Test av smartklockan Motorola Moto 360 2015

Postat:
13:48 - 2015-11-17
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
17

Motorola är aktuellt i Sverige med årets upplaga av runda Android Wear-smartklockan Moto 360. Enheten säljs i två olika storlekar och båda (46mm och 42mm) finns i svenska lager enligt Prisjakt. Vi har testat den större modellen med läderarmband vilken kostar cirka 3800 kronor i skrivande stund.

Utbudet av smartklockor som liknar traditionella armbandsur har växt markant senaste året och Motorola har satsat vidare på en klassisk design. Hårdvaran utgörs av en rund 1,56-tumsskärm (LCD/360 x 330 pixlar), ett 400mAh-batteri, 512MB RAM, fyrkärniga chippet Snapdragon 400, 4GB lagring, Bluetooth 4.0 LE, Wi-Fi 802.11 b/g, dubbla digitala mikrofoner, accelerometer, gyro, vibrationsmotor, samt en optisk pulsmätare.

Moto 360 stödjer trådlös laddning och laddas genom att läggas i en medföljande vagga. Konstruktionen är vattentålig tack vare IP67-certifiering. Häng med när vi undersöker hur väl enheten står sig mot nyligen recenserade konkurrenten Huawei Watch.

Kartongen

motorola-moto-360-2nd-gen-8

Klockan levereras i en rund förpackning som liknar en liten kakburk. Förpackningen är långt ifrån lika lyxig som den för Huawei Watch men då det saknar praktisk betydelse är det inget vi ger minuspoäng för. I lådan finns utöver Moto 360 en tunn bunt informationshäften samt laddningsvaggan med tillhörande kabel.

motorola-moto-360-2nd-gen-9motorola-moto-360-2nd-gen-10

Konstruktion och passform

motorola-moto-360-2nd-gen-test-19

Årets Moto 360 ger i vår mening ett stiligt och elegant intryck. Motorola har lyckats bra med att återskapa en traditionell klockdesign och detta är kanske enhetens främsta styrka. Ett undantag är den svarta randen längst ner som kapar av skärmen, men mer om det i nästa avdelning.

Konstruktionen är slät med undantag av en metallknapp som sitter ungefär klockan två längs urtavlan. Knappen används för att växla mellan skärmens aktiva och passiva läge, medan ett långtryck öppnar applikationsmenyn. Skärmen skyddas av Gorilla Glass 3, vilket är näst senaste upplagan av Cornings skyddsglas.

motorola-moto-360-2nd-gen-test-13motorola-moto-360-2nd-gen-test-12motorola-moto-360-2nd-gen-test-15

Läderarmbandet (22mm) är av det styvare slaget, håller hög kvalitet och kommer från Horween Leather Company. Klockans kanter och boett är tillverkade av rostfritt stål (316L) men undersidan består av glas. Botten av klockan är helt slät och rymmer den optiska pulsmätaren. Eftersom enheten är IP67-certifierad bör den gå att simma med även om det naturligtvis inte är att rekommendera för modellen med läderarmband.

Den ack så viktiga passformen är mycket god och här tillhör Moto 360 toppen av de runda Android Wear-klockor vi testat. Enheten upplevs som ovanligt lätt och har inte varit i vägen. Vi har inte heller haft något problem med tjockleken på 11,4mm. Moto 360 har en vibrationsmotor som dock är av det klenare slaget – nästan så det går att missa att enheten vibrerar.

motorola-moto-360-2nd-gen-test-10

Laddningen är för övrigt föredömligt enkel då det bara är att ta av sig klockan och placera den horisontellt i vaggan – enheten laddas därefter trådlöst.

motorola-moto-360-2nd-gen-test-6motorola-moto-360-2nd-gen-test-20motorola-moto-360-2nd-gen-test-29motorola-moto-360-2nd-gen-test-22

Skärmen

motorola-moto-360-2nd-gen-test-4

Till skillnad mot dagens alla mer eller mindre högupplösta flaggskeppstelefoner är det fortfarande pixeltätheten som spelar störst roll för skärmkvaliteten för smartklockor. Med de 233PPI årets Moto 360 erbjuder sitter pixlarna helt enkelt inte tillräckligt tätt. Det är lägre pixeldensitet än i HTC Sensation från 2011.

Problemet är långt ifrån unikt för Moto 360 men enheter som Huawei Watch och Samsung Gear S2 har närmat sig eller rentav överstigit 300PPI och hösten 2015 hade det varit trevligt med högre upplösning. Text ser tillräckligt skarp ut på lite avstånd men ofta framstår innehållet som suddigt.

moto_360_brown_2

Till skärmens positiva egenskaper hör automatisk ljusstyrka och att det som visas ser ut att ligga ovanligt nära glaset. Med automatiska ljusstyrkan aktiverad är läsbarheten mycket god inomhus, men en solig dag utomhus är det svårt att se innehållet även med ”brightness boost” aktiverat.

Skärmen har precis som i föregångaren en liten svart rand längst ner där inget visas, det ”punkterade däcket”. Det är en designkompromiss som vissa stört sig på estetiskt. I vår erfarenhet är det dock en vanesak, då vi efterhand inte ens tänkte på att listen fanns där. När vita urtavlor används blir dock listen desto mer markant och sticker en smula i ögonen.

Vi undrar varför Motorola fortsatt att satsa på LCD då (AM)OLED ter sig mer lämpat för smartklockor. Många urtavlor visar svarta bakgrunder i standbyläget och OLED-teknik hade erbjudit djupare svärta och sannolikt även hjälpt batteritiden en smula på traven.

Motorolas egna mjukvara

screen(5)screen(2)

För en uppfattning av Android Wear som helhet hänvisar vi i vanlig ordning till vårt löpande test av plattformen, då tillverkare inte får förändra systemets gränssnitt. Motorolas bidrag består utöver en samling urtavlor även av en egen träningsapplikation kallad Moto Body.

Från Moto Body går det att se statistik om din puls, antalet tagna steg för dagen och veckan, samt hur många kalorier du förbränt. Med tiden kan appen även analysera dina snitt. Appen används därtill för att initiera en manuell pulsmätning.

Moto Body finns även för mobiler där du kan ange dina träningsmål och se mer detaljerad statistik om din motion och hälsa. Appen kan uppmuntra dig till ett mer aktivt liv och visar uppgifter om enskilda dagar, veckor och till och med år om du använder klockan och appen så länge.

Flytet i gränssnittet har varit bra och i nivå med övriga Snapdragon 400-drivna smartklockor.

moto-body-1 moto-body- moto-body-3 moto-body-4 moto-body-5 moto-body-6

Pulsmätaren

motorola-moto-360-2nd-gen-test-16

Pulsmätare i smartklockor har hittills mest givit en uppskattning snarare än exakta resultat. Mätningarna har varierat beroende på om du sitter stilla eller rör dig, utifrån hur tätt mätaren sitter mot huden och inte minst var mätaren ligger mot handleden.

Pulsmätaren i Moto 360 är optisk och sitter under klockans glastäckta undersida. När vi gjorde upprepade mätningar stillasittandes fick vi resultat mellan 60 och 145 BPM. Såtillvida undertecknad inte har en högst oregelbunden hjärtrytm är mätaren alltså inte direkt att lita på.

screenscreen(6)

När klockan istället trycktes mot handleden, istället för att bara vila mot den, blev mätningarna desto mer regelbundna. Mätaren visade då 61BPM två gånger i rad och resultaten varierade som högst med 8BPM.

Batteritiden

360-laddning

Med sina 400mAh har 46mm-modellen av Moto 360 ett ovanligt stort batteri för smartklockor. Som vanligt varierar batteritiden beroende på hur mycket enheten används och vad den används till. Motorola utlovar upp till två dagars batteritid och när vi stängde av klockan under nätterna kom vi faktiskt upp i två dagar.

När klockan användes desto mer frekvent, med många pulsmätningar, lek med urtavlor och svar på aviseringar, var batteriet istället lågt vid slutet av dagen. Det är alltså fortfarande laddning varje dag som gäller för att vara på säkra sidan.

Slutsats

moto_360_brown_3

Motorola Moto 360 har varit en trevlig bekantskap under testperioden, med sin stiliga och rena design, goda passform och lätta konstruktion. Med automatiska ljusstyrkan aktiverad har läsbarheten varit mycket god inomhus, även om vi haft problem att urskilja innehållet soliga dagar utomhus trots att ljusstyrkan maximerats manuellt.

LCD-panelen är tyvärr med sina 233PPI för lågupplöst för att erbjuda god skärpa, något som dock inte är unikt för Moto 360 2015. Den svarta listen längst ner har vi inte stört oss på annat än när vita urtavlor använts, då den blir desto mer tydlig. Pulsmätaren är nyckfull som de flesta andra motsvarigheter i smartklockor. Resultatet blir mer exakt när klockan trycks mot handleden.

När klockan stängdes av under nätterna kom vi upp i de utlovade ”upp till” två dagarnas batteritid. De dagar Moto 360 användes riktigt flitigt var enheten på väg att dö framåt kvällen och de som inte vill oroa sig bör ladda enheten varje dag.

moto-360-2015

Både chipp och grafikdelar som specialdesignats för smartklockor är på gång, vilket förhoppningsvis kan förbättra batteritiden för framtida produkter. Laddningen är lyckligtvis av det smidigare slaget då enheten laddas trådlöst genom att läggas i en vagga som ingår.

Hur står sig då Moto 360 mot Huawei Watch? Vi ger en liten fördel till Huaweis smartklocka, vars lädermodell ligger i samma prisklass som stora Moto 360. Enheten har framförallt en bättre skärm med djupare svärta, större skärpa och panelen kapas dessutom inte av i botten. I övrigt är de två handledsenheterna ungefär i nivå med varandra och om du föredrar Motorolas design kan Moto 360 ändå vara det bättre valet.

Samtidigt befinner sig smartklockor fortfarande i ett tidigt skede och de som inte redan är sålda kan göra klokt i att vänta en eller två generationer till.

[P_REVIEW post_id=130153 visual=’full’]