Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Vad hände med den lösenordsfria webben?

Microsoft låter användare radera lösenordet

Postat:
12:30 - 2021-09-16
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Lösenord är förlegade och kan innebära en säkerhetsrisk, då många (åter)använder okomplicerade koder som går att gissa sig till. Lösenordshanterare gör att det går att ha unika och säkra lösenord för varje tjänst, men långt ifrån alla utnyttjar verktygen.
Drömmen om en lösenordsfri webb har funnits i många år. I början av 2013 berättade Google att de villa förpassa lösenord till historien genom att använda hårdvara istället. Men på de snart åtta åren sedan dess har det inte hänt mycket i utvecklingen rent praktiskt.

De som använder många hemsidor och tjänster har sannolikt en hel drös av olika lösenord. I Sverige har vi kommit en bit på vägen tack vare BankID. Utöver just banker går det exempelvis att logga in på vissa operatörers hemsidor genom BankID, utan vare sig separat användarnamn eller lösenord.

Microsoft har nu tagit ett kliv mot den lösenordsfria webben genom att låta användare radera lösenordet för sina Microsoft-konton. Användare kan istället logga in via Microsoft Authenticator, Windows Hello, eller verifieringskoder via SMS och mejl.

Möjligheten till lösenordsfri inloggning i Windows 10 kom 2019. De som vill ta bort lösenordet för ett Microsoft-konto kan ladda hem Microsoft Authenticator på mobilen och länka appen till kontot, och därefter aktivera lösenordsfritt konto från Microsofts säkerhetsinställningar. Ändringen kan ångras för de som vill börja använda lösenord igen.

Chrome stödjer lösenordsfria inloggningar sedan version 67, genom en webbautentiseringsstandard skapad av FIDO Alliance och W3C. Istället kan inloggning ske genom fingeravtrycksläsare eller USB-nycklar likt Yubikeys. Detta är dock något som inte utnyttjas i stor utsträckning än.

Tror ni lösenordsfria inloggningar kommer slå igenom närmaste åren eller kommer de flesta fortsätta förlita sig på lösenord?

Mest kommenterat

 1. Sony lanserar Xperia Pro-I med stor bildsensor
 2. HBO Max nu tillgängligt – kan skaffas för halva priset
 3. Google listar 113 anledningar att byta till Pixel
 4. Vilken av teknikjättarna har du störst förtroende för?
 5. Ikonteman i Android 12 är poänglösa fram till att de inkluderar alla appar
 6. Googles ”magiska suddgummi” visas upp i video

Mest läst

 1. Allt om Googles nya telefoner Pixel 6 och Pixel 6 Pro
 2. HBO Max nu tillgängligt – kan skaffas för halva priset
 3. Opinion: Fingeravtrycksläsare på bakstycket fortfarande bäst
 4. Sonys aptitretare för deras nästa Xperia
 5. Google berättar mer om vad deras systemkrets Tensor kan göra
 6. Sony lanserar Xperia Pro-I med stor bildsensor

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilka av teknikjättarna har du störst förtroende för? [Upp till 3]

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om