Video som visar förhandsversionen av Android L

Postat:
11:02 - 2014-06-26
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
33

Utöver Googles egna skärmdumpar som visar nya designspråket och riktlinjerna för Android L kommer här en av de första demovideorna av systemet. Sökjätten har släppt en förhandsversion av Android L för utvecklare som går att installera på Nexus 5 och Nexus 7.

Allt har inte hunnit ändras i förhandsversionen än och mycket ser fortfarande likadant ut som i KitKat. Släppet är till för att utvecklare ska hinna optimera och anpassa sina applikationer och lära sig programmera för systemet lagom till att Android L släpps i skarp version i höst.

Förhandsversionen innehåller samtidigt många av nyheterna, som går att ta del av nedan. Mycket kan dock hinna korrigeras till hösten. En av de största tillskotten är förbättrade aviseringar och även en ny aviseringsmeny.

Aviseringar visas i form av kort, med samma designspråk som korten i Google Now. Snabbinställningarna har flyttats så de ligger i vanliga aviseringsmenyn och inte längre behöver nås från en separat skärm – en välkommen förbättring. För att inte klottra ner menyn nås snabbinställningarna genom ett extra drag nedåt.

Inställningsskärmen ser av någon anledning annorlunda ut i förhandsversionen av Android L än i Googles skärmdumpar. Den har vit bakgrund här, istället för mörkgrå som i skärmdumparna. Nya multikörningsmenyn visas upp, som även visar individuella instanser av appar. Det inkluderar exempelvis öppna flikar i Chrome.

Eventuellt löser det även en av våra största invändningar mot Androids multikörning – nämligen att det ibland är svårt att komma tillbaka till appar som öppnats via andra applikationer. Videon ger avslutningsvis en inblick i nya låsskärmen. Förhoppningsvis kommer de som efterlyst en ny design för Android inte bli besvikna.

Senaste artiklarna om GOOGLE IO 2014

→ Se fler artiklar om ämnet