Amazon saluför Android TV-boxar med förinstallerat malware

Postat:
08:54 - 2023-05-22
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
17

Senaste halvåret har det dykt upp rapporter om att vissa billiga Android TV-boxar från okända märken innehåller förinstallerat malware. Med andra ord, dessa enheter rymmer illasinnad mjukvara redan från början.

Enligt TechCrunch finns vissa av dessa mediaenheter med malware på Amazon. De har haft hårdvara från Kina-baserade märkena AllWinner och RockChip. Flera av boxarna sägs vara enormt populära på Amazon med höga medelbetyg och tusentals positiva recensioner.

Enheterna påstås ha kommunicerat med servrar och inväntat instruktioner på vad de ska göra. De var del av ett botnet med tusentals andra malwareinfekterade Android TV-boxar världen över och kunde ladda hem mer malware i bakgrunden.

Standard-svindleriet var en clickbot; kod som fejkar klick på annonser för att generera annonsintäkter. Källan spekulerar att enheterna även skulle kunna användas för att utvinna kryptovalutor, stjäla eventuell data eller användas för DDOS-attacker. Servarna stängdes ned efter upptäckterna men ett nytt botnet skulle kunna startas upp med en annan infrastruktur.

Sensmoralen är att inte köpa billiga Android TV-boxar med okända märken från Amazon och andra marknadsplatser som inte har någon direkt koll över vad som säljs.

Senaste artiklarna om ANDROID TV

→ Se fler artiklar om ämnet