Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Vad är Googles Niantic Project?

Postat:
13:39 - 2012-11-17
Skribent:
Jonas H
Kommentarer:

Vi börjar från början. I slutet av september släppte en – tidigare okänd – del av Google applikationen Field Trip. Den beskrevs vara en “guide till de coola, gömda och unika sakerna i världen runt omkring dig”. Tyvärr fungerar appen endast i USA (gruppen jobbar på att möjliggöra en internationell expansion), där körs den i bakrunden och plingar till om användaren är i närheten av något intressant.

Som utvecklare för appen står NianticLabs@Google, en grupp som enligt Google-anställda Brandon Badger är “en liten grupp inom Google som bygger plats-baserade och sociala mobilappar”.

Spola fram till i torsdags. Samma grupp utvecklare släppde då spelet Ingress. Ett platsbaserat spel som vi skrev om igår. Konstigt nog pekar inte länken för utvecklarens hemsida i Google Play på spelets officiella hemsida, istället skickas man till http://www.NianticProject.com. Sidan är uppbyggd med en tidslinje som startade 1 november (sidan har alltså funnits utan att jag vetat om det ett bra tag) och slutar den sista samma månad. För varje dag som går läcks det ny information, information från någon som vet mer om Niantic och projektets hemligheter. Läckorna är allt från posters och chat-loggar till videoklipp och kryptiska ljudfiler, och det är upp till oss att lista ut vad de betyder. En av de första videorna som länkades visar en telefon som får samtal trots att SIM-kortet är urtaget och beter sig underligt i närheten av en staty.

Det följer fler klipp som visar vad som händer med telefonen och hur den är kopplad till Niantic, men mer tänker jag inte avslöja här, hoppas till hemsidan och se själva. Du kommer dock snabbt inse att detta sträcker sig så mycket längre än bara en hemsida, det finns ledtrådar i Google Maps, i appen Field Trip, till och med en användare på Wikipedia kan kopplas till projektet.

Det hela når till och med utanför internets gränser, under ComicCon i somras avbröt en person vid namn Tycho (som nu visat sig vara en av karaktärern), en frågestund där han hinner ropa att han vet vad som är på gång, att han känner till portalerna som leder till andra dimensioner, innan han blir bortförd av en vakt.

Nu till den stora frågan – vad är detta för något egentligen? Vart leder ledtrådarna? Är det bara ett stort reklamjippo för Ingress, med virtuella skattjakter à la Valve, eller finns det något mer? Är det en del av spelet Ingress? Finns portalerna på riktigt och är Ingress då bara en manöver för att få oss att inte ta portalprofeterna på allvar?

Vill ni läsa mer om vad andra har lyckats hitta angående NianticProject finns det en wiki-sida med ett tillhörande Google-dokument för spekulationer, en sub-reddit som tyvärr inte är så aktiv och utredningar sker på en mängd olika forum. Dessutom finns det en mycket bra sammanfattning fram till dag 15 på 10 minuter YouTube.

Aktuellt

YouTube Premium och YouTube Music har kommit till Sverige.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy S9
Sony Xperia XZ2 Compact
Sony Xperia XZ2
Samsung Galaxy S9 Plus
Google Pixel 2
Google Pixel 2 XL
8.8

Test av Sony Xperia XZ2

8.5

Test av Nokia 7 Plus

8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Vilken äldre Androidmobil skulle du helst vilja se i modernt format?
 2. Google lanserar egen podcast-app
 3. Slimmade Oppo Find X har uppfällbara kameror, ansiktsigenkänning i 3D
 4. Kameramekanismen i Oppo Find X håller i ”minst fem år”, har inbyggt fallskydd
 5. Rykte: Sony Xperia XZ3 kör Android 9, har 1440 x 2880 pixlar
 6. Instagram presenterar videotjänsten IGTV, erbjuder upp till timslånga vertikala videor

Mest läst

 1. Kan det här vara Sonys nästa mobilflaggskepp?
 2. Google lanserar YouTube Music och YouTube Premium i Sverige
 3. Google uppdaterar designen för kontoinställningarna i Android
 4. Så här snabbt skickade de olika tillverkarna ut Android Oreo
 5. Hur viktigt är det för dig att en smartphone är IP-klassad?
 6. Google släpper webbklient för Android Messages, introducerar nya funktioner

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur viktigt är det för dig att din smartphone är IP-klassad? [2018]

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons