Vi testar skarpa Android 11 – här är de största nyheterna

Postat:
17:13 - 2020-09-09
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
29

Nu när Google har lanserat skarpa Android 11 är det dags att ta en titt på senaste versionen av världens största operativsystem. Uppdateringen har redan släppts för Googles Pixel-telefoner och vi har testat Android 11 på en Pixel 4 XL.

Även om nyheterna som vanligt är många och avser funktion, design och integritet, saknas samtidigt kännetecknande tillskott som exempelvis det systemomfattande mörka temat eller den nya navigeringen i tidigare versioner. Android har mognat och nått en punkt där omvälvande nyheter inte längre behövs.

Vissa har därför beskrivit Android 11-uppdateringen som tråkig. Huruvida en uppdatering känns spännande eller inte är förstås rent subjektivt, men efter att ha kört Android 11 från första öppna betaversionen fram till skarpa släppet känns det just som en något anonym uppdatering. Användarupplevelsen är så gott som helt intakt, på gott och ont.

Det innebär dock inte att det saknas mycket smått och gott att sätta tänderna i, eller snarare fingrarna . Eftersom många tillverkare bygger sina egna system avser testet just Googles version av Android, även om de flesta av nyheterna bör komma till övriga telefoner. Designen kan dock se annorlunda ut i tillverkarnas tappning.

Aviseringsmenyn och meddelanden

Den klassiska rullgardinsmenyn som funnits ända sedan Androids barndom visar nu endast sex snabbinställningar. Inställningarna som inte längre får plats hamnar istället på separata sidor som det går att bläddra till horisontellt. Anledningen är att ge plats till nya uppspelningskontroller. När en app spelar upp ljud eller video visas nämligen en dedikerad ruta i botten av snabbinställningarna, istället för längre ned i aviseringsmenyn.

Vilka kontroller som finns att tillgå i rutan varierar beroende på app. Spotify visar exempelvis skivomslag, förloppsindikator, knappar för favoritmarkering, play/paus, bakåt och framåt, samt val för output. Rutans bakgrund får olika färg baserat på skivomslaget. Om flera uppspelningskontroller är aktiva samtidigt går de att bläddra mellan.

Det ser snyggt ut, gör aviseringsmenyn renare och minskar behovet av exempelvis en widget på hemskärmen, men vi saknar samtidigt att ha tillgång till fler snabbinställningar på en och samma skärm.

Gruppering av meddelanden

En annan förändring av aviseringsmenyn är att textmeddelanden från appar som WhatsApp och Telegram grupperas, så att de blir enklare att hålla reda på. Huruvida detta ens märks beror på ens eget användande.

För de som kontinuerligt rensar aviseringsmenyn eller har stängt av aviseringar från de flesta appar för att minska bruset, innebär det ingen fördel. För de som har menyn full av olika aviseringar och meddelanden kan grupperingen istället bli en välkommen förbättring.

Från menyn går det dessutom att ge vissa personer hög prioritet genom långtryck. Personen visas då på låsskärmen när ett meddelande anlänt och kan dessutom om så önskas ta sig igenom stör ej-läget, fastän själva appen har tystats. Valfria appar kan därtill få dispens från stör ej-läget. En annan nyhet är att en viss konversation kan tystas från menyn, istället för att tysta hela appen.

Bubblor

Vissa minns säkert hur Facebook en gång i tiden introducerade aviseringsbubblor, ”Chat Heads”, som flöt ovanpå övriga gränssnittet. I Android 11 är dessa aviseringsbubblor en inbyggd funktion. Det fungerar inte automatiskt för alla meddelandeappar, då utvecklare specifikt behöver lägga till stöd. Bubblorna kan stängas av globalt från systeminställningarna, eller slås av och på för enskilda appar.

När funktionen är aktiv visas en flytande cirkel för inkommande meddelanden, med sändarens profilbild som ikon. Bubblan kan dras runt och antingen vila längs vänster- eller högerkanten, eller avfärdas genom att dra den till krysset längst ned.

Ett tryck på bubblan expanderar den så att ett konversationsfönster visas. Tanken är att användare ska slippa hoppa fram och tillbaka mellan appar och lättare kunna ha en kontinuerlig konversation, samtidigt som de gör annat med enheten. Flera bubblor kan vara igång samtidigt och det går då att välja fritt mellan dessa, men det visas bara en flytande cirkel åt gången.

Vi gillar spontant bubblorna, men de är endast användbara för viktiga och aktiva konversationer. Bubblan kan annars upplevas som störande då den skymmer en del av innehållet på skärmen. Lyckligtvis går det att slå av och på bubblor för enskilda konversationer, från aviseringsmenyn.

Förhoppningsvis tar populära meddelandetjänster som WhatsApp inte alltför lång tid på sig att implementera stöd för bubblorna, även fast det kanske är att hoppas på för mycket.

Inbyggd skärminspelning och nya skärmdumpar

Android erbjuder sent omsider inbyggd skärminspelning, något som flera tillverkare tidigare har valt att implementera i sina system men inte Google. Skärminspelning startas från en snabbinställning i aviseringsmenyn.

Användare kan välja att spela in ljud via telefonens mikrofon, för de som exempelvis vill kommentera samtidigt och göra instruktionsvideor. Det går även att välja att tryck på skärmen ska indikeras i klippet. Inspelningar avslutas genom en knapp i aviseringsmenyn. Videoklippen hamnar därefter inte bland skärmdumparna, utan i en ny mapp kallad ”movies”. Pixel 4 XL sparar videor i skärmens fulla upplösning (1440 x 3040).

Gränssnittet för skärmdumpar har samtidigt förbättrats. Efter att en skärmdump har tagits hoppar den ned till skärmens nedre vänstra hörn. Därifrån går det att direkt dela bilden, redigera den, eller avfärda aviseringen.

Skärmdumpar kan numera även fångas från multikörningsmenyn, genom en knapp. Då sparas en bild av appen som för närvarande visas i menyn, fast bara själva fönstret och utan statusfältet högst upp. En annan nyhet i multikörningen är att det nu går att markera text och spara bilder från förhandsvisningarna av appar, även med svenska som systemspråk.

Anpassade tider för mörka temat

En liten men ändå betydande nyhet är att det systemomfattande mörka temat kan schemaläggas genom anpassade tider, något som märkligt nog saknades i den ursprungliga implementeringen. Mörka temat kan antingen följa solens upp- och nedgång, vilket kräver tillgång till GPS, eller följa manuellt angivna tider.

De som vill ha ljust tema på dagen och mörkt om kvällen behöver inte längre slå av och på mörka temat manuellt.

Ny meny för strömknappen

Menyn som visas vid långtryck på strömknappen har gjorts om till ett kontrollcenter för eventuella uppkopplade enheter i hemmet. De som använder Google Pay kan även genomföra betalningar från menyn, då den dessutom kan agera digital plånbok.

Systemet kan låsas från menyn, på samma säkra vis som efter en omstart, så att koden behöver anges. Naturligtvis går det även att stänga av och starta om enheten från menyn. De som varken har nytta av digital plånbok eller enhetsstyrning från startmenyn, som Google kallar den, kan stänga av båda funktionerna från den svårfunna platsen Inställningar > System > Rörelser > Startmeny.

 

Kontextuella förslag i Pixel Launcher

Googles hemskärmsapp Pixel Launcher kan visa fem kontextuella ikoner längst ned, med förslag på appar. Förslagen förändras utifrån faktorer som tid på dygnet, plats och ens egna användande. Dessa förslag fanns sedan tidigare i applådan.

Det går att blockera enskilda appar från att visas som förslag. Tillverkare som HTC erbjöd tidigt liknande funktionalitet och hela hemskärmsappar i Play Store har byggts kring konceptet. Vi stängde av funktionen illa kvickt och tror att få kommer ha användning av den.

Placeringen är märklig, då de nedersta fem ikonerna som alltid visas oavsett skärm i regel är de fem viktigaste apparna vilka nås genom muskelminne. Att visa förslagen i widget som kan flyttas runt hade varit att föredra. Två av de första förslagen fanns dessutom redan ovanför på hemskärmen, vilket gjorde dem överflödiga. Lyckligtvis är finessen avstängd som standard.

Integritet och säkerhet

  • Appar kan ges engångstillåtelser för exempelvis GPS, mikrofon och kamera. Då behöver appen fråga efter tillåtelsen varje gång appen anser sig behöva den, och appen nekas tillgång efter att den har stängts.
  • Android 11 kan automatiska häva tillåtelser för appar som inte har använts på länge. På så vis minskas risken för att en illasinnad app ska få åtkomst till data i bakgrunden, fastän den inte ens används. Det ökar även integriteten i allmänhet.
  • Om en användare nekar en systemupplåtelse två gånger på raken kommer appen automatiskt förhindras från att be om tillåtelsen igen.
  • Utvecklare uppmanas att inte be om kontinuerlig access till platsdata i bakgrunden, och behöver följa nya riktlinjer för GPS för att få finnas kvar i Play Store.

Smått och gott

Android 11 innehåller så många nyheter att det är svårt att nämna alla. Appar kan exempelvis återigen fästas i delningsmenyn, så att upp till fyra appar alltid visas överst för enklare tillgång. De systemuppdateringar som hämtas direkt från Play Store stödjer nu 12 nya moduler så att fler delar av Android kan uppdateras utan att tillverkaren behöver göra något.

Möjligheten att styra systemet med hjälp av rösten har därtill kraftigt förbättrats, vilket är särskilt användbart för de med funktionshinder.

Android 11 i bilder

 

Slutsats

Vissa uppdateringar kan göra så att telefonen nästan känns som ny. Googles Android 11 är ingen sådan uppdatering. I början märks knappt någon skillnad. Istället blir förbättringarna påtagliga med tiden, genom att bläddra runt bland inställningarna och helt enkelt använda enheten.

Android har mognat så pass att om inte Google någon gång bestämmer sig för att ge systemet ett helt ny designspråk, kommer det mesta fortsätta vara sig likt. Fokus ligger den här gången på att förenkla redan befintliga funktioner som kommunikation, aviseringar och integritet – med mestadels gott resultat.

Vissa tillverkare ser ut att erbjuda desto större nyheter i och med Android 11, som exempelvis OnePlus som har passat på att omdana sitt system. När den skarpa uppdateringarna till Android 11 börjar trilla in för andra tillverkare återstår att se, men förhoppningsvis kommer systemet till en rad modeller senare i höst.