Test av ROM:en CyanogenMod 10.1 för Samsung Galaxy Nexus

Postat:
19:50 - 2013-01-27
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
62

cyanogenmod-10.1-galaxy-nexus-20cyanogenmod-10.1-galaxy-nexus-3

Androidanvändare har möjligheten att låsa upp bootloadern på sin mobil eller surfplatta och därefter själv lägga in andra varianter av Android än den som följde med från början. Dessa så kallade ROM:ar kan både ge enheten ny funktionalitet och ett annat utseende. Hårdvaran kan få alla möjliga typer av Android att vakna till liv.

Några av de största ROM-projekten är CyanogenMod, MIUI, Paranoid Android och AOKP. Sedan finns det naturligtvis en mycket stor mängd enskilda ROM:ar för olika modeller, men nyss nämnda projekt har stöd för ett flertal enheter. De allra mest kända anpassade androidversionerna är sannolikt CyanogenMod och MIUI och nu ska vi titta närmare på just CyanogenMod för Galaxy Nexus.

Vi kommer inte gå in på hur man låser upp en androidenhet eller installerar ROM:ar utan istället förklara och utvärdera vad man får för nya funktioner genom CyanogenMod och vad det kan innebära att själv lägga in en annan androidversion. Vi har specifikt testat den första månatliga releasen av CM 10.1 för Samsung Galaxy Nexus (cm-10.1-20130121-EXPERIMENTAL-maguro-M1.zip) som går att ladda hem härifrån. Alla Google-appar behöver installeras från en separat fil.

Test av CyanogenMod 10.1 för Samsung Galaxy Nexus

CyanogenMod är till skillnad mot exempelvis MIUI en ROM som är mycket lik Android i sitt grundutförande. De som köpt en telefon med ett tillverkaranpassat gränssnitt för att hårdvaran lockade, men ändå föredrar Googles vision av Android, kan därför med fördel lägga in CyanogenMod för att få ungefär samma användarupplevelse som med en Nexus-mobil. Det bör nämnas att vissa av skärmdumparna i testet är tagna med teman aktiverade och att färgerna därför ibland skiljer sig åt.

CyanogenMod 10.1 baseras på den allra senaste versionen av Googles plattform, närmare bestämt Android 4.2.1. Teamet har dock lagt till en mängd olika rätt smarta och smidiga finesser. CyanogenMod har kanske inte lika många anpassningsmöjligheter som till exempel AOKP och ROM:en tar heller inte ut svängarna lika mycket som Paranoid Android. CM är dock ett bra och seriöst mainstream-alternativ som bör passa de flesta användare. Det går för övrigt utmärkt att ha svenska som systemspråk men CyanogenMods tillägg är inte översatta.

Nya systeminställningar och anpassningsmöjligheter

cyanogenmod-10.1-galaxy-nexus-9cyanogenmod-10.1-galaxy-nexus-11

Ett bra ställe att börja på när man ska berätta om CyanogenMod är de nya inställningarna och anpassningsmöjligheterna. Vi har valt att hoppa över CM:s egna hemskärmsapp Trebuchet då vi inte ser någon anledning att använda den istället för mer kompetenta appar i Play Store som exempelvis Nova Launcher.

Vi börjar istället med låsskärmen som tillåter att man skapar fyra olika genvägar så att man kan öppna appar med samma rörelse som man låser upp enheten. Många vill nog dock ha någon form av säkerhet och istället låsa upp mobilen med en typ av kod. Här är vi särskilt förtjusta i alternativet som låser upp enheten så fort den korrekta numeriska koden knappats in, istället för att man först måste bekräfta koden.

Det försämrar naturligtvis säkerheten en smula då en eventuell tjuv inte behöver veta kodens längd utan kan knappa in siffror hej vilt och råka låsa upp enheten, men det är endast en liten nackdel som vägs upp av det smidiga i att telefonen öppnas automatiskt. Användare som lagt in CM på en telefon med fysiska androidknappar kan även välja att låsa upp telefonen med hem-knappen eller meny-knappen.

Under kategorin System finner vi desto fler trevliga nya inställningar och det är här CyanogenMods största styrka ligger. Till att börja med kan statusfältet högst upp anpassas: man kan välja att dölja klockan, byta mellan olika layouter för batteristatus (inklusive procentvisning) och man kan även dölja signalmätaren eller ändra den till en textbaserad layout.

cyanogenmod-10.1-galaxy-nexus-17cyanogenmod-10.1-galaxy-nexus-7

CyanogenMod har därtill gjort snabbinställningarna i notifikationsfältet som följde med Android 4.2 användbara på riktigt, till skillnad mot den begränsade originalvarianten. Vi kan säga åt systemet att visa inställningarna när man sveper ned med ett finger på ena sidan av skärmen, precis som på surfplattor. Den största fördelen är att man själv kan välja vilka inställningar menyn skall innehålla och hur de ska agera när man trycker på dem. Man kan därtill addera inställningar tills hela skärmen fylls, vilket vi uppskattar.

Egentligen behöver man dock inte de snabbinställningarna eftersom man dessutom kan placera inställningar direkt i notifikationsfältet. Lösningen är lik den som följer med vissa telefoner från Samsung och HTC, med skillnaden att knapparna i CyanogenMod är anpassningsbara. Man kan själv välja knapparnas ordning och vilka inställningar man vill ska visas – det finns många att välja mellan. Det går även att helt ta bort inställningarna från notifikationsfältet om man så önskar.

cyanogenmod-10.1-galaxy-nexus-4cyanogenmod-10.1-galaxy-nexus-29

Vi går vidare bland CyanogenMods systeminställningar och finner en anpassningsbar ström-meny, det vill säga den meny som dyker upp när man håller inne ström-knappen. Även här kan man placera diverse snabbinställningar men det bästa med den här menyn är att man kan välja att starta om mobilen eller boota till recovery och bootloadern.

En av favoriterna från CyanogenMod är att man kan anpassa navigationsmenyn längst ner på enheter med virtuella androidknappar, som exempelvis Galaxy Nexus och Nexus 4. Det betyder bland annat att de som vill kan återinföra den klassiska dedikerade sök-knappen. Man kan därtill byta ordning på knapparna samt ta bort och addera knappar genom en smidig och lättanvänd redigerare.

cyanogenmod-10.1-galaxy-nexus-27cyanogenmod-10.1-galaxy-nexus-34

Vi vill avslutningsvis som hastigast nämna en sektion med avancerade inställningar från vilken man bland annat kan ändra färgvärden (RGB) och gamma för skärmen, men de flesta kommer sannolikt föredra standardinställningarna och inte behöva pilla bland dessa alternativ.

Teman

cyanogenmod-10.1-galaxy-nexus-10cyanogenmod-10.1-galaxy-nexus-1

CyanogenMod 10.1 har stöd för teman som kan ändra gränssnittets utseende. Dessa teman är inte lika avancerade som i exempelvis MIUI men är ändå en rätt trevlig finess. Efter att man använt en viss enhet en längre tid kan man tröttna en del på dess interface och då kan teman utgöra en frisk fläkt – omväxling förnöjer.

Tema-motorn är dock rejält buggig i den release av CyanogenMod 10.1 vi testat på Galaxy Nexus. Den fungerar, men man måste starta om enheten, slå av och på originaltemat mellan byten och stå ut med allsköns felmeddelanden om felaktiga upplösningar och inkorrekt kompilerade teman.

Tema-filerna kan bland annat ändra utseendet på ikoner, byta diverse färger (även för tangentbord och laddningsanimationer), ändra utseendet på inställningsknappar och på de grafiska elementen i notifikations- och statusfältet. Man laddar hem teman direkt från Play Store genom att söka på ”CyanogenMod 10.1 themes” eller dylikt.

Ett par teman vi testat och kan rekommendera (även om de strular precis som alla andra teman för den här CM-releasen) är Noir, Flow och Dream. De kostar runt 12kr styck och vi har infogat ett par skärmdumpar av dem nedan.

cyanogenmod-10.1-galaxy-nexus-40cyanogenmod-10.1-galaxy-nexus-6

cyanogenmod-10.1-galaxy-nexus-19cyanogenmod-10.1-galaxy-nexus-36

Profiler och tangentbordet

cyanogenmod-10.1-galaxy-nexus-45cyanogenmod-10.1-galaxy-nexus-43

CyanogenMod har stöd för profiler som gör att man snabbt kan aktivera en hel uppsättning inställningar för olika ändamål, inte alls olikt profilerna på exempelvis gamla Nokia-telefoner med Symbian. Det fanns fem profiler från början i vår release av CyanogenMod 10.1 vilka dock inte var konfigurerade för att överensstämma med deras namn, som exempelvis Silent (ljudlös). Funktionen fungerade dock som den skulle.

Tangentbordet i CM 10.1 är samma som i Android 4.2. Man kan således svepa fram ord och autokorrigeringen och förutseendet ligger på hög nivå. Skillnaden är att teamet bakom CyanogenMod återinfört de långtrycksfunktioner som försvann i Android 4.2. Med andra ord har nästan alla knappar ett extra tecken som man kan få fram genom långtryck – tummen upp för det.

Prestanda, batteritid och buggar

cyanogenmod-10.1-galaxy-nexus-18cyanogenmod-10.1-galaxy-nexus-21

Vi upplever att det här exemplaret av Galaxy Nexus som tidigare körde en helt oförändrad version av Android 4.2.1 direkt från Google blev något rappare efter installationen av CyanogenMod 10.1. Om det beror på placebo, på att enheten nyss återställts och rensats eller på att CyanogenMod faktiskt gjort grässnittet snabbare törs vi inte svära på.

Saken skulle naturligtvis kunna undersökas genom benchmarkprogram, men högre värden i prestandatester behöver inte nödvändigtvis innebära mer flyt i gränssnittet i den faktiska användningen av enheten. Vi kan dock konstatera att Galaxy Nexus i alla fall inte blivit långsammare av CyanogenMod.

Batteritiden är en viktig faktor och ingen vill naturligtvis att den skall påverkas negativt av att lägga in en ROM. Även här håller CyanogenMod 10.1 måttet på Galaxy Nexus. Vi har inte märkt av någon försämring utan upplever att batteritiden är ungefär lika god (eller dålig, beroende på hur man ser på saken) som tidigare. Flitig användning av kameran, Google Maps och GPS har inte resulterat i mer påfrestning på batteriet än vanligt och vi har heller inte märkt att batteriet fått plikta i onödan under standby.

Efter ungefär en veckas användning har vi inte stött på en enda bugg, förutom det fullkomligt labila tema-systemet som får underkänt även om det fungerar i slutändan med lite tricksande, trots krascher, felmeddelanden och omstarter.

Slutsats

cyanogenmod

Vi gillar CyanogenMod 10.1 på Galaxy Nexus och tycker ROM:en har gett det forna android-flaggskeppet nytt liv. Releasen vi testade (cm-10.1-20130121-EXPERIMENTAL-maguro-M1.zip) är tillräckligt stabil för att användas varje dag och vi har efter en veckas användning inte stött på några buggar, förutom i tema-motorn.

Teamet bakom CyanogenMod har likt tillverkare som HTC och Samsung försett Android med nya inställningar och funktioner, med skillnaden att Googles grunddesign är bibehållen i CyanogenMod. Man får alltså en användarupplevelse som är väldigt lik den på Nexus-telefoner, med skillnaden att anpassningsmöjligheterna är långt fler.

Det finns många alternativ till CyanogenMod och vi nämnde några av dem i början av testet. MIUI, Paranoid Android och AOKP är populära projekt för att inte tala om alla mindre ROM:ar för specifika modeller som släppts av enskilda kockar. Allra bäst är nog att prova sig fram för att se vad som passar en själv bäst. För de som inte har lust eller tid att testa en massa olika ROM:ar och gillar Googles design av Android är dock CyanogenMod 10.1 definitivt ett bra och professionellt alternativ.

Processor: 1,2GHz dual-core
Plattform: TI OMAP 4460
RAM: 1GB
Skärm: 4,65" / HD / 316PPI
Skärmtyp: Super AMOLED
Kamera: 5MP