Test av musikidentifieringsappar för Android – vilken är bäst?

Postat:
15:31 - 2012-09-11
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
48

En smartphonefiness som nästan skulle ha framstått som science-fiction för 10 år sedan är det automatiska identifierandet av musik. Musikidentifieringsapparna fungerar så här: först spelar programmen in en snutt av musiken du lyssnar på med hjälp av din mobils mikrofon.

Utifrån den musiksnutten skapas sedan ett digitalt fingeravtryck genom en särskild algoritm. Det fingeravtrycket skickas sedan till identifieringstjänstens låtdatabas som söks igenom. Varje låt i databasen har fått ett eget fingeravtryck utifrån samma algoritm. Ifall en låt i databasen matchar fingeravtrycket kan appen säga vad låten heter och därefter visa relevant information.

De största apparna som kan identifiera musik för Android är SoundHound, Shazam och Sonys musikigenkänningsapp TrackID. Google har även inkluderat en widget i Android 4.1 Jelly Bean som kan berätta namnet på låtar. I det här testet ska vi försöka ta reda på vilken av dessa appar som är allra bäst. Vilken app hittar flest låtar och vilken applikation är snabbast?

Så här har testet gått till: vi har valt ut ett antal låtar och sedan låtit de olika apparna försöka identifiera musiken. Apparna har fått spela in exakt samma del av låtarna och vi har mätt hur fort programmen funnit resultat. Några av låtarna består av populär kommersiell musik medan de flesta är lite mer okända inspelningar för att ge apparna en utmaning.

Vi lät först apparna försöka identifiera följande låtar:

 • John Coltrane – Giant Steps
 • Screamin’ Jay Hawkins – I Put a Spell on You
 • The Clash – White Man In Hammersmith Palais
 • Otis Redding – Security
 • Skip Spence – All Come to Meet Her
 • Bicycle Thief – Cereal Song
 • Arches of Loaf – Web in Front
 • Failure – Stuck on You
 • The Alrights – Love Love Love Love Love
 • Soundgarden – Black Hole Sun
 • John Frusciante – 909 Day
 • A Tribe Called Quest – Can I Kick It?
 • Jaga Jazzist – Plym
 • MGMT – Time to Pretend
 • Madonna – Express Yourself

Som väntat hade apparna inga problem att tillhandahålla namnet på låtarna överlag, dock med några undantag. Indielåten ”Love Love Love Love Love” var det bara SoundHound som kände igen. Jelly Beans widget sa ”inga resultat”, likaså Shazam medan Sonys TrackID gav ett direkt felaktigt svar (Owen Pallet – Heartland). I övrigt klarade SoundHound, Shazam och Jelly Bean av samtliga spår.

TrackID blev dock sorgligt vilsen och här har vi testets förlorare. Av låtarna ovan klarade TrackID bara av Giant Steps, Time to Pretend, Black Hole Sun, Web in Front, White Man In Hammersmith Palais, Security och Express Yourself. Appen gav dessutom ofta felaktig information istället för att inte svara alls, vilket är illa. Ibland fick vi låtar till svar som vi aldrig hört talas om och ”I Put a Spell on You” från 1956 tolkade den som en LL Cool J-låt. A Tribe Called Quests ”Can I Kick It?”, som samplar Lou Reeds ”Walk on the Wildside”, fick den dessutom för sig var Reeds låt till skillnad mot övriga appar (programmen lyssnade på introt).

Om ni använder TrackID och tror att den håller måttet: byt till SoundHound eller Shazam. TrackID var inte bara sämst på att ge svar utan även långsammast. Det visade sig nämligen att apparna är olika snabba. Allra snabbast är Shazam som ibland bara tog 2-3 sekunder på sig att ge korrekt svar. På andra plats hamnar Jelly Bean. Både Shazam och Jelly Bean verkar försöka hitta svar så snabbt som möjligt medan SoundHound tycks spela in en fast längd musik varje gång. SoundHound tog drygt åtta sekunder på sig i regel.

Eftersom SoundHound, Shazam och Jelly Bean presterat ungefär lika bra hittills gick vi över till svensk musik på svenska och dessutom sång. Med ”sång” menar vi att vi själva sjöng en låt, närmare bestämt den finstämda Between the Bars av Elliott Smith. Här imponerade SoundHound med att ge ett korrekt resultat, medan alla andra appar misslyckades. Bara utifrån tonernas intervaller, utan hjälp av korrekt tonart och ackompanjemang, lyckades alltså appen pricka rätt.

Musik på svenska då? Vi drog igång lite Bob Hund, Kent och Winnerbäck. SoundHound klarade av allt utom äldre Winnerbäck, likaså Shazam. Jelly Bean hittade bara Kent (Kevlarsjäl). Här överraskar TrackID och återupprättar sig lite genom att sätta allt, till och med Winnerbäck-låten (Balladen om konsekvenser).

I testets sista del gav vi oss på livemusik. Kan apparna känna igen låtar även när de framförs live? För att undvika livemusik som finns utgiven på skiva genomfördes den här fasen med hjälp av diverse YouTube-klipp. Här hade musikigenkänningsapparna ungefär lika lätt som för de studioinspelade motsvarigheterna, förutom Jelly Bean som tycktes ha markant svårare att identifiera livemusik.

Angående övriga sekundära funktioner som att spela upp identifierade låtar i Spotify, se låttexter och titta på musikvideor på YouTube ligger SoundHound och Shazam i täten. SoundHound ger vi förstaplatsen, även om snäppet ner till Shazam inte är långt alls och vilken app man föredrar här är främst en smaksak. TracKID hamnar på en tredjeplats och Jelly Bean sist, då Androids egna musikidentifierare i stort sett bara kan säga namnet på låten och länka till Play Store (där vi i nuläget ändå inte kan köpa låtar).

Vi utser SoundHound till testets vinnare. Appen var inte bara bäst på att identifiera musik utan erbjuder dessutom många andra smidiga funktioner efter att identifieringen genomförts. Shazam var snabbare än SoundHound och ligger inte långt efter.

På tredje plats hamnar Jelly Beans egna musikwidget, även om den har mycket färre funktioner än Sonys TrackID. Sonys app var dock så pass mycket sämre på att identifiera musik överlag än de övriga programmen att den hamnar på en sistaplats. TrackID får emellertid pluspoäng för att vara bra på svensk musik. SoundHound och Shazam finns i både gratis- och betalversioner.

Förstaplats: SoundHound

Andraplats: Shazam

Tredjeplats: Jelly Bean

 

Fjärdeplats: TrackID

Lägsta pris på HTC One X på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Xperia S på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Xperia go på Prisjakt just nu: