Tre är snabbaste operatören i Sverige enligt Bredbandskollen

Postat:
12:23 - 2015-04-14
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
70

Bredbandskollen har släppt en ny rapport för mobilsurf i Sverige. Statistiken är baserad på ”miljontals mätningar” genomförda med Bredbandskollens appar. Enligt rapporten har genomsnittliga surfhastigheten ökat med nästan 60 procent på ett år, upp till 15Mbit/s från drygt 9Mbit/s.

Ökningen de senaste två åren är 300 procent. Hastigheterna är dock ojämnt fördelade över landet och varierar beroende på region och kommun. Stockholms län låg i topp 2014 med en medelhastighet på 18,3Mbit/s. Jämtland och Norrbotten hade långsammast datahastigheter med 11,6 respektive 11,8Mbit/s.

SVT har med hjälp av uppgifterna från Bredbandskollen tagit fram en karta som visar hur hastigheterna är fördelade över landet.

Rapporten menar att Tre är den operatör som erbjudit högsta genomsnittliga mobilhastigheten senaste sex åren. Under första kvartalet i år leder Tre sett till hela Sverige, följt av Telia, Telenor och Tele2.

svarstider
Bredbandskollen har även mätt svarstiderna och konstaterar i rapporten att Tele2 ligger bäst till med en genomsnittlig svarstid på 78 millisekunder, medan Telia är långsammast med 104 millisekunder.

Det framgår därtill att den genomsnittliga svarstiden sjunkit mellan 2013 och 2014 från 175 till 109 millisekunder. Under början av 2015 sjönk svarstiderna ytterligare ned till 92 millisekunder, vilket nästan motsvarar en halvering på två års tid.

Hela rapporten går att ta del av här i PDF-format. Mer statistik finns på Bredbandskollens hemsida.