I höstas svarade åtta procent att de använder en smartphone från 2019 eller tidigare, medan 30 procent angav att de har en minst tre år gammal mobil. Fler har kvar sina mobiler längre. Vanliga icke teknikintresserade konsumenter har ännu äldre mobiler i snitt. Nu när Google och Samsung börjat erbjuda sju år av OS- och säkerhetsuppdateringar kommer det gå att använda telefoner väldigt långa perioder utan att de får förlegad eller osäker mjukvara.
Som ett experiment bytte vi tillfälligt till Googles flaggskepp från hösten 2019: Pixel 4 XL. Hur presterar en drygt fem år gammal mobil idag rent generellt och hur är användarupplevelsen? Testet skulle lika gärna ha kunnat handla om en annan toppmodell från 2019.
Skärmen
Pixel 4 XL erbjuder en 6,3-tums OLED-panel med 1440 x 3040 pixlar, bildförhållandet 19:9, 537 ppi, HDR, 90 Hz uppdateringsfrekvens och Gorilla Glass 5. Skärmen är fortfarande mycket skarp och vi har inga invändningar mot färgåtergivningen.
Panelen visar endast två tydliga ålderstecken: för de som vant sig vid 120 Hz märks skillnad mellan 90 Hz och 120 Hz uppdateringsfrekvens vid övergångsanimationer och scrolling. En annan punkt där dagens skärmar enkelt bräcker Pixel 4 XL är ljusstyrkan. Panelen är inte lika ljusstark, vilket kan utgöra ett problem i direkt solljus.
Men skärmen är fortfarande bra – drygt fem år efter lanseringen.
Prestandan
Telefonen drivs av Snapdragon 855 (7 nm) ihop med 6 GB RAM. Som jämförelse har 2024 års Google-flaggskepp 16 GB arbetsminne. Snapdragon 855 sitter även i amerikanska Galaxy S10 och andra flaggskepp från 2019. Jämfört med dagens bästa chipp blir Snapdragon 855 naturligtvis totalt överkört.
Vid vardaglig användning av appar och Android är dock prestandan inte dålig så det direkt stör. Att skärmen har 90 Hz istället för 120 Hz uppdateringsfrekvens inverkar nästan mer på känslan av flytet. Du lär dock inte kunna spela några av de mest krävande spelen i Play Store utan att sänka grafiken ordentligt.
Mjukvaran
Pixel 4 XL släpptes långt innan Google utökade uppdateringsperioden kraftigt. Telefonen kör därför Android 13 från 2022. Senaste säkerhetsuppdateringen kom i oktober samma år. Mjukvaran är med andra ord sorgligt förlegad vid det här laget.
Men Pixel 4 XL är inte helt övergiven tack vare att nya funktioner trillar in via Google Play Services. Enheten erhåller dessutom systemuppdateringar via Google Play. Telefonen fick exempelvis Androids nya stöldskydd och vi kunde lägga in novembers Google Play-uppdatering. Det går även att köra Gemini-appen utan problem.
Att eventuella säkerhetsluckor inte längre täpps till är värre än att telefonen inte kör senaste Android – särskilt eftersom det knappt hände något i vare sig Android 14 eller Android 15.
Biometrin
Pixel 4 XL är Googles första och hittills enda telefon med avancerad ansiktsupplåsning. Telefonen erbjuder en motsvarigheter till Face ID, med IR-kameror och andra sensorer som skapar en djupkarta av ansiktet – även i mörker.
Biometrin i Pixel 4 var en smula polariserande men vi hörde till skaran som uppskattade ansiktsupplåsningen och den fungerar fortfarande utmärkt. Det räcker att trycka på strömknappen för att direkt komma in i systemet.
Kamerasystemet
På bakstycket sitter en 12,2 MP huvudkamera med bländaren f1,7, sensorstorleken 1/2,55″, fastdetekterande autofokus och optisk bildstabilisering. Google satsade även på ett 16 MP teleobjektiv med bländartalet f2,4, PDAF, OIS och 2x optisk zoom.
Pixel 4 XL har en av Googles bästa porträttbildsalgoritmer någonsin. Teamet fick till en ovanligt bra bokeh just för den telefonen med den bildsensorn. Kamerasystemet fångar fortfarande tjänliga stillbilder. Mörkerprestandan är dock påtagligt sämre och videoinspelning är bara att glömma. Vi skulle inte använda telefonen som videokamera annat än i nödfall.
Batteritiden
Pixel 4 XL hade inte ens bra batteritid när telefonen var helt ny. Batterier degraderas med tiden och tappar kapacitet, så batteritiden har inte direkt blivit bättre efter fem år. Degraderingen verkar dock motverkas till viss del av optimeringar i mjukvaran. Batteriet töms nämligen till synes långsammare än senast vi använde Pixel 4 XL aktivt.
Vi lyckas ta oss igenom en hel dag på en laddning men batteritiden är en av telefonens största svagheter och nackdelar. En powerbank skulle behövas för säkerhets skull om man är iväg från laddare längre perioder.
Slutsats
Om vi hade varit tvungna att använda Pixel 4 XL dag ut och dag in hade det inte varit en katastrof. Pixel 4 XL är fortfarande en helt okej mobil. Vad vi saknar mest är bättre kameror och batteritid och högre uppdateringsfrekvens för skärmen. Skillnaden i prestanda gällande att öppna och använda vanliga appar är inte så stor att det frustrerar.
Mobilerna har gradvis blivit betydligt snabbare sedan 2019. De som köper ett av årets flaggskepp kommer sannolikt fortfarande ha en mycket trevlig smartphone även om fem år eller ännu längre tid. Om en mobil med sju års uppdateringar väljs kommer mjukvaran förbli aktuell och telefonen kommer kontinuerligt få nya funktioner.
Ni som har en minst fem år gammal smartphone: hur tycker ni enheten fungerar idag?