Tips: Använd Shortcut Maker för att ändra ikoner som saknar ikonteman

Postat:
20:58 - 2023-04-09
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
8

Sedan Android 13 har operativsystemet officiellt stöd för ikonteman, vilka ger ikonerna på hemskärmen (inte i applådan) en enhetlig design. Funktionen introducerades redan i Android 12 men var då exklusiv för Pixel-telefoner och saknade stöd för tredjepartsappar.

Problemet är bara att vissa utvecklare, likt IMDb, fortfarande inte har lagt till stöd för ikonteman – trots att det är enkelt gjort och Android 13 släpptes för åtta månader sedan. Finessen står och faller med att samtliga ikonerna på hemskärmen ändras.

Lyckligtvis finns det en gratisapp i Play Store kallad Shortcut Maker som kan ge vilken app som helst ikontema, fram till att de sega utvecklarna kommer till skott eller Google löser problemet. Alla gillar inte looken men för de som använder ikonteman kan Shortcut Maker komma till pass.

Så här går det till. Vi utgår för en Pixel-telefon men det ska fungera oavsett launcher.

1. Installera Shortcut Maker. Enligt Play Store-sidan samlas ingen data in alls.

2. Långtryck på en tom yta på hemskärmen och välj ”widgetar” från menyn.

3. Scrolla ned till Shortcut Maker i listan, långtryck på ”shortcut (standard)” och dra ikonen till hemskärmen.

4. Tryck på ”apps” högst upp i vänstra hörnet och välj appen vars ikon du vill åtgärda. I exemplet har vi valt IMDb.

5. Tryck på ”icon” och därefter på ”text/emoji icon” från nästa skärmen för att skapa en textikon.

6. Tryck slutligen på ”themed” längst till höger bland flikarna. Ändra ikonstorleken till 94–95 procent för annars blir ikonen lite för stor. Välj den ikon bland alternativen som matchar de övriga ikonerna och tryck på bock-knappen uppe i högra hörnet. Sista steget är knappen ”create shortcut”.

Voilá! Nu ska det ligga en ikon på hemskärmen som matchar de övriga och som fungerar precis som appens vanliga ikon, bortsett från att det inte går att långtrycka på den för att få upp popup-menyn.