Recension:Test: Xiaomi Poco X3 NFC

Postat:
08:18 - 2020-10-10
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
11

Att kalla kinesiska Xiaomi (uttalas ungefär ”tjao-mi”) en uppstickare som utmanar de mer etablerade tillverkarna är inte helt rättvist. Även om Xiaomi här i Europa är en tillverkare vars kunder främst är – eller åtminstone har varit – brinnande entusiaster, vågade privatimportörer och de allra mest prismedvetna så är Xiaomi ingalunda en uppstickare.

Med en säljvolym under 2019 på strax över 124 miljoner telefoner är Xiaomi volymmässigt den fjärde största telefontillverkaren i världen. En majoritet av alla sålda enheter har förvisso sålts på asiatiska marknader, främst hemma i Kina samt med stor framgång i Indien, och det är inte förrän på senare år som Xiaomi har börjat göra ett medvetet intåg på västerländska marknader. Genom MiStore.se har Xiaomi nyligen även gjort officiellt intåg på den svenska marknaden.

I den här recensionen fortsätter vi vår avhandling av mellanklasstelefoner – den klassen telefoner som vi finner allra mest intressant just nu – genom ett hårdtest av den extremt hårt prispressade X3 NFC, från Xiaomis dotterföretag Poco.

Poco X3 erbjuder gedigen mellanklasshårdvara till ett pris om blott 229 euro (motsvarande ungefär 2 400 kronor) och den såldes under en kort period i samband med lanseringen till och med rabatterad till 199 euro (2 100 kronor). Detta är ett pris så lågt att det egentligen skulle kunna kallas instegsklass snarare än mellanklass.

Oslagbart, eller för bra för att vara sant? Inte sällan finner vi att när något verkar vara för bra för att vara sant så är det ofta det, men då och då snubblar man över ett lysande undantag. Med den här recensionen ämnar vi försöka svara på den frågan.

Kartong


Poco X3 NFC levereras i en svart kartong med ett senapsgult tryck i form av texten ”POCO” och ”X3 NFC” på kartonglockets ovansida, något som också upprepas i mindre typsnitt på kartonglockets båda långsidor. Kartongen i sig är av imponerande hög kvalitet, åtminstone till det yttre, och utstrålar premium snarare än budget.

Då locket lyfts av möts vi för ovanlighetens skull inte av telefonen i ett eget fack allra högst upp, utan av ett mindre senapsgult etui med texten ”POCO” tryckt på ovansidan. Etuiet innehåller ett stift för SIM-släden, ett transparent mjukplastskal av osedvanligt hög kvalitet, återigen med texten ”POCO” diskret infällt i bakstyckets nedre halva. Det står oss genast klart att Xiaomi mycket medvetet pushar hårt för att varumärket skall synas på så många platser som möjligt.

Nedan det inre etuiet finner vi telefonen i sig, inuti en liten plastficka och därtill väl inslagen i skyddsplast på vilken en lista över telefonens mest framstående specifikationer listas. Vi finner vidare att telefonens skärm skyddas av ett förmonterat skärmskydd av plast. Detta är något som vi, trots att det innebär ett extra skyddslager, av hävd alltid avlägsnar nästan omedelbart då det förtar den fulla pekskärmsupplevelsen.

Nedan telefonen i sig finner vi kartongens övriga innehåll, bestående av en vit snabbladdare på upp till hela 33W och en vit USB-kabel på strax under metern.

Vi noterar att den fina kartongkvaliteten från kartongens yttre inte alls matchas av dess inre, där kvaliteten känns lite billigt pappig. Detta spelar dock förstås ingen direkt praktisk roll, utan det handlar mest om att kontrasten mellan hög yttre och låg inre kvalitet fick oss att haja till.

  • Xiaomi Poco X3 NFC (grå (”Shadow Gray”), 6/64 GB)
  • Laddadapter (vit, upp till 11V och 3A, 33W)
  • USB-kabel (USB Typ A till USB Typ C, vit, cirka 1 meter lång)
  • Transparent mjukplastskal
  • SIM-stift för utmatning av SIM-släden
  • Dokumentation (snabbstartguide, garantiinformation)

Som vanligt kan vi inte säga med säkerhet att kartongen beroende på återförsäljare är identisk med innehållet i vår kartong. Om kartongens innehåll är av stor vikt rekommenderar vi som alltid att ni kontaktar återförsäljaren innan ett eventuellt köp.

Hårdvara

Det allra första som slår oss då vi håller Poco X3 i handen är hur stor och tung den är. Det här är ingen smidig liten mellanklasstelefon, det är tvärtom med 215 gram den tyngsta mellanklasstelefonen vi har testat, och även en av de tyngsta candybartelefonerna rent generellt.

Även telefonens bredd (76,8 millimeter) och tjocklek (9,4 millimeter) förstärker intrycket av storlek och tyngd, medan höjden (165,3 millimeter) är en smula mer normal i relation till konkurrenterna.

Till skillnad från majoriteten av konkurrenterna i mellanklassen har Poco X3 till vår glädje fått en officiell vattenresistens, i form av en IP53-klassning. Detta är för all del en relativt blygsam vattenresistens som mest skyddar mot stänk och regn, men är mycket bättre än ingen klassning alls.

De stora måtten, i synnerhet tjockleken, och den höga vikten har åtminstone delvis sin förklaring i ett rejält tilltaget batteri om hela 5 160 mAh, att jämföra med 5 000 mAh i den näst tyngsta mellanklasstelefonen vi har testat, Moto G 5G Plus, eller 4 500 mAh i Samsungs Galaxy A71 som med en vikt av blott 179 gram känns som fjäderlätt i jämförelse. För att inte tala om Pixel 4a och dess 143 gram.

Telefonen är som snudd på alla mellanklasstelefoner på Androidmarknaden tillverkad av plast, med såväl en ram av plast och ett bakstycke av plast, medan fronten täcks av ett glas av typen Gorilla Glass 5.

I frontens överkant finner vi naturligtvis samtalshögtalaren, men här finner vi också något numera så ovanligt som en aviserings-LED. En av oss mycket uppskattad liten finess från förr som tydligt aviserar saker som missade samtal eller inkomna meddelanden även på avstånd, utan att telefonen behöver tända den betydligt mer strömhungriga LCD-skärmen för att avisera detsamma.

Plastbakstycket har precis som Galaxy A71 och Moto G 5G Plus fått en högblank ytbehandling för att få det att se ut och kännas som glas, men precis som dessa konkurrenter så känns det lite ”billigt” i handen, och därtill är telefonen tämligen halkig.

På bakstyckets nedre halva har Xiaomi infogat ”POCO” med ett stort men diskret typsnitt. Det är tydligt att de är väldigt måna om att det ännu ganska nya varumärket Poco skall marknadsföras och synas på så många platser som möjligt.

Xiaomi har lyckats bättre än Samsung och Motorola med att ge bakstycket lite mer rigiditet, mindre flex, då vi klämmer lätt på det, vilket vi definitivt uppskattar, och vi finner heller inte samma ihåliga ljud som i tidigare nämnda konkurrenter då vi knackar på bakstycket. I en jämförelse med OnePlus Nord, som är en av få mellanklasstelefoner på Androidmarknaden med ett glasbackstycke, räcker det dock inte långt vad premiumkänsla berör, men det går inte att ignorera skillnaden i pris heller.

Telefonens storlek och vikt till trots ligger den bra i handen, men då vi installerar det kvalitativa men tämligen tjocka medföljande transparenta mjukplastbakstycket blir telefonen genast snudd på för bred och tjock. Vi rekommenderar definitivt att tredjepartsskal av ”slim”-typ för den som är storlekskänslig.


Telefonens hårdvaruknappar, båda av plast, sitter båda på den högra långsidans övre halva, med volymknappen högst upp och strax nedan denne hittar vi strömknappen som även extraknäcker som fingeravtrycksläsare.

Volymknappen sticker ut lagom mycket från telefonens ram och bjuder på en tydlig klickkänsla och ett dugligt motstånd, medan strömknappen däremot är försänkt i ramen och bjuder på ett i vårt tycke för lätt klickmotstånd. Vid åtskilliga tillfällen har vi råkat trycka in strömknappen och stänga av skärmen när allt vi avsåg göra var att logga in i vår bankapp, bekräfta ett köp på Play-butiken eller lägga en beställning i vår apoteksapp.

På den vänstra långsidan finner vi endast, och långt upp på den övre halvan, SIM-kortsläden (Dual SIM, nano) i vilken det även finns en plats för microSD-kort för den som behöver mer lagringsutrymme. I fotänden återfinns USB Typ C-porten i mitten, omgiven av en 3,5 millimeterport till vänster och samtalsmikrofonen samt den fotändeplacerade högtalaren till höger.

På tal om högtalare så har Poco X3 till vår glädje och precis som Pixel 4a även en sekundär högtalare inbäddad med samtalshögtalaren ovan bildskärmen, för stereoljud. Detta är ovanligt i mellanklassmarknaden, och en fin bonus.


I telefonens huvudände, till vänster, hittar vi en IR-sändare så att telefonen kan användas som fjärrkontroll för IR-apparater, något som numera är mycket ovanligt. Strax till höger om denne hittar vi en sekundär mikrofon och några centimeter ytterligare till höger en tredje mikrofon.

På telefonens bakstycke finner vi slutligen, centrerad strax nedan huvudänden, en trendriktig så kallad quad-kamera med fyra kameralinser som alla har en egen specialitet; huvudkamera, makro, ultravidvinkel och djupmätning. Kameraknölen är rejält tilltagen och sticker ut inte mindre än 2 millimeter från bakstycket. Mer om kameran i kamerakapitlet.

Specifikationer

Specifikationer Poco X3
ReleasedatumHösten 2020
Processor2,3GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 732G
GrafikkretsAdreno 618
RAM-minne6GB
Inbyggt minne64GB/128GB / plats för minneskort
Skärm6,67" / FHD+ - 1080x2400 pixlar / 395PPI
SkärmtypLCD / 20:9 / 107,41 cm² / ~84,6% av fronten
Kamera64MP / f1,9, 1/1,73", 0,8µm, PDAF / 13MP supervidvinkel / 2MP makro / 2MP djup
Främre kamera20MP
Vikt215g
Höjd, bredd, djup165,3 x 76,8 x 9,4mm
Batteri5160mAh
KommunikationUSB-C, Bluetooth 5.1, IR-sändare, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct
SensorerGPS+GLONASS+Galileo, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCJa / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningIP53
Övrig info3,5mm-jack. Hybrid-SIM-plats. Polykarbonat-chassi.
Mer infoMer info om Poco X3 på Androidenheter.se

Storleksjämförelse

Bildskärm


Bildskärmen är av LCD-typ och mäter 6,67 tum på diagonalen. Upplösningen är 2 400 x 1 080 pixlar (20:9) med en uppdateringsfrekvens på fina 120 Hz och en pixeltäthet på hyggliga 395 PPI. Pixeltätheten i kombination med LCD-skärmens RGB-matris resulterar i bra skärpa.

Vi har de senaste åren blivit bortskämda med utmärkta OLED-skärmar, även i mellanklasstelefoner, och vi finner det därför lite tråkigt att Xiaomi i Poco X3 har valt en LCD-skärm vilka av hävd dras med en del betydande brister, men samtidigt måste man ha förståelse för att det här är en telefon med en prislapp på motsvarande 2 400 kronor (229 euro) och kostnadskompromisser är oundvikliga.

Bildskärmens stora trumfkort är utan tvekan att den har en uppdateringsfrekvens om hela 120 Hz, något som man annars endast ser i övre mellanklasstelefoner eller i flaggskeppstelefoner. Mycket bra. Allt som oftast gör den höga uppdateringsfrekvensen att gränssnittet upplevs vara mycket flytande och följsamt. Telefonen blir i sig inte snabbare, men den känns snabbare.

Allmänt ojämn bakgrundsbelysning utmed kanter och i synnerhet runtom kamerahålet.

Dessvärre för Poco X3 går det vad bildskärmen berör utför en del efter uppdateringsfrekvensen och den fina skärpan. Färgåtergivningen är förvisso skaplig, utan att imponera, men betraktningsvinklarna är svaga och vi finner liksom i Moto G 5G Plus en påtaglig ”skuggeffekt” utmed skärmens ytterkanter men i synnerhet runt hålstanskameran, något som blir än mer tydligt ur allt annat än räta betraktningsvinklar.

Den maximala ljusstyrkan är godkänd men långt ifrån lika bra som exempelvis Pixel 4a eller OnePlus Nord. I fullt dagsljus en solig dag (i skugga) är läsbarheten medioker på sin höjd. För blott ett par år sedan hade detta varit en skapligt ljusstark skärm, men mycket har hänt de senaste åren och numera är även många mellanklasstelefoners skärmar betydligt ljusstarkare.

Bildskärmens med marginal enskilt största brist är en kraftig så kallad ghosting, en långsam svarstid från svart till vitt till svart igen. Detta resulterar i att exempelvis text på skärmen blir kontrastlös och utsmetad då man skrollar, till och med vid långsam skrollning. Vi har inte sett en så här påtaglig ghosting på år och dar.

Effekten förstärks olyckligtvis av bildskärmens stora trumfkort, den höga uppdateringsfrekvensen om 120 Hz, som är inställd som standard. Sänker vi till 60 Hz (görs enkelt via telefonens displayinställningar) så försvinner en hel del av ghostingen, men det sker alltså på bekostnad av att telefonens skärm inte längre kan bjuda på samma fina flyt. Ur askan i elden.

Vad man väljer är förstås helt individuellt, men följsamheten som 120 Hz bjuder på gör att vi på redaktionen väljer att stå ut med ghostingen för att få flytet.

Pekskärmen är oerhört responsiv till stor del tack vare en samplingsfrekvens om hela 240 Hz. Detta innebär att pekskärmen läser av alla våra pek, svep och gester hela 240 gånger per sekund och allt som oftast kan reagera snudd på omedelbart på alla våra kommandon. Mycket bra.

Vidare är pekskärmen ytterst precis och pålitlig och tack vare att Poco X3 har fått en flat display så finner vi inga problem med bristande känslighet utmed pekskärmens yttersta långsidor. Nämnas bör att bildskärmen skyddas av ett lager Gorilla Glass 5.

Den utmärkta pekskärmen kan dessvärre inte rädda totalintrycket av Poco X3:s skärm, utan den ojämna bakgrundsbelysningen, de bristande betraktningsvinklarna och den påtagliga ghostingen drar ned betyget till nätt och jämnt godkänt, men då vi påminner oss själva om den fantastiskt låga prislappen så är det ändå svårt att på allvar vara missnöjd.

Upplåsningsmetoder


Precis som de allra flesta telefonerna på marknaden bjuder Poco X3 på ansiktsupplåsning och fingeravtrycksverifikation, utöver de numera självklara metoderna PIN, lösenord och mönsterinmatning.

Ansiktsupplåsningen bygger som nästan alltid (med iPhone och Google Pixel 4-duon som undantag) på frontkameran som kort sagt jämför ditt ansikte med en tidigare tagen bild på ansiktet, lagrad i telefonen.

Metoden som sådan fungerar skapligt men är, då den bygger på en tvådimensionell bild, känslig för vinklar och ändringar i ansiktet, exempelvis skäggväxt eller solglasögon. Tekniken är vidare mycket känslig för bristande ljus, då frontkameran helt enkelt inte kan ”se” tillräckligt bra i mörker för att kunna jämföra ditt ansikte med den programmerade bilden.

I Poco X3 fungerar det hela vid praktiskt användande hjälpligt, men inte lika bra som i vissa konkurrerande telefoner. Inte minst finner vi att vinkeln och avståndet telefonen hålls är av stor vikt. När man väl har lärt sig hur man skall hålla telefonen är upplåsningen dock mycket snabb och smärtfri. Så länge ljuset är bra. I mörker slutar metoden fungera i princip helt och hållet, precis som i konkurrenterna.

Fingeravtrycksläsaren är av ”gammaldags” kapacitiv typ och är infogad i strömknappen på telefonens högra långsida. Även om det numera är en lite föråldrad teknik så fungerar kapacitiva fingeravtrycksläsare i regel mycket bättre än alla i dagsläget konkurrerande metoder; säkrare, snabbare och mer pålitligt.

Då strömknappen i Poco X3 är mycket långsmal innebär det att inläsningsytan är kraftigt krympt jämfört med de större och mer traditionella runda eller fyrkantiga fingeravtrycksläsarna på telefonens baksida eller front, och detta får ett par konsekvenser för Poco X3.

Först tar inprogrammeringen av fingeravtrycket mycket längre tid då avläsningsytan är tämligen liten och man tvingas flytta fingret minst ett 20-tal gånger innan hela fingeravtrycket är inläst. Efter att fingeravtrycket väl är inläst fungerar det allt som oftast så bra som vi förväntar oss av kapacitiva läsare, men då och då misslyckas inläsningen och vi tvingas försöka igen.

Vidare finner vi en fördröjning från stunden vi lägger fingret på läsaren då telefonen är i standby med avstängd skärm till dess att vi är inne på hemskärmen. Vi vet att verifikationen i sig är snudd på omedelbar, detta ser vi tydligt då fingeravtrycksläsaren används för att verifiera t.ex. en banköverföring, så fördröjningen från avstängd skärm till hemskärm är alltså en fråga om mjukvaruoptimering. Vi gissar att Xiaomi kommer fila på detta i kommande uppdateringar. Poco X3 är trots allt en väldigt ny telefon och optimeringar är alltid nödvändiga efter lansering.

Allt som allt ger vi Poco X3 ett godkänt betyg för dess upplåsningsmetoder, inte minst då prislappen vägs in.

Trådlöst och ljud


Via såväl mobila nätverk (stöd för Dual SIM, Dual Standby) som via Wi-Fi presterar Poco X3 precis som förväntat och helt i nivå med konkurrenterna. Poco X3 saknar precis som Pixel 4a stöd för 5G, men vi känner inte att detta är ett speciellt stort problem i dagsläget, då 5G ännu inte är särskilt väl utbyggt eller ens mycket snabbare än 4G/LTE i många fall och platser, men visst hade det varit fint som en slags framtidssäkring.

Maxhastigheterna via 4G/LTE på vår plats motsvarar helt och hållet vad vårt lokala mobilnät mäktar med och vi mäter upp exakt samma maxhastigheter, 121 Mbit/s ned och 32 Mbit/s upp, i Poco X3 som vi gör i Pixel 4a och Samsung Galaxy S10 Plus. OnePlus Nord når på samma plats med 5G en maxhastighet på 138 Mbit/s ned och 37 Mbit/s upp. Latensen är i båda fallen strax över 20ms. Väldigt liten praktisk skillnad, åtminstone där vi befinner oss.

Ljudet vid telefonsamtal, i vår ände, är fylligt och med en mycket god maxvolym, men samtidigt är det en smula burkigt. Motparten har dock mycket stora problem att höra oss, i synnerhet då telefonsamtalet sker med högtalarfunktionen aktiv.

Gång på gång på gång låter motparten oss veta att de helt enkelt inte hör oss tydligt. Problemet blir lite mindre påtagligt med telefonen mot örat på traditionellt vis, men även då är det ett problem. Med ett headset inkopplat via 3,5 mm-porten eller via Bluetooth försvinner problemet helt och hållet, och vi konstaterar därmed att det tycks vara ett problem med samtalsmikrofonerna.

Huruvida detta är ett problem unikt för vårt exemplar eller om det är mer omfattande än så kan vi inte svara på, men det är ett allvarligt problem då en telefon på ett tillfredsställande vis inte kan användas som just en telefon. Vi kan inte göra annat än att betygsätta telefonen som den levereras, men vi avser reklamera vårt köp och återkommer med en uppdatering om/när vi får ett nytt exemplar av Xiaomi.

De interna högtalarna, två till antalet i en stereokonfiguration, finner vi dels i fotänden och dels i samtalshögtalaren ovan telefonens skärm. Vi är mycket glada att se att en så pass billig telefon har fått stöd för stereohögtalare. Majoriteten av alla mellanklasstelefoner saknar detta.

Poängteras bör att stereo i telefonhögtalare ingalunda innebär någon större stereoupplevelse, men att ha två högtalare har en rad fördelar, såsom att det är mycket mindre risk att båda högtalarna täcks över så att man missar ett inkommande samtal eller meddelande, eller att det innebär en mycket bättre upplevelse exempelvis då man ser på videoklipp.

Ljudet är fylligt och har en imponerande maxvolym om hela 86 decibel mätt 40 cm från högtalaren i fotänden, men dessvärre är högtalaren i huvudänden svagare och mäktar endast med 82 decibel på samma avstånd.

86 decibel är inte riktigt i nivå med de allra ljudligaste konkurrenterna, men ändå ett bra resultat. En smula burkighet drar ned betyget lite, men det kanske största problemet är påtagliga vibrationer i telefonens bakstycke då man skruvar upp volymen till runt 50 % eller mer.

Vibrationerna är så påtagliga att det faktiskt blir distraherande att hålla telefonen vid exempelvis videotittande. Är vi petiga? Ja, kanske, men det är likväl något som stör och som måste nämnas då vi vet att många av er finner vibrationer enerverande.

Mjukvara, användande och upplevd prestanda

 

Mjukvaran bygger på Android 10 med Xiaomis egenutvecklade gränssnitt MIUI ovanpå. MIUI har hunnit nå versionsnummer 12.0.2 och är ett numera mycket väletablerat gränssnitt med många användare och fans.

En genomgående trend i MIUI genom åren har varit att det är ett av de mest modifierade Androidgränssnitten som existerar och den som är van vid en mer traditionell tolkning av Android eller till och med Android i grundutförande kan uppleva en del frustrationer med MIUI till en början.

Xiaomi har nästan helt och hållet ändrat utseende, inställningar och menylayouter i många delar av gränssnittet, och det kan ta någon vecka eller två för en helt ny användare att vänja sig samt hitta och förstå alla funktioner. Inställningar som exempelvis i snudd på alla andra Androidtelefoner ligger under bildskärmsinställningarna kan i MIUI istället ligga under låsskärmsinställningarna, eller under ”Ytterligare inställningar”, och därtill omdöpt så att sökfunktionen inte alltid är till hjälp.

Vi finner dock att Xiaomi i Poco X3 direkt ur kartong har valt att hålla igen en hel del vad gäller omfattningen av ändringarna i gränssnittet och Poco X3 känns därmed lite mer som en hybrid mellan Android i mer traditionell tolkning, som i Samsungs eller OnePlus telefoner, och Xiaomis flaggskeppstelefoner med väldigt omfattande modifieringar.

Vi uppskattar det här hybridgränssnittet och tror att Xiaomi har gjort rätt i att direkt ur kartong tona ned MIUI en smula för att inte skrämma bort nya kunder i västerländska länder. Med Poco X3 kan de locka in nya kunder och göra dem bekanta med en slags lightversion av MIUI för att sedan framöver förhoppningsvis locka dem att köpa en dyrare Xiaomi-telefon med den fulla versionen av MIUI.

Exempel på delar av gränssnittet i Poco X3 som i MIUI 12 har lämnats orört eller endast modifierats lätt i relation till MIUI 12 i fullversion är telefonappen, som i Poco X3 är Androids standardapp.

Vi ser även en mycket bantad version av aviseringsmenyn och menyn för snabbgenvägar, vilka i fullversionen av MIUI 12 är kraftigt modifierad men i Poco X3 funktionsmässigt och layoutmässigt är uppskattningsvis 90 % identisk med Android i grundutförande.

Den som vill prova på den fulla MIUI-versionen av snabbgenvägsmenyn, av Xiaomi kallad ”nya Kontrollcentret”, kan manuellt aktivera detta i telefonens inställningar, men vi finner att telefonen ibland känns en smula trög och överbelastad då MIUIs nya kontrollcenter används.

Vidare noterar vi en del bantade grafiska övergångar och effekter, sannolikt för att skona mellanklasschippet Snapdragon 732G från alltför tung belastning och för att göra att telefonen känns rapp och följsam. Vilket den också gör. Xiaomi har lyckats mycket bra med optimeringen i sitt eget gränssnitt och i kombination med bildskärmens 120 Hz känns telefonen allt som oftast lika rapp som konkurrenterna i mellanklassen, som OnePlus Nord och Samsung Galaxy A71.

Överlag är det en trevlig användarupplevelse att använda Poco X3, även om det kan krävas en viss inlärningsperiod för den som aldrig har använt en MIUI-telefon förut. Prestandan är god i de allra flesta apparna, men vi finner en del påtaglig lagg i vissa appar, som exempelvis Play-butiken i vilken mikrofrysningar och mycket låg bildfrekvens är regel snarare än undantag.

Vi skriver i stycket ovan att det är en överlag trevlig användarupplevelse då det tyvärr inte har varit en helt problemfri testperiod, utan Poco X3 har utöver lagg i vissa appar även uppvisat fler småbuggar, problem och större appinkompatibilitet än någon annan telefon vi har testat på mycket länge.

Bugg i aviseringsfältet där samma innehåll, inklusive klockan, visas dubbelt och förskjutet ovanpå varandra.

Problemen är i sig inte av en större eller mer omfattande art, men vi har sett buggar som har gjort aviseringar i systemfältet (längst upp i bildskärm, där klockan återfinns) snudd på oläsbart under korta stunder då samma innehåll har visats dubbelt, ovanpå varandra men förskjutet. Se bild ovan för exempel.

Vi har vidare stött på enstaka appar som inte fungerar trots att de fungerar som tänkt på alla andra dagsaktuella telefoner vi har testat, widgetar som kan installeras men inte kan infogas på hemskärmen och enstaka appar (Play-butiken, exempelvis) som vid en handfull tillfällen helt sonika plötsligt har slocknat och skickat oss tillbaka till hemskärmen, trots att ingen uppdatering av appen i fråga har skett.


Ett annat ringa problem är att det på telefonens låsskärm står ”Ingen tjänst”, som i att telefonen inte är ansluten till en mobiloperatör, trots att den de facto är det, om SIM-kortplats 2 används. Problemet i sig är som sagt av mindre vikt, det påverkar inte på något vis funktionaliteten och det försvinner om man byter SIM-kortplats, utan det är bara ytterligare en i raden av små buggar och problem som telefonen i dagsläget har.


Vidare har vi haft problem med att Notifikationsmärken (de små aviseringarna i hörnet på en appikon, för att avisera om nya händelser/meddelanden) inte kan inaktiveras för alla appar. Trots att funktionen klart och tydligt är avstängd under Notifikationer -> Notifikationsmärken fortsätter aviseringarna, även efter flertalet omstarter av telefonen, för vissa (men inte alla) appar.

Poco X3 är en helt ny telefon och en del problem är att förvänta – inte ens Google lyckas undvika buggar på sina egna telefoner med sitt eget operativsystem – och vi hoppas och tror att Xiaomi kommer fixa majoriteten av dessa problem och buggar under kommande månader.

Många som idag köper en Xiaomi-telefon, i synnerhet eldsjälarna på västerländska marknader, köper den med avsikten att installera en så kallad ”custom-ROM”, en installation av MIUI som är modifierad av utvecklare som älskar gränssnittet och den prisvärda hårdvaran men som vill forma sin telefon efter eget tycke och smak, och i sådana modifierade versioner av MIUI kan buggarna vi talar om här mycket väl redan vara åtgärdade.

Slutligen finner vi att det kanske mest omdebatterade ”problemet” med MIUI, den i många systemappar inbäddade reklamen, i Poco X3 har kapats rejält jämfört med exempelvis systertelefonen Xiaomi Mi 9. Vi finner dock direkt ur kartong ett dussintal förinstallerade spel och andra onödiga appar, men dessa kan lyckligtvis avinstalleras utan problem.

I Mi 9 möts man i MIUI 12 direkt ur kartong av reklam varje gång en app installeras via Play-butiken, men i Poco X3 – åtminstone i vårt butiksexemplar (vi köpte telefonen utan inblandning från Xiaomi) – är detta alltså inte fallet.

Däremot finner vi reklam i vissa MIUI-appar, såsom videospelaren MI Video och appen Säkerhet. Vi använder dock aldrig dessa appar, men man kan om man så önskar djupt i inställningarna själv inaktivera reklamen. Xiaomi har dock inte gjort det helt lätt att hitta rätt inställningar för detta då de av naturliga skäl vill att så många som möjligt skall lämna annonserna aktiva.

I många asiatiska marknader är det vanligt förekommande med den här typen av reklam inbäddad i systemappar och gränssnitt då det gör det möjligt för tillverkaren att sälja telefonerna till ett markant lägre pris, vilket är viktigt i fattigare länder, och vi anser att det trots allt är ett rättvist utbyte.

I västerländska länder och från de här mer etablerade tillverkarna är den typen av reklam minst sagt oerhört ovanlig, och det hela lär utan tvivel reta många konsumenter av rena principskäl – även om reklamen kan stängas av, eller elimineras helt i form av en custom-ROM.


Noteras bör att även om annonserna kan stängas av manuellt så kommer de efter 90 dagar automatiskt aktiveras igen, varpå man tvingas stänga av dem manuellt igen.

Reklamen till trots, och trots buggarna och problemen, är det svårt att inte tycka om MIUI. De har tolkat Android på ett helt annat vis än vad vi är vana vid och det känns uppfriskande, även om det periodvis kan vara lite förvirrande, i synnerhet för en ovan användare. Gränssnittet är snyggt och de grafiska effekterna väldigt iögonfallande, utan att nödvändigtvis kännas som ”bloat”.

Huruvida just du tycker om gränssnittet eller inte kan vi av naturliga skäl inte svara på, men vi känner att det är värt att åtminstone testa, om inte annat så för att bara få upp ögonen för en helt annan tolkning än den traditionella. Omväxling förnöjer.

Urval av inställningar och menyer

Kameran


Precis som trenden år 2020 påbjuder så har även Poco X3 fått en så kallad quad-kamera, det vill säga inte mindre än fyra kameror på bakstycket.

De fyra består av huvudkameran på 64 megapixlar med en bländaröppning på f/1.9 och en sensorstorlek om 1/1,73 tum med en pixelstorlek på 0,8 mikrometer och stöd för fasdetekterande autofokus (PDAF), men ingen optisk bildstabilisering. En ultravidvinkelkamera på 13 megapixlar med en bländare på f/2,2 och ett synfält på 119 grader och sensorpixlar på 1,0 mikrometer. En makrokamera (närbildskamera) på 2 megapixlar. En djupmätande kamera på 2 megapixlar.

Även om detta på pappret mycket riktigt innebär att Poco X3 har en quad-kamera så är de två senare, makrokameran och djupkameran, snudd på endast där som ett spel för galleriet, för att telefonen skall kunna marknadsföras med en ack så populär quad-kamera. De är, kort sagt, usla. På gränsen till obrukbara.

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar en avgörande roll, det vill säga främst vid närbildsfoto, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i sällsynta fall, kamerans ”sikta och skjut”-duglighet. En erfaren fotograf kan i många fall manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad telefonkamera kan alltså med en medveten och grundlig fotograf vara aningen bättre än vad som framgår i våra recensioner.

Dagsljusfoto
Xiaomi Poco X3 NFC mot Google Pixel 4a

I dagsljus presterar Poco X3 mycket väl, i synnerhet med telefonens låga pris i åtanke. Vi finner en hög detaljrikedom, bra skärpa och relativt god färgåtergivning. Först då vi zoomar in bilden till fullstorlek ser vi en lätt fördel till Pixel 4a vad gäller skärpa och detaljrikedom.

Den för Poco X3 kanske största svagheten vid foto i dagsljus, då vi jämför med Pixel 4a:s flaggskeppskamera, är att mjukvaran inte lyckas hantera svåra ljuskontraster lika bra som Pixeln.

Tydliga exempel på detta ser vi i bilderna på trädets grenar mot en ljus himmel i det första där grenarna framstår som nästan helt svarta och utan detalj och textur i bilderna tagna med Poco X3, medan Pixel 4a istället lyckas fånga både den ljusa bakgrunden utan överexponering samt en hel del detalj på grenarna. Vi ser ytterligare exempel på detta i det sista bildparet, men inte lika påtagligt.

I det andra bildparet använde vi kamerornas pekfokus för att manuellt lägga fokuspunkten mitt på prydnadsfjärilens högra vinge. Då bilderna betraktas i fullstorlek ser vi att Poco X3 inte misslyckades att hitta fokus, medan Pixel 4a å sin sida lyckades markant bättre, men inte perfekt.

Seger för Pixen 4a i kameratestet i dagsljus, men Poco X3 uppvisar ändå en väldigt kompetent kamera som står sig väl mot de allra flesta telefonkamerorna i mellanklassen.

Bokeh
Xiaomi Poco X3 NFC mot Google Pixel 4a

I bokehtestet, även kallat porträttläget, där telefonen på artificiell väg ger sig på konststycket att separera förgrund (huvudmotivet) från bakgrund, ser vi två väldigt olika tolkningar av bokeh. Poco X3 bjuder i grundinställningen på en mycket blygsam bokeheffekt medan Pixel 4a i vanlig ordning drar till med en mycket kraftig bakgrundsoskärpa.

Vilket man föredrar är så klart en smaksak, men båda telefonerna låter användaren, efter att bilden har tagits, att justera hur mycket bakgrundsoskärpa man vill ha. Googles lösning tillåter dock i maxläget en mycket större oskärpa än Poco X3.

Även om separation av förgrund och bakgrund är mycket bra i båda telefonerna ger vi Pixel 4a ett litet försprång, men vi ser samtidigt att båda har en och annan brist då bilderna detaljstuderas i fullstorlek. Poco X3 bjuder i bokehläget på en lite bättre skärpa och detaljrikedom än Pixel 4a, och allt som allt slutar bohektestet i en oavgjord rond.

Mörkerfoto
Xiaomi Poco X3 NFC mot Google Pixel 4a

I vårt mörkertest står det genast klart att Poco X3 inte har skugga av en chans mot den utmärkta kameran i Pixel 4a. Detta är inte något som lär förvåna speciellt många givet att Pixel 4a, trots sin relativt låga prislapp, har fått en huvudkamera av flaggskeppsklass.

I bild efter bild, med nattläget aktiverat för båda telefonerna, halkar Poco X3 långt, långt efter Pixeln. Dels ser vi en bristande förmåga att lyfta fram ljus och färger men framför allt är det kanske den bristande detaljrikedomen som skiljer de två kamerorna åt. Aktiveras därtill Pixel 4a:s astrofotoläge så blir skillnaden ännu större.

Vi finner under vårt mörkertest även att Poco X3 ibland uppvisar betydande problem med att hitta en skarp fokuspunkt med resultat att uppskattningsvis var tredje bild vi tog under mörkertestet resulterade i en snudd på obrukbar bild. Vi har i galleriet ovan valt ut de bästa bilderna från respektive motiv.

Dessvärre lyckas Poco X3 inte upprepa sin goda insats från dagsljustestet här ovan, utan faller långt efter Pixel 4a. Vi hoppas att Xiaomi med kommande uppdateringar av kameramjukvaran kan putsa på mörkerprestandan och göra Poco X3:s kamera åtminstone lite mer dräglig att använda när mörkret faller på.

Batteritid

[bench]24battery|xiaomi poco x3 nfc[/bench]
Med ett batteri på hela 5 160 mAh i kombination med Qualcomms strömsnåla 8 nm-chipp Snapdragon 732G har batteritiden i Poco X3, trots en inte helt strömsnål bildskärm av LCD-typ med hela 120 Hz uppdateringsfrekvens, visat sig vara mycket god. Motorola Moto G 5G Plus var innan det här testet ohotad som batterikungen av mellanklassen, men med Poco X3 har den fått en mycket vass utmanare.

Vi skall inte gå så långt som att säga att vi upplever att Poco X3 slår Moto G 5G Plus vid verkligt, normalt användande, men den är tvivelsutan lika bra. Vi har inga som helst problem att klara en hel dag av medelhårt användande med god marginal, och vi har därtill nog med batteri kvar för att klara oss en god bit in på nästa dag.

Om vi medvetet drar ner skärmens ljusstyrka och sänker frekvensen till 60 Hz är två dagars användning på en laddning görbart och för lättare användare är två dagar sannolikt snarare regel än undantag. Mycket bra.

I vårt syntetiska batteritest, genom appen PCMark 2.0, mäter vi upp en tid på 12 timmar och 5 minuter. Detta är nästan en hel timme sämre än Moto G 5G Plus som lyckades nå exakt 13 timmar och sannolikt en konsekvens av att Poco X3:s grundinställning för bildskärmens uppdateringsfrekvens är 120 Hz, att jämföra med 90 Hz för Moton.

Även om Poco X3 med marginal får se sig slagen av Moton så är över 12 timmar fortfarande ett mycket bra resultat som placerar Poco X3 på en fjärdeplats i vår lista, strax efter Pixel 4a. Noteras bör dock att Pixel 4a presterade oväntat bra i det här syntetiska testet och vi upplevde inte att batteritiden var riktigt så bra vid verkligt användande. Poco X3:s batteritid är vid verkligt användande noterbart bättre än Pixel 4a, enligt vår mening.

Laddtiden via den i kartongen medföljande snabbladdaren på fina 33W går snabbt, men inte så snabbt som vi hade förväntat oss baserat på laddarens 33W. Vi mäter upp en laddtid på 87 minuter från helt tomt till helt fullt vilket är långt efter de bästa men ändå snabbt nog för de flesta. I synnerhet går laddning från tomt till cirka 75 % i vanlig ordning numera rasande snabbt och om man bara behöver fylla på batteriet med ett 20-tal procentenheter för att klara dagen ut så behövs sällan mer än en tiominutersladdning.

Allt som allt är batteritid och laddning mycket bra i Poco X3 och vi tvivlar på att ni blir besvikna om ni slår till. Vanligtvis avslutar vi med minuspoäng för telefoner som saknar trådlös laddning, men i den här prisklassen vore det nästan arrogant att överhuvudtaget förvänta sig trådlös laddning.

Syntetiska prestandatest
[bench]24cpu|xiaomi poco x3 nfc[/bench]
[bench]24gpu|xiaomi poco x3 nfc[/bench]
Det är inte ovanligt att en telefon med blygsam maxprestanda kan upplevas som mycket snabb och följsam tack vare en väloptimerad mjukvara, samtidigt som vissa telefoner med kraftfull hårdvara och hög syntetisk prestanda kan upplevas som allmänt tröga och ”laggiga” vid normalt användande på grund av en bristfälligt optimerad mjukvara.

I handen upplevs Poco X3 som relativt rapp och responsiv, och skärmfrekvensen på 120 Hz bidrar till en följsam upplevelse, men det är samtidigt tydligt att Xiaomi har en hel del att jobba med vad gäller optimeringen då kortare frysningar, frekvent lagg i vissa appar och en och annan systemlåsning på några sekunder inte är sällsynt. vi talar mer ingående om detta, samt buggar och problem, i mjukvarukapitlet längre upp i recensionen.

Vi har noterat en påtaglig värmeutveckling från telefonen även vis mellanhårt användande, exempelvis enklare spel och navigering via Google Maps. Vid hårt användande blir telefonen ibland så varm att det blir snudd på obehagligt att hålla den i handen.

Förstå oss rätt nu, telefonen blir ingalunda så varm att man bränner sig, utan det handlar mer om värme som gör att man börjar fundera på om batteriet eller andra komponenter kan ta skada och värme på en helt annan nivå än konkurrenter som OnePlus Nord, Pixel 4a och Samsung Galaxy A71.

Värmen till trots så finner vi att Poco X3 utan problem klarar av att driva alla spel vi kastar på den, även mer avancerade 3D-spel om än med lite mer blygsamma grafikinställningar. Sällan stöter vi på grafisk lagg, men det händer givetvis, i synnerhet och som alltid då det är väldigt många rörliga objekt i bild samtidigt.

Även om chippet Snapdragon 732G är en trimmad version av Snapdragon 730G som vi finner i Pixel 4a så är det ändå ”bara” ett mellanklasschipp och för den som är väldigt mån om grafikprestandan är Poco X3 sannolikt inte rätt val.

Xiaomi Poco X3 NFC – Summering

Som så ofta förr och i synnerhet vad gäller mellanklasstelefoner så stod det nästan genast klart att även Xiaomi, med Poco X3, har tvingats till en hel del kompromisser för att kunna leverera en telefon till en viss budget.

Poco X3 NFC levererar allt som oftast en bra eller åtminstone acceptabel upplevelse men i de allra flesta delmomenten finner vi att den inte riktigt räcker hela vägen fram till de bästa mellanklasstelefonerna. Det saknas allt som oftast – med vissa undantag – det där lilla extra för att Poco X3 på riktigt skall kunna matcha konkurrenterna.

Bildskärmen på 6,67 tum med 1080p-upplösning och trumfkortet 120 Hz är på pappret imponerande, men dessvärre är LCD-panelen ganska bristfällig och dras med en påtaglig ghosting och skuggor längs med skärmens sidor och kamerahålet. Det är ingalunda en dålig skärm men mot konkurrenterna med OLED-skärmar räcker det helt enkelt inte till, trots uppdateringsfrekvensen.

Mjukvaran är bra, en frisk fläkt och en helt annan tolkning av Android än vad vi är vana vid i telefoner från tillverkare som Samsung, OnePlus och Google själva. Xiaomis MIUI-gränssnitt är kraftigt modifierat, snyggt och har lånat friskt även från Apples Ios.

MIUI är kul att använda, och allt som oftast snabbt, men dessvärre har vi stött på fler buggar, problem och optimeringsbrister än i någon annan telefon de senaste fem åren. I regel är bristerna och buggarna lyckligtvis relativt små, inte av kritisk art som gör telefonen obrukbar, men de finns likväl där och Xiaomi har mycket att jobba på vad gäller mjukvaruuppdateringar under kommande månader.

Byggkvaliteten är ganska hög trots ett bygge helt i plast och matchar ganska väl konkurrerande telefoner som Moto G 5G Plus och Samsung Galaxy A71, men Xiaomi har lyckats en aning bättre med bakstycket som är lite mer styvt och bjuder på mindre flex, men är repkänsligt. Vad värre är så vibrerar bakstycket kraftigt då man använder de interna högtalarna med en volym på mer än 50 %. Bonus, dock, för att de erbjuder stereohögtalare – ovanligt i mellanklasstelefoner.

Vi har vid telefonsamtal stött på den kanske mest kritiska bristen med Poco X3 NFC; motparten hör oss väldigt dåligt, i synnerhet då telefonen används i högtalarläge. Det fungerar en smula bättre med telefonen mot örat på traditionellt vis, men det är även då bristfälligt. Problemet kommer och går och vissa telefonsamtal går utan problem medan andra inte alls fungerar. Kopplar man in ett headset (trådburet eller BT) så försvinner problemet helt. Ett problem med bara vårt exemplar? Mycket möjligt, kanske till och med sannolikt. Vi vet helt enkelt inte.

Batteritiden är ypperlig och kan utan vidare räcka två eller till och med tre dagar, vid lättare användande. För mer intensiva användare som oss på redaktionen är en laddning över natten fortfarande att rekommendera, men vi har alltid en god batterimarginal då det är läggdags – inte sällan 35–40 %. Laddning går snabbt men inte rasande snabbt via den medföljande snabbladdaren.

Kameran är en salig blandning av bra och dåligt. Huvudkameran, den för de allra flesta viktigaste kameran, är lyckligtvis mycket imponerande i relation till prislappen, i synnerhet i dagsljus. I mörker får huvudkameran en hel del problem och kan inte matcha suveräner som Pixel 4a, men resultatet är ändå i regel väl användbart. Ultravidvinkelkameran är OK på sin höjd men vi är ändå glada att den finns där – den fyller sin funktion. Makrokameran och djupkameran är snudd på poänglösa och det går inte att komma ifrån känslan av att de bara finns där för att X3 skall kunna marknadsföras som en quad-kamera.

Initialt är det lätt att känna en viss mån av besvikelse när man sida vid sida jämför Poco X3 med exempelvis Pixel 4a eller OnePlus Nord som båda, kort sagt, är noterbart bättre telefoner. De är dock samtidigt betydligt dyrare än Poco X3, och det är här man förstår vilken bedrift Xiaomi har lyckats med, då de skapade Poco X3 – trots dess brister.

De har lyckats skapa en telefon som med en prislapp på ynka 2 400 kronor (229 euro) kan ta sig an och utan att göra bort sig utmana de bästa mellanklasstelefonerna på marknaden, telefoner med betydligt större prislappar. Google Pixel 4a står att vid privatimport från Tyskland få för runt 3 550 kronor, OnePlus Nord kostar i Sverige från 4 590 kronor och Samsung Galaxy A71 kostar från 3 990 kronor.

Poco X3 är inte bättre än någon av dessa tre telefoner, tvärtom får X3 se sig slagen av dem alla, men vad gäller prisvärdheten, knallen per krona, sätter Poco X3 dem alla på plats. Med råge. Det här är den med marginal mest prisvärda telefonen man kan köpa just nu, enligt vår åsikt.

Tyvärr tvingas man till privatimport för att få det bästa möjliga priset, och tyvärr får man i skrivande stund stå ut med en hel del mjukvarubuggar och optimeringsbrister, men det är nästan omöjligt att ignorera den mycket attraktiva prislappen.

[P_REVIEW post_id=187815 visual=’full’]