Test av Withings Activité Pop – ett armbandsur som mäter din motion

Postat:
17:25 - 2015-03-26
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
6

Vissa behöver inte alla avancerade funktioner smartklockor i regel erbjuder utan är istället ute efter ett enkelt sätt att mäta den dagliga motionen på. Smartphones kan naturligtvis användas för det ändamålet, inte minst genom Google Fit, men det kräver att telefonen alltid bärs på kroppen och att batterislukande sensorer är aktiva.

Franska Withings har skapat ett tillbehör som kombinerar ett traditionellt armbandsur med funktionerna som vanligtvis återfinns i träningsarmband. Activité Pop visar tiden genom en analog urtavla men har även en särskild visare för antalet steg du tagit under dagen. Du anger ditt dagliga mål i tillhörande appen, exempelvis 10 000 steg, och mätaren indikerar hur många procent av målet du är uppe i för tillfället.

Förpackningen

Utöver klockan rymmer förpackningen ett instruktionshäfte samt ett verktyg som både används för att nollställa klockan (genom tryck på en liten knapp på baksidan) och för att ta bort bakstycket vid batteribyte. Enheten använder engångsbatteri av typen CR2025. Enligt Withings räcker ett batteri i minst åtta månader.

Konstruktion och passform

withings-activite-pop-traningsklocka-8withings-activite-pop-traningsklocka-5withings-activite-pop-traningsklocka-9

Activité Pop har en relativt nätt urtavla (36,3mm i diameter) som täcks av mineralglas. Silikonarmbandet passar handleder ”upp till 195mm”. Bakstycket är rundat och rymmer bara en knapp för att nollställa enheten.

Tillverkaren skickar med ett verktyg för att öppna bakstycket vid batteribyte, vilket görs genom att bända upp det via en flik högst upp i mitten. Själva klockan eller i alla fall bakstycket består av rostfritt stål.

withings-activite-pop-traningsklocka-13

Vi tycker Activité Pop sitter bra på handleden, även om det säkerligen kan variera en smula från person till person. Med vissa klädesplagg kan en viss friktion uppstå och enheten gör sig då påmind. I regel har dock klockan inte varit i vägen vid vare sig skrivbordsarbete eller dataspelande. Att Pop är lätt (37g) har även bidragit till att vi oftast inte tänkt att vi haft den på handleden.

withings-activite-pop-traningsklocka-10withings-activite-pop-traningsklocka-9

Konstruktionen är vattentät (5ATM) och går att simma med. Withings menar att klockan kan användas i temperaturer mellan -10C och 45C, samt kunna ligga lagrad i temperaturer mellan -20C och 85C.

Installation och synkronisering

withings-activite-pop-skarmdump-6

Pop kräver en smartphone som stödjer Bluetooth 4.0 LE. När du ansluter Pop till mobilen första gången blir du ombedd att nollställa klockan genom ett tryck på knappen på bakstycket. Därefter kopplar klockan upp sig mot Androidappen automatiskt så länge Bluetooth är aktiverat på telefonen. Första gången du startar Androidappen, kallad Health Mate, blir du ombedd att ange din vikt, din längd, din ålder och ditt kön.

Vi lyckades synkronisera klockan med appen på en annan telefon, utan att först behöva nollställa enheten. Synkroniseringen ter sig lite godtycklig. Den går inte att initiera manuellt utan sker automatiskt när klockan får kontakt med mobilen och tycker det är dags. Vi har synkroniserat träningsinformation varje kväll innan sänggåendet genom att helt enkelt slå på Bluetooth på telefonen och ha klockan i närheten.

Funktioner och Androidappen

withings-activite-pop-wearable

Funktionerna i själva klockan, oberoende av appen, är väldigt lätta att beskriva. Den visar aktuellt klockslag samt hur pass aktiv du varit under dagen – även det genom en analog urtavla. Via den tillhörande appen anges hur många steg du vill försöka nå varje dag. Som standard är målet 10 000 steg.

Mätaren på klockan visar hur många procent av ditt dagliga stegmål du är uppe i för tillfället. På något vis är det tillfredsställande att kunna se aktivitetsnivån just genom en analog mätare. Om du sneglar ner mot handleden ser du ifall det är dags att röra på dig, om du är nära eller långt ifrån målet, och kan anpassa din motion därefter.

Stegräkning

De steg du tar verkar registreras korrekt av klockan. Vi har inte fått några steguppgifter som varken tett sig alldeles för låga eller för höga utan ungefär vad vi förväntat oss utifrån rådande distans. Androidappen innehåller en tidslinje där du kan se sömninformation och antalet steg du tagit dag för dag, med veckosammanfattningar och grafer.

Övrig träningsinformation

withings-activite-pop-skarmdump-3withings-activite-pop-skarmdump-4

Om du trycker på ett inlägg i tidslinjen visas mer detaljerad information. Det går att se hur din aktivitet fördelades över dygnets timmar, total tillryggalagd distans och förbrända kalorier. Enligt Withings tar appen din längd med beräkningen när distansen beräknas.

Utöver information för enskilda dagar går det även att få upp veckosummeringar. Där visas hur många steg du tog under veckans dagar, sammanlagda distansen, samt kaloriuppgifter. Appen känner för övrigt av huruvida du springer eller går. Genom en firmwareuppdatering som sägs komma nu i slutet av mars ska mjukvaran även kunna registrera simning.

withings-activite-pop-skarmdump-8

Användare kan manuellt lägga till extrainformation i tidslinjen, som din aktuella vikt, blodtryck och puls. Appen delar ut beröm i form av små emblem när du nått olika mål eller sovit bra. Withings nämner även bland annat när du rört dig i enlighet med WHO:s riktlinjer, etcetera.

withings-activite-pop-skarmdump-1

Sömnanalys

Om du väljer att sova med Pop på handleden kan enheten ge grundläggande information om sömnkvaliteten. Sömnlängden registreras, likaså eventuella avbrott av sömnen, samt mängden djup- och lättsömn.

Vi kan inte svära på hur exakt informationen är på den här punkten men den ska inte direkt användas för medicinskt bruk. Vi ser sömnanalysen som ett tillskott som kan ge en ungefärlig uppskattning av sömnkvaliteten.

Alarm

withings-activite-pop-skarmdump-9

Användare kan ange ett alarm för klockan via Withings applikation. Ett dubbeltryck på urtavlan får visarna att rotera till tiden för aktuellt alarm. Pop ljuder ingen signal utan ger istället ifrån sig en lätt vibration. Det kan komma väl till pass om du vill vakna på morgonen utan att exempelvis väcka en partner, men det förutsätter naturligtvis att du sover med klockan.

De som sover tungt och har svårt att komma upp på morgonen lär dock inte vakna av vibrationen. Värt att nämna är att funktionen inte fungerade för oss vissa gånger – förmodligen för att appen inte hann skicka alarminformationen till klockan.

Design och stöd för Google Fit

withings-activite-pop-skarmdump-5

Appen hade gärna fått vara mer logisk och stringent – funktionerna är ganska utspridda och vissa finesser och viss information kan vara en smula svår att hitta. En enklare layout hade varit att föredra. Vi hoppas Withings kommer förbättra appen genom kontinuerliga uppdateringar.

Att klockan synkroniserar när den känner för det kan också vara lite frustrerande. I regel går det att forcera en synkronisering genom att slå igång Bluetooth på kvällen, starta appen och bara ha klockan i närheten men en knapp för manuell synkronisering hade varit fint komplement.

I teorin ska Health Mate kunna skicka alla steguppgifter till Google Fit – Androids egna träningscenter. Det har dock helt enkelt inte fungerat för oss. Vår kontakt hos Withings menar att det beror på en bugg från Googles håll och förhoppningsvis är det ett problem som åtgärdas längre fram.

Slutsats

withings-activite-pop-ute-2

Marknaden kryllar av olika smartklockor och träningsarmband och det är mycket svårt att säga vilket som är det bästa valet – särskilt utan att ha testat alla alternativ, vilket nästan är en omöjlig uppgift.

Vi kan dock konstatera att Activité Pop är ett trevligt val för de som främst vill få en översikt över motionen under dagen, i formatet av ett vanligt armbandsur. Likt träningsarmband gör Activité Pop att vi kan spelifiera motionen. Alla positiva hälsoeffekter av ett aktivt liv borde vara motivation nog, men att ha dagliga handfasta mål att försöka nå kan göra det hela lite enklare.

withings-activite-pop-traningsklocka-5

Det bästa med Activité Pop för vår del, rent subjektivt, är att vi faktiskt använt den dag ut och dag in. LG G Watch R kör Android Wear och erbjuder betydligt fler funktioner än Withings ur, men har legat nedpackad i en byrålåda sedan testet. Anledningen är att Activité Pop knappt märks på handleden, medan G Watch R både är relativt tung och klumpig och är i vägen vid skrivbordsarbete och spelande. Att inte behöva ladda Pop är även en stor bonus som bidrar till bekvämligheten.

Vi har inte fått Google Fit-integreringen att fungera och vi är inte helt förtjusta i Androidappen, som har ett lite rörigt gränssnitt och ibland beter sig en smula underligt. Där återfinns dock mer detaljerad information om din motion, som hur din aktivitet fördelats över dygnets timmar, tillryggalagd distans och förbrända kalorier.

Withings Activité Pop kostar 149 euro (1390kr) när den beställs från tillverkarens hemsida.

[P_REVIEW post_id=118511 visual=’full’]