Vad tycker du om dagens gränssnittsdesign – bra eller dålig?

Postat:
13:34 - 2023-06-30
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
28

Gränssnitt påverkas av mode och trender på samma vis som kläder, frisyrer, möbler och annan estetik. Ett användargränssnitt vi ansåg var snyggt och modernt för tio år sedan tycker vi ofta ser illa ut idag.

Även om gränssnittens design varierar mellan tillverkare har nästan alla gränssnitt idag gemensamma drag som gör att de känns moderna. Detta gäller även webbdesign. Gränssnitten har ofta rundade hörn, transparens, samt platta objekt, ikoner och knappar, med en avskalad och minimalistisk layout.

Dagens design står i stark kontrast till den skeuomorfism Apple använde i början vars filosofi är att designen ska efterlikna verkliga objekt. En miniräknare såg ut som en klassisk fysisk miniräknare, en kompass såg ut en riktig kompass, en radioapp liknande en gammal fysisk radio, och så vidare. Knappar var upphöjda likt fysiska knappar.

Designfilosofin gällde även Android. Klockwidgeten i HTC Sense var exempelvis inspirerad av en gammal analog väckarklocka och Googles klockwidget såg ut en väggklocka under Androids första år. Tanken var att objekt i gränssnittet skulle kännas bekanta och att systemet blev mer lättförståeligt ifall gränssnittet och apparna fungerade på vis vi var vana vid från den fysiska världen. Enligt Apple blev skeuomorfismen överflödig efter att i stort sett alla skaffat en smartphone och efter att användarna vant sig.

Vändningen för Apple kom i och med IOS 7 hösten 2013 då systemet övergav skeuomorfismen till förmån för en helt annan design. Grunden för dagens designspråk från Google inleddes i och med Material Design som presenterades sommaren 2014.

Nu undrar vi vad du tycker om dagens gränssnittsdesign i smartphones och surfplattor? Frågan avser båda det estetiska och funktionella i själva designen och i designspråken, men inte funktionaliteten.

Vad tycker du om dagens gränssnittsdesign?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Skriv fritt men var god följ vår kommentarspolicy. Tack!