Meta får rekordhöga böter för att ha skickat EU-användares data till USA

Postat:
15:45 - 2023-05-22
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
6

Meta har fått 1,2 miljarder euro i böter, högsta boten av det här slaget, för att att ha brutit mot GDPR genom att skicka EU-användares data till USA. Domen har utdelats av Irlands Data Protection Commission (DPC). EU kräver även att dataöverföringen stoppas.

EU anser att det är en integritetskränkning när användares data skickas till regioner med sämre integritetsskydd och potentiell massövervakning, likt USA. Boten är betydligt högre än den Amazon fick 2021 på 746 miljoner euro av samma anledning.

Förra året hävdade Meta att de övervägde att stänga ned Facebook och Instagram i EU om de inte längre kunde skicka data till USA. EU-politikern Axel Voss sa att Meta inte kan utpressa EU till att sänka integritetsskyddet för sina invånare, samt att det vore Metas förlust ifall företaget drog sig tillbaka från Europa.

Dataöverföringar mellan EU och USA skyddades tidigare av ett transatlantiskt avtal kallat Privacy Shield, vilket en EU-domstol ogiltigförklarade år 2020 eftersom avtalet inte ansågs skydda informationen från massövervakning.

Något som är värt att påpeka är att EU:s krav på att dataöverföringen mellan EU och USA ska upphöra endast gäller Facebook; inte Instagram eller WhatsApp. Meta har fem månader på sig att stoppa överföringen, samt ett halvår på sig att ta bort EU-användares data från amerikanska servrar.

Ett nytt avtal mellan EU och USA angående dataöverföringar mellan regionerna är dock på gång. Nya avtalet kan börja gälla redan i år.

Ett skrivfel i texten har korrigerats