Videoformat från Google ger snabbare strömning av 4K-video

Postat:
12:52 - 2015-09-03
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
8

Google arbetar på ett nytt videoformat som innebär att väldigt högupplöst videomaterial, som 4K, kan strömmas med färre avbrott över bredband och mobilnätverk. Googles egna VP9 halverar nätverkskapaciteten som krävs för att strömma video med en viss kvalitet, jämfört med nuvarande H.264.

Den kommande Pied Piper-liknande komprimeringen VP10 innebär en liknande förbättring, då Google har som mål att återigen halvera bandbreddskravet. Allt fler konsumerar filmer, serier och livesändningar genom att strömma videomaterialet över Internet.

Samtidigt börjar 4K-upplösta TV-apparater och projektorer så sakteliga sjunka i pris och bli mer populära. Det finns redan relativt gott om 4K-material på YouTube och tjänster som Netflix har satsat på upplösningen. Snabba uppkopplingar är vanliga, särskilt i regioner som Sverige, men bättre och högre komprimering av video kommer spela en viktig roll.

Konkurrerande formatet H.265, eller HEVC, från Moving Picture Experts Group har stött på problem i form av patentavgifter. En halv procent av alla intäkter från video komprimerad med HEVC behöver betalas i licensavgifter, vilket kan underlätta etableringen av Googles gratisalternativ VP10.