Google satsar på RCS och det finns redan stöd för tekniken i Androids meddelande-app och sannolikt snart även i telefon-appen. Idag blev det känt att Telenors kunder i Sverige kommer att kunna utnyttja RCS för att skicka meddelanden mellan Androidenheter.
Men exakt vad är egentligen RCS och vad är det bra för? Vi ska kort och koncist försöka reda ut tekniken och begreppen. Förkortningen står till att börja med för Rich Communication Services – ett kommunikationsprotokoll som fick sin början år 2007. Året därefter blev GSM Association projektets hemvist.
Enklaste sättet att beskriva RCS är kanske som ett alternativ till SMS och MMS, men med moderna och avancerade funktioner i stil med WhatsApp, Hangouts och Facebook Messenger. Eftersom RCS är knutet till ditt telefonnummer räcker det med att du har motpartens nummer för att kommunicera.
Till skillnad mot tjänsterna ovan, som naturligtvis inte kan kommunicera med varandra, kommer i teorin alla appar och tjänster som implementerat stöd för RCS att kunna användas till att kommunicera sinsemellan.
Så föreställ dig hur SMS fungerar idag – alla kan ta emot SMS. Tänk dig därefter att du exempelvis kommer att kunna genomföra videosamtal och skicka bilder upp till 10MB på samma sätt, utan begränsningen att du och din motpart måste använda samma tredjepartstjänst.
Detta eftersom RCS är en tjänst operatörerna tillhandahåller och som finns inbyggd i operativsystemet, som dagens SMS. Tekniken är utopiskt tänkt att fungera som ett globalt Apple IMessage eller Hangouts.
RCS stödjer
- Röstsamtal med datadelning i realtid
- Videosamtal
- Gruppchatt
- Högupplösta bilder
- Fildelning
- Platsdelning
- Emojis
- Mer avancerade kontaktlistor
Flera stora hinder
Allt detta låter utmärkt i teorin – avancerad kommunikation mellan alla telefoner. Enligt Google har i dagsläget 58 operatörer och tillverkare anammat GSMA:s standard för RCS och dessa når tillsammans 4,7 miljarder användare.
Det finns dock påtagliga hinder för att RCS ska kunna ersätta så gott som plattformsoberoende meddelande-tjänster som WhatsApp och Facebook Messenger.
I USA har exempelvis flera operatörer lanserat RCS – men de olika operatörerna har släppt egna versioner som inte fungerar med varandra. Det är även i nuläget tveksamt att Apple kommer att implementera stöd för RCS, då företaget förlitar sig på IMessage (Apple har även en tendens att sätta sig på tvären mot standarder).
Med tanke på hur många som använder IOS kommer tyvärr RCS aldrig helt kunna ersätta separata tjänster utan Apples stöd, och RCS kan då på sin höjd bli Androids motsvarighet till IMessage.