Vi testar strömningstjänsten Paramount Plus

Postat:
16:04 - 2022-01-18
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
39

Paramount Plus är en relativt ny strömningstjänst på svenska marknaden. Eftersom Paramount Plus är mer anonym än större och mer etablerade alternativ som Netflix och HBO Max har vi tagit en titt på tjänsten.

Priset ligger på 69 kronor i månaden och prenumerationen kan avbrytas närsomhelst. De som tecknar abonnemang får en vecka extra som bonus första månaden.

Utbud

Vad har då tjänsten för utbud? Det är naturligtvis omöjligt att få med allt. Men de som skaffar Paramount Plus kan inte räkna med att få ett nytt Netflix gällande mängden innehåll, då utbudet är mindre.

Tre av de mest omskrivna serierna är westerndramat Yellowstone med Kevin Costner, dess spin-off 1883, samt nu senast Yellowjackets som har ett Lost-liknande upplägg. David Lynch surrealistiska och kusliga kultklassiker Twin Peaks går att se.

HBO-serien Deadwood är lustigt nog del av utbudet, då Paramount Network Television var en av producenterna. Ray Donovan och Californication är två andra välkända serier, likaså Dexter och den nya fristående säsongen New Blood.

Paramount Plus erbjuder miniserien Escape at Dannemora, samt Penny Dreadful och Billions. Tjänsten har komediserier som Key & Peele, Frasier, South Park och King of Queens.

Rent allmänt erbjuds exklusivt innehåll från Paramount Plus (i dagsläget inte mycket), samt innehåll från Showtime, Comedy Central, MTV, Nickelodeon, Nick Jr och Smithsonian Channel.

Filmer

Utbudet av filmer är i dagsläget mycket skralt. Kategorin ”skräck” innehåller bara 11 filmer medan kategorin ”thriller” har futtiga 13 titlar. Vissa filmfantaster har sannolikt fler filmer i bokhyllan eller på lokala mediacenter. Det saknas dock inte sevärda filmer, även om filmintresserade sannolikt redan sett de flesta av dem.

Några filmer som kan vara värda att nämna är No Country for Old Men, Kill Bill Vol 1 & 2, Minority Report, Captain Fantastic, Anchorman-filmerna, Snuten i Hollywood-serien, Indiana Jones-filmerna, The Usual Suspects och Forrest Gump. Mission Impossible-serien är tillgänglig.

Paramount Plus erbjuder även Jennifer Kents obehagliga och välspelade historiska drama The Nightingale.

Appen

Mobilapparna och hemsidan fungerar som man kan förvänta sig, utan krusiduller. Innehåll kan läggas till en lista så att det blir enkelt att hitta tillbaka till.

Tjänsten erbjuder SVT-liknande undertexter (både appen och webbklienten blockerar skärmdumpar). Utöver svenska undertexter finns även engelska för en del av innehållet, men de är av typen HI vilket kan upplevas som distraherande för de som inte är hörselskadade.

Paramount Plus ska stödja 4K, HDR och Dolby Vision – men bara för utvalt innehåll. Vi tog främst del av tjänsten på TV via Chromecast och det har fungerat felfritt. Funktion för att skippa intro saknas.

Är Paramount Plus värt att skaffa?

Priset på 69 kronor i månaden är lägre än för Netflix, vilket är tur för utbudet är mindre och appen är inte fullt lika polerad. Huruvida det är värt att skaffa Paramount Plus beror helt på ifall tjänsten erbjuder (exklusivt) material du vill se.

Vissa kanske är nyfikna på Yellowstone, 1883, Yellowjackets eller nya Dexter. Klassikern Twin Peaks går att se också (alla tre säsongerna) vilket annars bara går att göra på Viaplay, enligt PlayPilot.

De som nappade på HBO Max erbjudande i höstas skulle kunna ha både HBO och Paramount Plus (44,5kr + 69kr) och ändå få runt 66 kronor över gentemot Netflix 4K-abonnemang.

Paramount Plus känns mer som en tjänst att prova på, se allt vad man vill se och sedan pausa prenumerationen, snarare än en tjänst att betala för år ut och år in. Mer innehåll lär dock läggas till efterhand.