Test av trådlösa Bluetooth-hörlurarna Urbanears Plattan ADV Wireless

Postat:
20:23 - 2015-06-23
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
37

Svenska Urbanears har släppt sina första hörlurar med Bluetooth (4.0), Plattan ADV Wireless, som vi nu ska kika närmare på. Urbanears säljer ADV Wireless för 999 kronor från sin hemsida vilket även är det pris återförsäljare som Siba och MediaMarkt satt.

I kartongen finns utöver själva hörlurarna även en USB-kabel samt en hörlurssladd som kan användas som alternativ till lyssning över Bluetooth. Lurarna laddas med hjälp av den medföljande kabeln och en laddning erbjuder upp till 14 timmars musiklyssning enligt Urbanears.

Funktioner

urbanears-plattan-adv-wireless-test-swedroid-1urbanears-plattan-adv-wireless-test-swedroid-2urbanears-plattan-adv-wireless-test-swedroid-3

Plattan ADV Wireless har inbyggd mikrofon och kan alltså även användas som headset. Utsidan av högra luren består av en pekkänslig yta och istället för fjärrkontroll med knappar har Urbanears implementerat svepgester och tryck.

Ett enkelt tryck på plattan pausar eller återupptar musikspelning samt svarar på inkommande samtal. Samtal kan avfärdas eller avslutas genom ett dubbeltryck på pekytan. Ett svep framåt hoppar till nästa låt, medan ett svep bakåt växlar till föregående låten. Volymen kan höjas eller sänkas genom att svepa uppåt respektive nedåt.

urbanears-plattan-adv-wireless-test-swedroid-11urbanears-plattan-adv-wireless-test-swedroid-10

En annan metod för att höja och sänka volymen är att långtrycka på övre eller undre delen av högra hörluren. Lösningen känns intuitiv, fungerar bra och är kompatibel med exempelvis Spotify och Google Play Music. Enda invändningen vi har är att bekräftelseljudet som spelas upp varje gång ett kommando utförs kan uppfattas som lite vasst och högt av känsliga öron.

Vi hade inga problem att ansluta Plattan ADV Wireless till testtelefonerna och har heller inte haft några problem att upprätthålla uppkopplingen. Ett till par hörlurar kan kopplas in i Plattan ADV Wireless när du är uppkopplad över Bluetooth, om du vill att någon annan ska kunna lyssna samtidigt från samma ljudkälla.

Konstruktion och passform

urbanears-plattan-adv-wireless-test-swedroid-7

Vi gillar designen för Urbanears hörlurar, som är rätt tjusiga i våra ögon med ett rent och avskalat designspråk. Hörlurarna säljs i sju olika färger och vi hade personligen valt en mer färggrann modell framför den gråa versionen som vi testat.

Bandet som sitter över huvudet består av en slags tyg som går att ta bort och köra i tvättmaskin (30 grader). Själva hörlurarna är relativt små och är vadderade med vad som i alla fall känns och ser ut som läder. I mitten under vänstra luren sitter ett 3,5mm-jack medan högra luren rymmer strömknapp, micro-USB-port, samt tidigare nämnda pekplatta.

urbanears-plattan-adv-wireless-test-swedroid-14urbanears-plattan-adv-wireless-test-swedroid-12urbanears-plattan-adv-wireless-test-swedroid-13

En diskret aviseringslampa återfinns även på högra hörluren. Den är i regel släckt men indikerar bland annat laddningsstatus, huruvida hörlurarna är fulladdade och om hörlurarna väntar på Bluetooth-anslutning.

Hörlurarna går att vika ihop så de tar mindre plats – själva lurarna viks inåt så konstruktionen inte blir större än omfånget för bandet som sitter över huvudet. Storleken för bandet kan justeras och bör passa de flesta huvuden.

Hur bekväma är då hörlurarna? De sitter ganska tight för oss vilket i kombination med utformningen av öronkuddarna ger en milt ljuddämpande effekt, så att yttre ljud sänks en aning. Detta kommer säkert variera från person till person, men för undertecknad är passformen god utan att något skaver eller gör ont – i alla fall inte inledningsvis.

När ADV Wireless används längre stunder, uppemot en timma, kan trycket mot öronen göra sig påmint och bli lite obekvämt. Eventuellt kommer lurarna tänjas ut en smula med tiden och inte längre sitta lika hårt.

urbanears-plattan-adv-wireless-test-swedroid-6urbanears-plattan-adv-wireless-test-swedroid-4

Hörlurssladden och USB-kabeln är värda att diskutera då de är runda och känns ungefär som snöre i handen. Utöver att de blir trevligare att hålla i verkar de inte trassla ihop sig lika lätt som plastsladdar.

Ljudet

urbanears-plattan-adv-wireless-test-swedroid-8

Vår uppfattning är att Urbanears i och med dessa lurar inte främst riktar sig till hi-fi-entusiaster och audiofiler som kräver det allra bästa ljudet. Vi ser ser istället Plattan ADV Wireless som en bra allroundlösning för de som vill ha ett par hopfällbara hörlurar som dessutom kan användas som Bluetooth-headset.

urbanears-plattan-adw-wireless-ljud

Ljudet håller i vår mening måttet även om det inte excellerar, med tydlig återgivning och en relativt balanserad ljudbild. Basen hade gärna fått vara lite fylligare men samtidigt föredrar vi en mer nedtonad bas än en överdriven sådan. Audiofiler kan vara en kräsen skara men för oss ger lurarna en fullt godkänd lyssnarupplevelse.

Vid samtal var ljudkvaliteten precis som vanligt enligt mottagaren, medan vi upplevde en viss sänkning av ljudkvaliteten jämfört med att prata direkt i telefonen. Ljudet blir tunnare med sämre frekvensomfång, även om det gick att höra motparten helt utan problem.

[P_REVIEW post_id=122797 visual=’full’]