleden, även om modellen med metallarmband (som vi testat) är ganska tung. AMOLED-panelen är ovanligt pixeltät och ger djup svärta åt urtavlorna som använder svarta bakgrunder i standbyläget. Flytet i gränssnittet är bra och Huawei skickar med ett par träningsappar för att kartlägga motion. Pulsmätaren är dessvärre lynnig och gav varierande resultat.

SWEDROID-REKOMMENDERAR-UTMARKT-PRODUKTBatteritiden är ett problem som Huawei inte lyckats lösa. För att vara på säkra sidan bör Watch laddas varje dag, även om du bör komma upp i två dagars batteritid om enheten används sparsamt. Först när det går veckor mellan laddningarna, som i Pebble Time Steel, anser vi att batteriproblemet är löst. Android Wear har fortfarande en bra bit på vägen.

För de som ändå vill hoppa på Android Wear-tåget och prioriterar en elegant och robust design rekommenderar vi Huawei Watch. Det är en av de allra bästa smartklockorna med Android Wear hittills men du får vara beredd att betala lite extra – modellen med stålarmband kostar 4449kr i Sverige just nu.

[P_REVIEW post_id=128890 visual=’full’]