Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Tips: Så här döljs mappar i Android

Postat:
13:36 - 2020-10-13
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Ibland kan det vara fördelaktigt att gömma mappar i Android. Vanligaste användningsområdet är att dölja mappar med videor och bilder så att de inte dyker upp i galleri-appar.
Vissa vill exempelvis inte att meddelandetjänsters olika mappar med bilder eller videor ska synas i galleriet. För de som fört över lokala filmer kan det även lätt bli ett virrvarr av olika mappar och filer i galleri-appar om de inte döljs.

En del galleri-appar (som Simple Gallery) har inbyggt stöd för att dölja mappar, men ibland kan det komma till pass att dölja mappar manuellt. Första sättet är att dölja hela mappen rakt av, genom att lägga en punkt framför mapp-namnet.

Metoden kan passa för egna mappar som ska döljas. Om mappen heter ”Filmer” och döps om till ”.Filmer” blir den dold. Detta är dock en aggressiv metod och mappen syns därefter inte överhuvudtaget om filhanteraren inte har en funktion för att visa dolda mappar.

Andra sättet är att skapa en tom fil som heter ”.nomedia” (utan citattecknen) i mappen som ska döljas för media-appar. Filen ska inte ha något filnamnstillägg. Att döpa om mappar och skapa nomedia-filen kan göras genom att ansluta telefonen till dator.

En filhanterare för Android kan även användas. Vi rekommenderar Solid Explorer. Där ges en mapp nytt namn genom att långtrycka på den och trycka på pennan i fältet längst ned. En ”.nomedia”-fil kan skapas genom att öppna mappen som ska döljas, trycka på plustecknet nere i högra hörnet, välja ny fil och mata in ”.nomedia”.

Mest kommenterat

 1. Vilket system kör din surfplatta?
 2. Skärmdumpar visar Windows 11 [Off topic]
 3. Så här kan du förbättra integriteten för ditt Google-konto
 4. Spotify släpper Clubhouse-utmanaren Greenroom
 5. Idag är det svensk säljstart för OnePlus Nord CE 5G
 6. Huawei får inte delta i utbyggnaden av Sveriges 5G-nät

Mest läst

 1. Betalar du för mer Google-lagring?
 2. Skärmdumpar visar Windows 11
 3. Rykte: Samsung Galaxy S22 och Galaxy S22 Plus har plastbakstycken
 4. Så här kan du förbättra integriteten för ditt Google-konto
 5. Google tillkännager sex nya Androidfunktioner som släpps i sommar
 6. Spotify släpper Clubhouse-utmanaren Greenroom

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilket system kör din surfplatta?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om