Test av multitaskingverktyget Swapps – sidomeny genom svepgest

Postat:
11:41 - 2013-03-25
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
27

Efter förra månadens Glovebox ska vi nu kika på det liknande multitaskingverktyget Swapps. Det är en av de appar som visar en sidopanel med genvägar vilken nås genom en svepgest från ytterkanten av skärmen oavsett var i systemet man för tillfället befinner sig. Swapps kan visa en lista över de senast använda applikationerna, en favoritlista och även en lista med alla appar som finns på telefonen (något vi dock inte använt oss av).

På så vis kan Swapps ersätta inte bara Androids egna multitaskingmeny utan även hela applikationslådan. Fördelen med Swapps är att det kan bli smidigare och snabbare att växla mellan applikationer. Låt säga att du är inne i webbläsaren och vill växla till Gmail. I vanliga fall hade du behövt öppna multitaskingmenyn (om du nyligen använt Gmail), eller annars trycka på Hemknappen för att ta dig till hemskärmen där du i bästa fall har en Gmail-genväg. 

swapps-3swapps-multitasking-1

Senaste Nexus-enheterna har en särskild multitaskingknapp, men annars är det ett långtryck på Hemknappen som gäller för att få fram den menyn. Långtryck är i regel inte tillfredsställande för användaren – det blir en fördröjning som bryter arbetsflödet och den typen av kommandon har senast åren undvikits i Android till förmån för svepgester.

Med Swapps kan man bara svepa från yttersidan av skärmen och därefter trycka på en genväg för att växla app, vilket ofta blir smidigare än att sträcka sig ner mot Hemknappen, hålla den inne någon sekund och därefter välja en app från listan. I början känns det ovant och man tänker inte alltid på att svepmöjligheten finns, men därefter blir menyn en uppskattad finess.

swapps-multitasking-2swapps-multitasking-4

Men hur bra fungerar själva Swapps? Appen har uppfört sig ypperligt när vi testat den och till skillnad mot flera konkurrenter har vi inte stött på den fördröjning som av någon anledning ibland uppstår innan en app startas. Swapps är dessutom befriad från den skärmlåsningsbugg vissa Glovebox-användare råkat ut för. Det går att ställa in varifrån svepgesten ska utföras, hur många appar som ska visas i listorna och hur menyn ska se ut. Swapps är gratis men för att få alla funktioner behöver användare betala 16:60kr. Appen fick alldeles nyss en större uppdatering och utvecklaren har utlovat nya finesser. Lite längre fram ska vi kika på fler multitaskingverktyg för Android.