Recension:Test: Google Pixel 5

Postat:
07:36 - 2020-11-19
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
12

Den femte generationen av Googles Pixel-satsning har kommit att bli den kanske mest omdiskuterade generationen hittills, och dessvärre för Google inte på ett helt positivt vis. Google har i år, för första gången, valt att lansera årets flaggskepp i form av en mellanklasstelefon istället för ett flaggskepp som alla fyra föregående generationer.

Det som talar för den här satsningen är det faktumet att det absolut viktigaste med Googles Pixel-telefoner alltid har varit mjukvaran, inte hårdvaran, och mjukvaran är som sig bör en ytterligare finputsad version av samma Pixel UI som länge har varit ett av Swedroidredaktionens favoritgränssnitt.

I den här recensionen avser vi försöka svara på om en mjukvara av toppklass är nog för att vända de kalla vindarna eller om Pixel 5 helt enkelt inte har muskler nog för att ta sig an konkurrenterna i prisklassen oavsett hur bra mjukvaran än må vara.

Kartong

I vanlig ordning när det gäller Pixel-telefoner så levereras även Pixel 5 i en enkel men kvalitativ vit kartong med ett tryck föreställande telefonens baksida på kartonglockets ovansida. Då locket lyfts av möts vi av telefonen i sig, inslagen i skyddsplast, i ett eget fack högst upp.

Nedan telefonen finner vi en blå snabbstartguide, garantiinformation samt SIM-kortstiftet. Under detta hittar vi en vit laddadapter på 18W samt en vit USB Typ C-kabel på dryga metern och ett par hörlurar. Detta är allt. Inget mjukplastskal, inget skärmskydd, inga adaptrar för exempelvis 3,5 mm eller USB Typ A.

Nämnas bör att vårt testexemplar av Pixel 5 är inköpt i Frankrike där försäljning av nya mobiltelefoner per lokal lagstiftning måste inkludera hörlurar, och vi fick således ett par Google Pixel USB-C-hörlurar i vår kartong. I resten av världen, Australien undantaget, saknas dessa hörlurar i Pixel 5-kartongen.

  • Pixel 5 (GTT9Q, gråsvart (”Just Black”), 8/128 GB)
  • Laddadapter (vit, upp till 9V och 2A, 18W)
  • USB-kabel (USB Typ C till USB Typ C, vit, cirka 1 meter lång)
  • SIM-stift för utmatning av SIM-släden
  • Dokumentation (snabbstartguide, garantiinformation)
  • Google Pixel USB-C-hörlurar (vita, kabelburna, cirka 1 meter långa) – Endast Frankrike och Australien

Utöver de ovan nämnda hörlurarna på den franska och australiensiska marknaden och utöver stickpropptypen för laddaren bör kartonginnehållet vara identiskt oavsett var telefonen är inköpt.

Nämnas bör att Pixel 5 i sig säljs i ett antal olika versioner med varierande stöd för 5G-band och mmWave, där den nordamerikanska versionen (GD1YQ) har det bredaste stödet, inklusive mmWave som helt saknas i den europeiska modellen vi testar.

Importera Pixel 5 till Sverige

Pixel 5 säljs inte officiellt i Sverige, liksom tidigare Pixel-telefoner, och för närvarande listar Prisjakt inga återförsäljare som lagerför telefonen.

Telefonen går däremot att importera på en rad olika vis via de länder där Google valt att officiellt sälja enheten. Exempelvis genom Tyskland, Frankrike eller UK. I forumet på Swedroid finns en lista på återförsäljare som bland annat franska Fnac eller brittiska Clove, vilka skickar direkt till Sverige.

Hårdvara

Google Pixel 5 är något numera så ovanligt som en telefon med en unibodykonstruktion av lättmetall. Bakstycke och ramar består av ett enda stycke mjukt utformad lättmetall med ett texturerat lager matt gråsvart plastliknande färg. Tittar man riktigt nära så ser man att basen är svart, men med tusental små grå färgstänk vilket på avstånd får telefonen att se mörkgrå ut.

För fem till åtta år sedan var telefoner med unibodykonstruktioner av aluminium snarare mer regel än undantag och väldigt många premiumtelefoner hade en snarlik konstruktion där särskilt HTC stod ut i mängden. I takt med att fler och fler tillverkare började erbjuda trådlös laddning så fasades lättmetallbakstycken så sakteliga ut, och trenden gick istället över till glasbakstycken som vi i regel ser idag.

Google har lyckats med konststycket att ge Pixel 5 stöd för trådlös laddning (samt omvänd trådlös laddning av externa enheter) trots ett lättmetallbakstycke. Detta har gjorts möjligt genom att ett hål har skurits ut i metallbakstycket i vilken induktionsspolen för trådlös laddning har infogats, varpå det hela sedan har täckts med ett rikt lager polykarbonat som effektivt döljer skarvarna som annars uppstår. Ytbehandlingens yta och känsla kan kanske närmast jämföras med hur ytan på ett ägg känns. Texturerad men ändå len.

Då vi stryker fingrarna över bakstycket kan vi inte överhuvudtaget känna någon skillnad på de två olika ytorna, metallen och plasten i vilken induktionsspolen återfinns, men däremot hör man om man lyssnar noga en viss skillnad om man drar nageln över bakstycket över de två ytorna.

Huruvida detta, ett hål utskuret ur metallchassit, försvagar konstruktionens resistens mot att böjas eller krökas låter vi vara osagt men vi kan konstatera att telefonen åtminstone känns robust och kvalitativ, och vi måste tillstå att även om det numera känns lite gammaldags med ett lättmetallskal så känns det samtidigt som ett kärt återseende av en gammal vän.

Många artiklar har skrivits om en glipa som på vissa exemplar av Pixel 5 uppstår mellan telefonens chassi och dess skärmglas. På vissa enheter är gapet mycket påtagligt, längs med en eller båda långsidorna, men vårt exemplar är lyckligtvis inte drabbat av detta. Däremot kan vi se ett litet gap i det övre vänstra hörnet, i samma hörn som vi återfinner den frontriktade kameran.

Det är ett väldigt litet gap, mycket mindre än tjockleken av en fingernagel, men samtidigt större än i de tre övriga hörnen. Spelar det någon roll? Vi tvivlar, och vi såg det inte ens förrän vi började leta efter det i samband med rapporterna om glipande exemplar av Pixel 5.

I handen ligger Pixel 5 mycket väl delvis tack vare sina relativt små yttermått – snudd på lika liten som Pixel 4a, trots en 0,2 tum större skärm – och delvis på grund av de mycket mjukt rundade långsidorna som tack vare unibodykonstruktionen helt och hållet saknar fogar och skarvar där bakstycket möter ramen.

Vikten är med 151 gram mycket låg, bara 8 gram högre än Pixel 4a, trots en konstruktion av lättmetall (plast för Pixel 4a) och ett batteri på hela 4 080 mAh, att jämföra med 3 140 mAh för Pixel 4a. Måtten är 144,7 x 70,4 x 8 millimeter, att jämföra med 144 x 69,4 x 8,2 millimeter för 4a.

Knapparna, ström och volym, återfinns traditionsenligt för Pixel-telefoner på telefonens högra långsida, med strömknappen högst upp (kromad) och volymknappen (svart) strax nedan denne.

Båda knapparna är av plast, och dessvärre sitter de ganska lågt i telefonens chassi vilket gör att de är en smula svåra att treva sig fram till i blindo, i synnerhet om man bär fingervantar eller liknande. Vi hade önskat att knapparna stack ut någon millimeter längre.

Även om knapparna sitter lite för lågt, som beskrivet ovan, så bjuder de på en mycket god klickkänsla och ett rejält motstånd som gör att vi sällan eller aldrig råkar trycka på knapparna av misstag då vi exempelvis plockar upp den ur fickan eller från ett bord. Exemplariskt.

Telefonens vänstra långsida är sånär som på SIM-kortsläden i telefonens nedre halva helt slät, något som sånär på en sekundär mikrofon även gäller huvudänden. I fotänden hittar vi så klart USB Typ C-porten i mitten, omgiven av två avlånga öppningar i chassit; till vänster samtalsmikrofonen och till höger en av de två inbyggda högtalarna.

Den andra högtalaren eller den så kallade samtalshögtalaren är kombinerad med telefonens displayglas, varför högtalaren inte är synlig med blotta ögat. Google har valt ett annorlunda tillvägagångssätt för Pixel 5 där ljudet skapas genom att den övre delen av displayglaset vibrerar. Högtalaren i botten och högtalaren på framsidan arbetar tillsammans i stereokonfiguration vid uppspelning av media. Saknas gör som så ofta numera en 3,5-millimetersport, något som budgettelefonerna Pixel 4a och Pixel 4a 5G båda har.

På telefonens bakstycke finner vi så klart telefonens kameror, i Pixel 5:s fall placerade i det övre vänstra hörnet (sett ur porträttläge). Kameraknölen är nästan ingen knöl alls, utan Google har lyckats göra så att kameramodulen endast sticker ut 0,5 millimeter från bakstycket. Imponerande!

Centrerad strax nedan kameraön hittar vi en kapacitiv fingeravtrycksläsare, något som precis som telefonens lättmetallkonstruktion numera känns lite gammalmodigt, men det är samtidigt med marginal den snabbaste och mest träffsäkra verifieringsmetoden som än idag existerar.

Kombinationen av metallchassi och kapacitiv fingeravtrycksläsare känns som en väldigt positiv flash from the past. Inte allt har blivit bättre de senaste fem åren.

Telefonens front domineras så klart av den 6 tum stora bildskärmen, som skyddas av ett lager Gorilla Glass 6. Ramarna runtom skärmen är inte jättetunna men definitivt en smula tunnare än i det mindre syskonet Pixel 4a. Liksom i 4a finner vi frontkameran i det övre vänstra hörnet, i form av en så kallad hålstanskamera utskuren från bildskärmen.

Bildskärmen är för övrigt av flat typ, helt utan välvda långsidor. Det ser inte lika läckert ut, och ramarna blir lite större utmed långsidorna, men vi föredrar detta alla dagar i veckan, liksom en bred majoritet av Swedroids läsare.

Slutligen finner vi till vår belåtenhet att Google har gett Pixel 5 en ordentlig vattenresistens i form av en IP68-klassning som garanterar att telefonen kan utstå att sänkas ned i upp till 1,5 meter (söt)vatten i hela 30 minuter. Givetvis är telefonen även vattentät i saltvatten, men saltet kan korrodera och bryta ner vitala komponenter såsom tätningslister och USB-anslutningens kopparytor.

Specifikationer

Specifikationer Google Pixel 5
ReleasedatumHösten 2020
Processor2,4GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 765G
GrafikkretsAdreno 620
RAM-minne8GB
Inbyggt minne128GB / ingen plats för minneskort
Skärm6" / FHD+ - 1080x2340 pixlar / 430PPI
SkärmtypOLED / 19.5:9 / 88,37 cm² / ~86,8% av fronten
Kamera12,2MP / f1,7, 27mm, 1/2,55", OIS, EIS / 16MP supervidvinkel
Främre kamera8MP
Vikt151g
Höjd, bredd, djup144,7 x 70,4 x 8mm
Batteri4080mAh
KommunikationUSB-C, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 5
SensorerGPS+GLONASS+Galileo, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE / 5G
IP-klassningIP68
Övrig infoSaknar 3,5mm jack. Stereohögtalare. OS-uppdateringar i tre år. Trådlös laddning. Omvänd trådlös laddning. Aluminiumchassi.
Mer infoMer info om Google Pixel 5 på Androidenheter.se

Storleksjämförelse

Bildskärm


Bildskärmen är av OLED-typ och mäter 6 tum på diagonalen. Upplösningen är på 1 080 x 2 340 pixlar, med en pixeltäthet på 432 PPI, vilket ger en fullt acceptabel skärpa. Inte på långa vägar lika bra som fjolårets 1440p-utrustade Pixel 4 XL med 537 PPI, men ändå en god bit bättre än de ~400 PPI som vi brukar lyfta fram som den undre gränsen för vad som för oss är acceptabelt för lite dyrare telefoner.

Bildskärmen har till vår glädje med 90 Hz fått en högre uppdateringsfrekvens än de 60 Hz vi finner i exempelvis Pixel 4a och 4a 5G, men faller en god bit efter de prismässigt närmaste konkurrenterna Samsung Galaxy S20 FE och OnePlus 8T som båda bjuder på hela 120 Hz, med snarlik upplösning.

I vanlig Google-ordning har de gett bildskärmen en färgprofil som inte är riktigt lika iögonfallande som de lätt övermättade färgprofilerna i OnePlus 8T och Galaxy S20 FE samt Nord men som istället känns mer naturtrogen och realistiskt kalibrerad. För den som så önskar kalibrera efter eget tycke finns tre olika färgprofiler att välja mellan med varierande mättnad och färgtemperatur.

Med manuellt ställd maximal ljusstyrka upplever vi skärmen som en smula blek i jämförelse med konkurrenter som OnePlus Nord och 8T samt Samsung Galaxy S20 FE, men då vi aktiverar automatisk ljusstyrka (”Anpassad ljusstyrka”) ökar ljusstyrkan markant, men blir aldrig riktigt lika ljusstark som 8T, Nord och S20 FE.

God läsbarhet även i starkt dagsljus, men som alltid, som med snudd på alla telefoner på marknaden, gör man klokt i att undvika direkt solljus.

Betraktningsvinklarna är goda och matchar utan vidare OnePlus 8T samt slår Samsung Galaxy S20 FE samt OnePlus Nord med en liten men tydlig marginal. Ur kraftiga vinklar, större än 45 grader, ser vi en tendens till en aning större regnbågsskiftningar i bildskärmens skyddsglas (Gorilla Glass 6) än i Nord och S20 FE men vi ser inte detta som ett direkt problem då effekten är mycket subtil och man mycket sällan betraktar skärmen ur sådana vinklar mer än ytterst tillfälligt. Därtill uppvisar majoriteten av konkurrenterna likartade regnsbågsskiftningar ur samma vinklar.

Svärtan är som alltid med OLED-skärmar numera av toppklass och svarta partier är såvitt ögat kan uppfatta helt svarta, och kontrasten mellan ljusa och mörka partier, såsom text, är mycket god. Vi förnimmer en lite större tendens till ghosting i Pixel 5-skärmen än i konkurrenterna Galaxy S20 FE, OnePlus 8T och OnePlus Nord, något som främst går att se med exempelvis vit eller grå text mot en svart bakgrund, då man skrollar upp eller ner. Stort problem? Ingalunda, men värt att notera.

Pekskärmen är responsiv och svarar snabbt på våra pek, svep och gester, men vi har inte lyckats hitta någon information om pekskärmens samplingsfrekvens. Den svarar dock mycket snabbt så vår gissning är en samplingsfrekvens om minst 90 Hz men sannolikt 120 Hz.

Dessvärre finner vi att pekskärmen i Pixel 5 har en påtaglig ihålig känsla då man knackar lätt med fingertoppen eller nageln på den. Detta är något somliga kanske minns från Pixel 2 XL, fast betydligt värre, och en egenskap som mestadels billiga budgettelefoner annars dras med och absolut inte acceptabelt för en telefon med en prislapp på över 6 500 kronor. Vidare finner vi att skärmglaset vibrerar lite som ett stämjärn då vi knackar på skärmen, vilket antyder att det är en del spänningar i konstruktionen/chassit.

Ihåligheten får skärmen att kännas lite som en plastskärm och detta drar ner intrycket av kvalitet nästan varje gång vi använder telefonen. Det är heller inget vi har vant oss vid till den mån att vi inte längre tänker på det efter två veckor med telefonen.

Tack vare att Pixel 5 har fått en helt flat display utan välvda långsidor är dock pekskärmens känslighet utmärkt ända längst utmed ytterkanterna, något som sällan eller nästan aldrig är fallet med skärmar med välvda långsidor där tillverkaren tvingas sänka känsligheten en aning för att undvika oavsiktliga skärmtryck från handen som håller telefonen.

Allt som allt ger vi bildskärmen och pekskärmen ett gott betyg i Pixel 5, men samtidigt kan vi inte blunda för att bildskärmarna i konkurrenterna OnePlus 8T och Galaxy S20 FE är vassare tack vare en högre uppdateringsfrekvens och en smula högre ljusstyrka, och de bjuder heller inte på ett plastigt ihåligt pekskärmsintryck eller spänningsvibrationer.

Upplåsningsmetoder


I Pixel 4 och 4 XL slog Google på stora trumman och marknadsförde det nya Soli-chippet med buller och bång. Soli bjöd liksom i Apples dyrare Iphonemodeller på en avancerad form av ansiktsupplåsning i 3D via IR-sändare. Den här tekniken är med marginal den bästa vad gäller ansiktsupplåsning, men Google lade redan efter ett år ner det hela, och Pixel 5 saknar tekniken som sådan.

I Pixel 5 ser vi istället att Google liksom i Pixel 4a har återgått till en kapacitiv fingeravtrycksläsare på telefonens baksida. Vad gäller precision, tillförlitlighet och hastighet så är kapacitiva fingeravtrycksläsare fortfarande de bästa verifieringsmetoderna som existerar, även om det kanske kan upplevas som en smula gammalmodigt år 2020.

Pixel 5:s fingeravtrycksläsare är precis så snabb och pålitlig som vi förväntar oss; såväl inprogrammering som verifiering går rasande snabbt och problemfritt och varken de bästa ansiktsläsarna eller de bästa skärminbäddade fingeravtrycksläsarna kan konkurrera.

Dessvärre bjuder Google i vanlig ordning och till skillnad från snudd på alla konkurrenter inte på ansiktsupplåsning via den frontriktade kameran, så fingeravtrycksläsaren är den enda biometriska verifieringsmetoden som existerar i Pixel 5.

Vi förstår och accepterar att ansiktsverifikation via en frontriktad kamera inte är den säkraste metoden som existerar, och vi gissar att det är anledningen till att Google envist vägrar inkludera ansiktsupplåsning via frontkameran i sina telefoner trots att Android i sig har stöd för det.

Men med det sagt hade vi ändå uppskattat att ha valet som komplement till fingeravtrycksläsaren som när vintern kommer inte är helt praktisk då man gång på gång tvingas ta av sig handsken eller vanten för att kunna logga in och exempelvis läsa ett meddelande, se ett missat samtal eller använda röstassistenten.

Utöver den mycket snabba och välfungerande fingeravtrycksläsaren, som för övrigt även har stöd för svepgester för att fälla ned och upp aviseringsmenyn, så finner vi det sedvanliga stödet för PIN-, lösen- och mönsterupplåsning.

Trådlöst och ljud


Som så ofta förr de senaste åren finner vi att mottagning och signalstyrka har väldigt små variationer olika telefonmodeller emellan. Pixel 5:s interna antenner motsvarar våra förväntningar väl och vi finner att Pixel 5 har problem med signalen på platser där även konkurrenterna har problem.

Vi finner heller inga problem med det så kallade dödsgreppet, där signalstyrkan kraftigt försämras om man håller telefonen på ett visst vis och därmed täcker över de interna antennerna. Maxhastigheterna via såväl LTE som 5G motsvarar precis vad vårt lokala mobilnät mäktar med, och Pixel 5 är vad detta berör, samt Wi-Fi, varken bättre eller sämre än konkurrenter som OnePlus Nord.

Vad telefonens stöd för mobila nätverk berör finner vi att den europeiska modellen som vi testar har ett mycket brett stöd för LTE men ett mer begränsat stöd för 5G, åtminstone då vi jämför med versionen som säljs i Nordamerika.

Mest noterbart är att stöd för mmWave saknas i den europeiska modellen. MmWave kan kort beskrivas som millimetervågor, det vill säga extremt höga frekvenser på över 30 GHz (över 26 GHz i/på vissa länder/marknader) som kan leverera mycket höga överföringshastigheter men där akilleshälen istället är en mycket kort räckvidd.

Dessa extrema frekvensband är kanske främst lämpade för mindre ytor med mycket folk i rörelse, exempelvis i köpcentrum, i restauranger, på tågstationer, i tunnelbanor och på torg i innerstäder. Vi vet att arbetet med mmWave för inomhusbruk är påbörjad i Sverige och vi känner därför att avsaknaden av detta i Pixel 5 är olycklig.

Vid telefonsamtal med telefonen mot örat på traditionellt vis uppger motparten att ljudet är klart och tydligt i deras ände, men vi noterar i vår ände att samtalshögtalaren är mycket svag och skråligt burkig. Ljudet upplevs som indistinkt, och maxvolymen är låg. Ansluter man hörlurar, trådlösa eller kabelburna, så försvinner som förväntat problemet då svagheten tycks ligga i just samtalshögtalaren och ingen annanstans.

Google bjuder i Pixel 5 på en stereokonfiguration för telefonens två interna högtalare där den ena sitter i fotänden och den andra är kombinerad med samtalshögtalaren ovan telefonens bildskärm. Dessvärre är den här stereokonfigurationen riktigt usel, på grund av den ovan nämnda osedvanligt svaga samtalshögtalaren.

Ljudet från samtalshögtalaren är så svagt, skråligt och burkigt, med avsaknad av både diskant och bas, att den är snudd på otjänlig i många scenarion. Med telefonen mot örat vid telefonsamtal är samtalshögtalaren med nöd och näppe tjänlig så länge man befinner sig i en relativt tyst miljö men i en lätt bullrig miljö så är det mycket problematiskt att höra vad motparten säger.

Då de två högtalarna används som stereohögtalare, vid exempelvis videotittande, så är ljudet så svagt i samtalshögtalarens kanal att vi inte ens skulle vilja kalla det för stereo. Det är i realiteten i princip en monohögtalare i fotänden, och lyckligtvis är fotändehögtalaren åtminstone fullt duglig och i paritet med många av de bättre – men ej bästa – konkurrenterna.

Vi mäter upp en ljudstyrka på 86 decibel 40 cm från fotändehögtalaren (med samtalshögtalaren övertäckt), vilket är skapligt, men endast 74 decibel 40 cm från samtalshögtalaren (med fotändehögtalaren övertäckt).

Det kanske först inte framstår som en stor skillnad med en differens på ”bara” 12 decibel men givet att decibelskalan är logaritmisk där en ökning av 3 decibel motsvarar en fördubbling av ljudstyrkan så är 12 decibel differens mellan de två högtalarna en smått bisarrt stor skillnad för våra öron.

Det här är såvitt vi kan dra oss till minnes den sämsta stereokonfigurationen vi någonsin har stött på i en telefon och därtill den svagaste telefonsamtalshögtalaren vi någonsin har testat. Redaktionens båda exemplar av Pixel 5 uppvisar exakt samma svaghet för samtalshögtalaren, och vi har sett mängder av kommentarer och trådar från andra Pixel 5-ägare runtom på nätet som har samma problem.

För somliga, i synnerhet de som nästan uteslutande använder hörlurar, är detta kanske inte ett problem alls, men för oss som mer än gärna ser på videoklipp och TV-serier på telefonen, utan att använda hörlurar, är det ett betydande problem. Vi kan naturligtvis inte svara på vilken grupp just du tillhör, men problemet måste likväl lyftas fram så att så många konsumenter som möjligt är medvetna innan ett eventuellt köp.

Mjukvara, användande och upplevd prestanda

Mjukvaran bygger som sig bör med Googles Pixel-telefoner på den senast tillgängliga versionen av Android, version 11, med Googles subtila egna gränssnitt (som vi brukar kalla Pixel UI) ovanpå. Vi har alltid varit förtjusta i Pixel UI då det är väldigt subtilt och minimalistiskt samt i regel rasande snabbt och minneseffektivt. Vid sidan om OnePlus OxygenOS är detta redaktionens favoritgrässnitt på Androidmarknaden.

Vi har under vår testperiod inte stött på några som helst buggar eller direkta mjukvaruproblem, utan Pixel 5 har varit klippfast stabil utan appar som trilskas och utan problem med plötsliga omstarter, låsningar eller plötsliga minnesläckor.

Vidare kommer den som har använt en Pixel-telefon förut genast känna sig hemma på Pixel 5 och Android 11. Även om Google kontinuerligt putsar på gränssnitt och funktioner så är grundupplevelsen snudd på identisk som förut, och detta är något vi uppskattar.

Bland de mer noterbara förändringarna hittar vi en omarbetad och betydligt bättre aviseringsmeny samt en kraftigt omarbetad ”strömmeny” (som nås genom att hålla inne strömknappen) med en rad användbara funktioner och finesser. Den som vill fördjupa sig i nyheterna i Android 11 kan med fördel slå ett öga på vår Android 11-artikel.

Så långt allt gott, men dessvärre är inte allt frid och fröjd. Vi har i en direkt jämförelse med Pixel 5 och OnePlus Nord sida vid sida noterat att den senare är markant snabbare och mer följsam i gränssnittet, och skillnaden är förstås ännu större då vi jämför med OnePlus 8T och Samsung Galaxy S20 FE – som trots allt spelar i samma prisklass som Pixel 5.

En jämförelse med Nord är dock högst relevant, trots den stora prisskillnaden, då de under skalet har exakt samma chipp (Snapdragon 765G), snudd på identisk skärmupplösning (1080p) och samma skärmuppdateringsfrekvens (90 Hz). OnePlus Nord upplevs trots att kampen borde vara mycket jämn vara noterbart snabbare än Pixel 5. Skall sanningen fram så känns Pixel 5 allt som oftast mer som det briljanta och prisvärda mindre syskonet Pixel 4a.

vi har sett att Android 11 har resulterat i en viss prestandaförlust i relation till samma telefon med Android 10, och kanske är detta en del av förklaringen till att vårt exemplar av Nord, med Android 10, känns snabbare. Att använda Pixel 5 känns som vi konstaterar ovan mer som att använda Pixel 4a, med undantag för att bildskärmen är mer följsam tack vare en uppdateringsfrekvens om upp till 90 Hz.

Vi har vid flertalet tillfällen noterat att Pixel 5 går på knäna och verkligen har problem då vi massinstallerar/massuppdaterar ett större antal appar på en och samma gång. Av oklara skäl tar installation av exakt samma uppsättning av dussintalet appar cirka 30 % längre tid med Pixel 5 än med OnePlus Nord.

Båda telefonerna har samma systemchipp (Snapdragon 765G), båda har 8 GB LPDDR4x-RAM och båda har interna flashminnen av UFS 2.1-typ. Så varför skiljer sig prestandan åt så markant? IO-problem i Pixel 5:s flashminne? Nedklockad processor? Throttlingproblem på grund av värmeutveckling? Vi vet helt enkelt inte.

Vi ser vidare att Pixel 5 har större problem än Nord vid skrollning på tyngre webbsidor i webbläsaren, där vi mer frekvent stöter på mikrofrysningar och ”hackande”. Mikrofrysningar sker för all del ibland även i flaggskeppstelefoner, men inte på långa vägar lika ofta eller lika påtagligt.

Vi ser i våra syntetiska prestandamätningar via geekBench 5 samma sak; Pixel 5 kan inte alls matcha Nord, utan presterar istället i nivå med Snapdragon 730-utrustade telefoner som Pixel 4a. Däremot ser vi en viss ökning för grafikprestandan, men inte alls så stor ökning som Snapdragon 765G är kapabel till. Mer om detta i prestandakapitlet längre ned i recensionen.

Vi hoppas verkligen att Google kan lösa dessa problem i form av mjukvaruuppdateringar, för det här duger verkligen inte för en telefon med en prislapp på nästan 6 500 kronor. Allra minst när telefoner för 4 500 kronor med lätthet slår Pixel 5, prestandamässigt.

Urval av inställningar och menyer

Kameramjukvaran är som alltid i Pixel-telefoner utmärkt men tämligen funktionsfattig i relation till många av konkurrenterna. Saknas gör fortfarande ett ”pro”-läge där man som fotograf själv kan justera en rad olika kameraparametrar och få riklig information i form av histogram och dylikt.

Mjukvaran är snabb och bjuder för sikta och skjut-ändamål den bästa mjukvaran på marknaden enligt vår åsikt, både vad layout och bildresultat berör, men samtidigt är fotoupplevelsen en aning trög i jämförelse med tidigare generationer Pixel-telefoner, helt enkelt för att hårdvaruprestanda är kraftig begränsad i Pixel 5.

Vi finner en del nya och smarta tillskott i Pixel 5-kameramjukvaran (tillskott som i version 8.0 av kameramjukvaran även kommer rullas ut till äldre Pixel-modeller) i form av en smidig horisontindikator samt en hårkorsindikator vilken hjälper fotografen att vinkla kameran perfekt man tar bilder rakt uppifrån eller rakt nedifrån. Vi finner även ”audiozoom”, en finess som förstärker ljudupptagningen vid videoinspelning i samma riktning som kameran riktas, i synnerhet då man zoomar in.

Layouten har även fått smärre ändringar i form av nya knappar, ett permanent visuellt zoomreglage till skillnad från föregående versions zoomreglage som endast syntes då man rörde vid pekskärmen, samt snabbgenvägar i videoläget till särskilda videolägen som slowmotion och timelapse.

Vi ser även att Google i kamerans standardläge nu även automatiskt kan aktivera det annars separata nattläget om förhållandena är de rätta. Den som inte önskar aktivera nattläget per automatik, då det ofta tar 2–5 sekunder att ta en bild i mörker, kan lyckligtvis enkelt inaktivera automatiken.

Den nya kameramjukvaran bjuder på fler nyheter och ändringar och ovanstående genomgång är blott ett urval av de mer intressanta nyheterna.

Kameran


Pixel 5 har liksom Pixel 4 och 4 XL före den utrustats med två kameror på telefonens baksida. Till skillnad från i fjol, där den sekundära kameran var telefototyp (zoom) så är den sekundära kameran i år en ultravidvinkelkamera.

Huvudkameran är däremot identisk med Pixel 4-duon och därtill samma kamera som vi har sett i alla Pixel-telefoner sedan 2017. Det är alltså en fyra år gammal kamera/sensor som Google envist håller kvar vid och endast har förbättrat genom mjukvaruförbättringar.

En fyra år gammal kamerasensor låter naturligtvis illa i en bransch där vissa komponenter inte sällan anses vara utdaterade redan efter ett halvår. Google har dock utfört veritabla underverk med sin kameramjukvara och Pixeltelefonernas huvudkamera anses bland väldigt många fortfarande, efter fyra år, vara bland de bästa på marknaden. Inte minst för sikta och skjut-användare där man kan lita på att kameran nästan alltid själv listar ut de bästa inställningarna för de vid tillfället rådande omständigheterna.

Huvudkameran är på 12,2 megapixlar och har en bländare på f/1,7, 27 millimeter. Sensorn mäter 1/2,55 tum och har sensorpixlar på 1,4 mikrometer och har stöd av fasdetekterande autofokus (dual pixel) samt såväl optisk bildstabilisering (OIS) som elektronisk bildstabilisering (EIS).

Ultravidvinkelkameran är på 16 megapixlar med en bländare på f/2,2 och ett synfält på 107 grader. Detta är en mycket beskedlig ultravidvinkel och majoriteten av konkurrenterna bjuder på mellan 119 och 123 grader. Sensorpixlarna är på 1,0 mikrometer.

Frontkameran är på 8 megapixlar och f/2,0, 24 millimeter, med en sensorstorlek på 1/4,0 tum och sensorpixlar på 1,12 mikrometer.

Kameramjukvaran

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar en avgörande roll, det vill säga främst vid närbildsfoto, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i sällsynta fall, kamerans ”sikta och skjut”-duglighet. En erfaren fotograf kan i många fall manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad telefonkamera kan alltså med en medveten och grundlig fotograf vara aningen bättre än vad som framgår i våra recensioner.

Dagsljusfoto
Google Pixel 5 mot Samsung Galaxy S20 FE

I fullt dagsljus tar båda dessa kameror mycket bra bilder, med god skärpa och en överlag bra ljusbalans och färgåtergivning. Vi ser dock att Pixel 5 i vanlig Pixel-ordning bjuder på mer naturliga och neutrala färger, och att Galaxy S20 FE i sann Samsung-anda vrider upp färgåtergivningen till 11.

Allt som oftast renderar Samsungs överdrivna färger väldigt attraktiva bilder, även om de är tämligen onaturliga, men ibland går de alldeles för långt. Exempel på detta finner vi redan i det första bildparet där den lätt molniga blå himlen i bilden tagen med S20 FE är grällt helblå, trots att det vid fototillfället fanns en hel del moln. Se bilden tagen med Pixel 5 för en mer korrekt återgivning.

I fullstorlek då bilderna detaljstuderas ser vi en överlag bättre skärpa och detalj från Samsungen. Oavsett hur väl Google än trollar med sin kameramjukvara och bildbehandling så kan den numera mer än fyra år gamla kamerasensorn på blott 12,3 megapixlar inte alltid konkurrera med modernare och mer högupplösta sensorer vad gäller skärpa och detalj.

Vi föredrar Pixel 5:s bilder rent generellt, då de är mer verklighetstrogna och neutrala, och kameramjukvaran skapar ett jämnare bildresultat överlag, men för den avancerade fotografen som gärna manuellt ställer in sina bilder till perfektion är Samsungen sannolikt det bättre valet.

Oavgjord rond.

Bokeh
Google Pixel 5 mot Samsung Galaxy S20 FE

I vårt bokehtest, där vi ger kameramjukvaran i uppgift att skapa bakgrundsoskärpa (vilket främst används för porträttfoto) ser vi två vitt skilda resultat.

Googles lösning bygger på en och samma kameralins och en smart mjukvara som i kombination med sensorns dubbelpixlar försöker lista ut var förgrunden slutar och var bakgrunden tar vid, medan Galaxy S20 FE istället använder två kameralinser samtidigt för att ge kameramjukvaran en bättre aning om djup och var förgrunden slutar och bakgrunden tar vid.

Samsungs lösning är överlag en smula pålitligare vad gäller separationen mellan förgrund och bakgrund, men nackdelen är att den endast fungerar inom ett tämligen begränsat avståndsspann från motivet. Samsung rekommenderar 1 till 1,5 meter, men funktionen kan i vissa fall fungera på ned till ungefär en halvmeters avstånd, men med ett väldigt blygsamt bokehresultat. Googles lösning fungerar däremot på allt från 10 centimeters avstånd upp till några meter.

Båda kamerorna tillåter justering av hur påtaglig bakgrundsoskärpan skall vara, men Googles lösning är lite mer flexibel och bjuder på mer kontroll samt på en större bokeheffekt i grundinställningen.

I det första bildparet ser vi att bokeheffekten är betydligt större i bilden tagen med Pixel 5, medan den är mer subtil i S20 FE:s bild. Båda kamerorna bjuder vid en första anblick på en bra separation av förgrund och bakgrund, men en närmare titt visar att Galaxy S20 FE misslyckas påtagligt med separationen vid den dekorativa harens armhåla. Skärpa och detalj är en aning bättre i bilden tagen med S20 FE.

I det andra bildparet ser vi omvända roller; Pixel 5 misslyckas på åtminstone två ställen separera förgrund från bakgrund (se droidens antenner) medan Galaxy S20 FE gör ett mycket bättre jobb, om än med en mycket blygsam bokeheffekt.

Återigen ser vi en oavgjord rond.

1x – 3x zoom
Google Pixel 5 mot Samsung Galaxy S20 FE

I vårt zoomtest är resultatet redan på förhand avgjort, då S20 FE bjuder poå optisk zoom medan Pixel 5 endast har digital zoom. Vi ser som vanligt att Pixeln bjuder på naturligare färger, och hanterar exponeringen bättre (vi ser en viss överexponering på huset i bakgrunden bilden tagen med S20 FE), men då vi zoomar in till 3x är Samsung Galaxy S20 FE med marginal den bättre, med en högre skärpa och detaljrikedom. Se det inzoomade bildexemplet nedan.

Ronden med lätthet till Galaxy S20 FE.

Zoom 3x – 250 % förstoring

Observera omvänd ordning; Pixel 5 till höger och Galaxy S20 FE till vänster.

Ultravidvinkel

I Pixel 5 har en Pixel-telefon för första gången utrustats med en ultravidvinkellins, till skillnad från en telefotolins i Pixel 4-duon. Det kan debatteras vilken man helst använder, det är helt och hållet en individuell fråga, men vi hävdar bestämt att båda typerna bör finnas på en telefon i den här prisklassen.

Då vi jämför ultravidvinkelkameran i Pixel 5 med Galaxy S20 FE står det genast klart att Samsungen bjuder på ett mycket vidare synfält, med 123 grader mot Pixel 5:s 107 grader. Den som behöver en verkligt vid ultravidvinkel gör alltså klokt i att stå över Pixel 5.

Tittar vi istället närmare på bilderna i sig, bildkvaliteten, så är situationen den omvända. Pixel 5 bjuder tack vare den svävare vidvinkeln på betydligt mindre bildförvrängning utmed bildens ytterkanter, men vi ser även en bättre skärpa och detalj, bättre färgåtergivning och en bättre ljushantering med mindre överexponering.

I mörker är skillnaden ännu större och Pixel 5 utklassar här Samsung Galaxy S20 FE. Såväl ljusupptagningsförmåga som skärpa, detalj och färger är minst en klass bättre.

Även om Samsungen alltså bjuder på ett mycket bredare synfält, mer vidvinkel, så är Pixel 5 överlägsen på allt annat. Lätt seger för Pixel 5.

Mörkerfoto, nattläge
Google Pixel 5 mot Samsung Galaxy S20 FE

I vårt mörkertest ser vi liksom i mörkerbilden i ultravidvinkeltestet ovan mer av samma sak; Googles åldrade men än kompetenta kamerasensor i kombination med Googles kameramjukvara och bildbehandling lyfter Pixel 5 långt bortom vad Samsungs S20 FE kan prestera.

Även om ingen kamera riktigt lyckas producera ett realistiskt ljus – Pixel 5 lyfter fram mer ljus än vad våra egna ögon såg på plats och Galaxy S20 FE lyfter fram mindre ljus än vad vi såg på plats – så är bilderna tagna med Pixel 5 ändå med marginal de bättre. Mer skärpa, mer detalj, bättre ljushantering och mer korrekta färger.

Mörkerfoto, lång slutartid
Google Pixel 5 mot Samsung Galaxy S20 FE

I andra delen av vårt mörkertest har vi låtit mjukvaran aktivera maximal slutartid, för att fånga så mycket ljus och detalj som bara möjligt, med respektive kamera.

Detta kan ses som en lite orättvis jämförelse för Galaxy S20 FE då den maximala slutartiden i det automatiska läget tycks vara låst till blott 14 sekunder, medan Pixel 5 per automatik kan gå så högt som 4 minuter. Det är dock samtidigt inget som hindrar Samsung från att öka slutartiden till 4 minuter, varför ”orättvisan” ligger helt i Samsungs egna beslut.

Inte heller här kan S20 FE matcha Pixel 5, men vi ser samtidigt att det är en mycket jämnare kamp än i mörkerfototestet ovan, utan lång slutartid. Galaxy S20 FE gör en mycket bra insats och även om segern med viss marginal går till Pixel 5 så har Galaxy S20 FE inget att skämmas för. Rondsegern till Pixel 5.

Kamerasummering
Den överlag svaga hårdvaruprestandan och avsaknaden av Googles egenutvecklade chipp Neural Core gör att bildtagning i Pixel 5 inte sällan är en betydligt långsammare affär än i föregående generationer av Pixel, exempelvis Pixel 3- och 4-duon. Efter bildtagning är det inte ovanligt att man får vänta 2–5 sekunder på att bilden skall bearbetas av mjukvaran.

Sägas bör dock att kameramjukvaran ändå är redo att ta en ny bild mycket snabbare än 2–5 sekunder. Bildbehandlingen av föregående bild fortsätter i bakgrunden, så Google har lyckats arbeta runt problemet till viss del så att det inte skapar alltför mycket frustration hos användaren. Vill man däremot omedelbart efter bildtagning öppna bilden för att se resultatet så får man ställa in sig på att vänta några sekunder varje gång, vilket har retat oss mer än vad det kanske borde.

Trots ovanstående, och trots att Samsung Galaxy S20 FE med tre kameror bjuder på mer bredd än Pixel 5 och dess två kameror, så råder det i vår mening ändå inga tvivel om att Pixel 5 bjuder på den överlag bättre kamerahelheten.

Med naturligare färger, en bättre ultravidvinkelkamera, bättre ljuskontrasthantering och en överlägsen bildkvalitet vid mörkerfoto är Pixel 5 vår segrare i kameratestet.

Batteritid

[bench]24battery|google pixel 5[/bench]
Batteritiden har under hela vår testfas varit snudd på fantastisk. Med ett batteri på hela 4 080 mAh (mycket stort för att vara en Pixel-telefon), en mindre skärm än majoriteten av konkurrenterna, ett strömsnålt (och till synes prestandastrypt) chipp i form av Snapdragon 765G, mycket effektiv mjukvara med smarta strömsparfunktioner vill vi gå så långt som att säga att vid normalt användande är Pixel 5 den batterimässigt bäst presterande telefonen vi har testat i år.

Allt som oftast har vi över 40 % batteri kvar då vi går till sängs och inte sällan har vi sett över 50 %. Vid tre tillfällen har vi klarat två dagar av medelhårt användande men med mindre justeringar av skärmens ljusstyrka på en och samma laddning, utan behov av påfyllning. Sägas bör att vi vid dessa tre tillfällen har slutat dag två med mindre än 10 % batteri kvar, en lätt obehagligt liten batterimarginal, så även om det är fullt möjligt för oss att med vårt användarmönster klara två dagar på en laddning så föredrar vi att även fortsatt ladda varje natt.

I vårt batteritest via PCMark Work Battery Life 2.0 mäter vi upp smått fantastiska 14 timmar och 2 minuter för Pixel 5, vilket placerar den lilla krabaten allra högst upp i vår topplista.

Laddning går via den medföljande laddaren på 18W (samma laddare som vi har sett sedan Pixel 2-duon) går hyggligt snabbt men inte ens i närheten av samtidens oerhört snabbladdande konkurrenter från exempelvis OnePlus. Vi mäter upp en laddtid från 0 till 100 % på exakt 90 minuter och en laddtid från 0 till 50 % på strax över en halvtimme. Ok, men inte utmärkt.

Pluspoäng utdelas för Pixel 5:s stöd för trådlös laddning, något som snudd på alla Androidkonkurrenter saknar. Såväl OnePlus 8T och Samsung Galaxy S20 FE som billigare alternativ som Galaxy A71, OnePlus Nord och Moto G 5G Plus saknar alla trådlös laddning.

Syntetiska prestandatest

I våra syntetiska prestandatest använder vi oss i den här recensionen av GeekBench 5 för att mäta främst processorns och arbetsminnets kapacitet, samt 3DMark för att mäta främst grafikprestandan.

[bench]24cpu|google pixel 5[/bench]
[bench]24gpu|google pixel 5[/bench]
Det är inte ovanligt att en telefon med blygsam maxprestanda kan upplevas som mycket snabb och följsam tack vare en väloptimerad mjukvara, samtidigt som vissa telefoner med kraftfull hårdvara och hög syntetisk prestanda kan upplevas som allmänt tröga och ”laggiga” vid normalt användande på grund av en bristfälligt optimerad mjukvara.

Google Pixel 5 – Summering

Då vi nu har kommit till kapitlet där vi försöker bedöma Pixel 5 som helhet, med alla dess styrkor, svagheter och egenheter summerade kan vi inte landa i något annat än att det här duger inte, Google. Inte på långa vägar.

Vi har sedan lanseringen hösten 2016 varit förtjusta i Googles Pixel-telefoner, trots att de år efter år har haft sina brister, men dessvärre kan vi inte med gott samvete ge Pixel 5 samma kärlek.

Pixel 5 har för all del en rad styrkor, inte minst mjukvaran, kameran och batteritiden, men vi finner samtidigt så många svagheter, små och stora brister, att det är helt omöjligt att rättfärdiga prislappen om motsvarande 6 500 kronor när telefoner i samma prisklass från konkurrerande tillverkare ger en betydligt bättre och jämnare användarupplevelse.

Google har prissatt Pixel 5 så att den konkurrerar med exempelvis OnePlus 8T och Samsung Galaxy S20 FE medan den snarare konkurrerar med den nästan 2 000 kronor billigare OnePlus Nord.

Vi får trådlös laddning och en officiell vattenresistens, något som de konkurrerande telefonerna i prisklassen 4 000 till 5 000 kronor saknar, men vi ger samtidigt upp en hel del prestanda, en god samtalshögtalare, en kamerauppsättning med mer bredd, ett bättre flyt och ett högre kvalitetsintryck. Vi får därtill en i redaktionens ögon smula sämre bildskärm i Pixel 5 än i Nord, men här går åsikterna isär.

Med Pixel 4a gjorde Google det mesta rätt, och därtill med en prislapp som reflekterar det, men med Pixel 5 har de ställt till det rejält då prislappen vägs in.

Till telefonens styrkor finner vi som alltid i Pixel-telefoner en mycket trevlig mjukvaruupplevelse. Det är en diskret, skapligt rapp och minimalistisk upplevelse med snabba mjukvaruuppdateringar, precis som vi förväntar oss.

Kameran är återigen och som alltid med Pixel-telefoner utmärkt, inte minst i mörker, och vi bjuds för första gången i en Pixel på en ultravidvinkelkamera – en riktigt bra sådan därtill. Pixel 5 saknar dock bredden och mångsidigheten som konkurrenterna bjuder på i form av fler kameror.

Slutligen är batteritiden telefonens utan tvekan stora trumfkort där två dagars medelhårt användande från en laddning är både realistiskt och utan att vi tvingas till några betydande ändringar av hur vi använder telefonen. Laddning går med dagens mått mätt inte speciellt snabbt via den medföljande 18W-laddaren, men stöd för trådlös laddning och omvänd trådlös laddning är en fin bonus.

Bland svagheterna, utöver ovan nämnda prislapp, finner vi bland annat prestandan. Vi förväntade oss en telefon som allra minst kunde matcha OnePlus Nord, som också använder Snapdragon 765G, men vi fann nästan genast att prestandan snarare ligger i paritet med Pixel 4a, eller strax däröver.

Det här intrycket av bristande prestanda bekräftas också av våra syntetiska prestandamätningar; Pixel 5 och 4a presterar snudd på identiska resultat i GeekBench 5 trots att Pixel 5 på pappret borde vara betydligt snabbare. Grafikprestandan är dock markant bättre i Pixel 5 än i Pixel 4a, och därtill är det upplevda flytet bättre än i 4a, tack vare en 90 Hz-bildskärm.

Telefonen enskilt största brist är dock den kort sagt usla samtalshögtalaren. Vi kan acceptera att telefonen inte bjuder på någon vidare stereofunktion, monohögtalaren i fotänden är ändå ganska duglig och står sig väl mot konkurrenterna, men vi kan inte acceptera att samtalshögtalaren är så svag som den är.

Vi bjuds på ett burkigt och skråligt ljud som saknar både diskant och bas och bara erbjuder ett intetsägande mellanregister som inte sällan har gjort det snudd på omöjligt att genomföra ett telefonsamtal i omgivningar med en del lättare buller eller sorl, då vi ibland helt enkelt inte kan höra vad motparten säger. Andra telefoner vi har testat har inga som helst problem i samma ljudmiljöer.

En telefon som inte presterar bra som en telefon är inte acceptabel även om smarta telefoner numera är så mycket mer än ”bara” telefoner. Vi har på en rad olika forum och i reddit-trådar sett samma, eller liknande, problem diskuteras av andra Pixel 5-ägare, så vi vet att det inte är ett problem som bara har drabbat oss och båda våra exemplar.

Vi gick in i den här recensionen med förväntning att Google skulle visa oss och världen att även om de har valt en hårdvara av mellanklass så skulle deras ypperliga och väloptimerade mjukvara kompensera för bristerna och ändå leverera en telefon som på många sätt och vis känns lika kompetent som telefonerna i samma prisklass – vi har trots allt sett hur Google har lyckats trolla med mjukvara förr – men den här gången går de bet.

Givet hårdvaran, bristerna, hur telefonen känns att använda, givet hur den presterar och givet de fina bonusarna i form av vattenresistens och trådlös laddning skulle vi vilja placera Pixel 5 i prisklassen kring 5 000 kronor snarare än 6 500 kronor.

OnePlus Nord kostar runt 4 500 kronor och erbjuder utan tvekan en bättre användarupplevelse, men den saknar officiell vattenresistens och trådlös laddning och har en sämre huvudkamera, så ett 500 kronor högre pris för Pixel 5 känns åtminstone resonabelt. Ett 2 000 kronor högre pris är däremot ett hån.

Vi kan med anledning av ovanstående inte tilldela Pixel 5 en utmärkelse. Det innebär att Pixel 5 blir den första Pixel-telefonen vi så här långt testat som inte levt upp till kraven för att erhålla en Swedroid-utmärkelse.

[P_REVIEW post_id=188966 visual=’full’]