Vi bekantar oss med Google Chromecast

Postat:
18:34 - 2013-08-04
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
105

Utöver bärbara spelkonsolen Nvidia Shield och nya versionen av surfplattan Nexus 7 har en annan Androidrelaterad manick hittat fram till redaktionen: Google Chromecast som presenterades under sökjättens evenemang i slutet av juli. Chromecast kan beskrivas som ett slags svar på Apples AirPlay. Enheten, som både liknar och har ungefär samma storlek som ett USB-minne, används till att skicka exempelvis YouTube-videor, Netflix-innehåll eller ett webbläsarfönster till din TV från en mobil enhet. 

google-chromecast-bild-12

Informationen kommer kunna strömmas direkt från mobilen eller surfplattan (tredjepartsappar är på gång), men i regel spelar Chromecast upp innehållet från Internet över Wi-Fi. I de fallen går det inte åt någon extra ström på den bärbara enheten. Endast YouTube- och Netflix-apparna har inbyggt stöd för Chromecast från början, men användare kan skicka helskärmsvideo från en webbläsare utan problem. På så vis går det dessutom att skicka musik från exempelvis Spotifys webbspelare till Chromecast.

google-chromecastgoogle-chromecast-bild-7

Genom att låta utvecklare utnyttja Chromecast kommer funktionaliteten utökas med tiden. Erkände Androidutvecklaren Koushik Dutta (ClockworkMod) har exempelvis en app på gång som gör att användare kan dela lokala filer och Dropbox-innehåll till Chromecast. Manicken kostar inte mer än 35 dollar i USA, vilket idag innebär 230 kronor utan hänsyn till övriga faktorer. Vi återkommer med ett test av Chromecast senare i veckan. Är det något särskilt ni är nyfikna på och vill att vi undersöker?