Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Vakna till Spotify med Spotilarm, Wakeify och StreamClock

Postat:
15:59 - 2013-08-06
Skribent:
Eric N
Kommentarer:
För den som använder sin Android som väckarklocka finns en mängd applikationer att välja på i Google Play. Allt från enklare varianter med fokus på en tilltalande design till mer avancerade program som exempelvis drar nytta av telefonens sensorer.
Den som däremot önskar vakna till musik från Spotify får nöja sig med att välja bland ett fåtal program. Vi har tittar närmare på tre av dessa i form av gratisappen Wakeify respektive betalapparna Spotilarm samt StreamClock. Observera att samtliga applikationer är beroende av att Spotify-applikationen finns installerad på telefonen och att användaren har ett premiumkonto.

Spotilarm

spotiylarm

Spotilarm kostar sju kronor i Google Play och är den mest funktionsrika av applikationerna vi testat. Vi kan ställa in olika alarm beroende på veckodag, välja om de skall vara återkommande samt justera volym respektive klockslag. Det går också att ställa in huruvida telefonen skall vibrera eller ej.

Låtar väljs genom en sökfunktion i programmet och det går endast att välja en låt för varje alarm. Vi kan alltså inte starta en spellista eller köra igång en radiostation i samband med att väckarklockan går igång.

Alarmskärmen visar albumkonst samt spårinformation och är utrustad med två stycken knappar. En för att aktivera snooze-funktionen och en för att stänga av alarmet. Det finns vidare möjlighet att ställa in hur lång snooze-tiden skall vara.

Programmet fungerade bra med vår testtelefon (Xperia Z, 4.2.2) och vi provade både med och utan en lösenordsskyddad låsskärm.

Tyvärr saknar Spotilarm en backupfunktion utifall Spotify inte skulle fungera och översättningen lämnar en del att önska (Google Translate).

[Spotilarm]

WakeIfy

wakify

Wakeify är något enklare än Spotilarm men är samtidigt gratis under förutsättning att man kan leva med annonserna som dyker upp i programmet.

I Wakeify kan vi justera för vilka dagar i veckan ett alarm skall tjuta, snoozetid och ställa in en fast ljudnivå eller välja om musik skall inledas med låg spelvolym och därefter så sakteliga höjas. Inställning för vibration saknas däremot.

Till skillnad från både StreamClock och Spotilarm går det att skapa spellistor för varje individuellt alarm i Wakeify. Programmet har dock ingen sökfunktion inbyggd utan gör istället en sökning på artitst/låttiteln exakt som vi angivit den, vilket kan leda till att fel låt spelas om det finns flera titlar med samma namn

Alarmskärmen som är utrustad med två stycken knappar – en för snooze och en för avstängning – visar också klockslag men vare sig albumkonst eller spårinformation.

[Wakeify]

StreamClock

streamclock

StreamClock kostar tio kronor i Google Play och är därmed dyrast i testet. Applikationen har stöd för det vanliga i form av återkommande alarm och snooze-funktionalitet, men saknar stöd för att ställa in vibration.

Precis som för Wakeify och Spotilarm kan vi endast välja att spela upp låtar och inte spellistor eller radiostationer. Applikationen kan använda lokalt lagrad musik som en backupkälla utifall Spotify av någon anledning inte skulle fungera och det går också att ställa in att Spotify endast skall användas om en WiFi-uppkoppling finns tillgänglig framför 3G/LTE.

Sökrutan för att välja låt fungerar på samma vis som i Wakeify. Vi får inte fram några resultat när vi matar in en artist eller låt, utan får istället hoppas på att det blir rätt när applikationen startar Spotify och använder den första sökträffen som uppspelningskälla.

Det finns tyvärr gott om buggar i programmet. Matar vi in siffror manuellt för att ange en tid stämmer det allt som oftast inte, utan vi behöver bläddra oss fram till rätt siffra med +/- knapparna för att ställa in ett klockslag. Till det största problemet hör dock att StreamClock inte aktiverar telefonen när alarmet går igång om telefonen är försatt i viloläge. Först efter att vi låst upp telefonen manuellt kommer alarmet igång.

[StreamClock]

Slutsats

Bland alternativen ovan finner vi att Spotilarm fungerar bäst tätt följd av Wakeify. Bägge applikationer lämnar dock en del att önska så som möjligheten att starta en spellista med slumpmässig uppspelning eller en Spotify-radiokanal. Vi hade gärna sett en widget för respektive app också.

Eftersom StreamClock inte fungerade med vår testenhet måste vi avråda från den applikationen. Enligt användarrecensionerna i Google Play verkar det dock fungera lite till och från beroende på telefonmodell för var och en av de olika programmen. Vi rekommenderar därför att först testa så att alarmfunktionen verkligen går igång med telefonen i viloläge (nedsläckt skärm).

Om ni läsare har erfarenheter från dessa eller andra program tar vi tacksamt emot tips i kommentarsfältet nedan. Tips på låtar som passar bra att vakna till uppskattas förstås också.

Mest kommenterat

 1. Huawei får inte bygga svenska 5G-nät, anses utgöra säkerhetshot
 2. Androidtillverkare – ge oss en motsvarighet till Iphone 12 Mini [Opinion]
 3. Telia introducerar 5G i 20 städer
 4. Stor läcka kring Huaweis nya flaggskepp Mate 40 Pro
 5. Vad anser du om de nya bildförhållandena för telefoner?
 6. Inte en bugg: YouTube förhindrar tryck på förloppsindikatorn

Mest läst

 1. Så här liten är Apple Iphone 12 Mini
 2. OnePlus presenterar prispressade 8T med 120Hz uppdateringsfrekvens
 3. Inte en bugg: YouTube förhindrar tryck på förloppsindikatorn
 4. Telia introducerar 5G i 20 städer
 5. Tidiga ryktesbilder på Samsung Galaxy S21
 6. Test: OnePlus 8T

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilket är det bästa bildförhållandet för mobiler?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om