Andy Rubin sätter stopp för alla rykten om Androids öppenhet

Postat:
12:03 - 2011-04-07
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Andy Rubin

Androids gudfader Andy Rubin som var med och grundade Android Inc. 2003, har nu skrivit ett öppet brev på Android Developers Blog angående den senaste tidens rykten om plattformens eventuella brist på öppenhet. Dessa rykten uppstod när Google valde att vänta med att släppa källkoden för Honeycomb till allmänheten istället för att ge ut den direkt som de tidigare gjort, och vissa tolkade detta som att Androids öppenhet blivit inskränkt.

Ett annat rykte i samma veva handlade om att Google i framtiden även skulle begränsa de skräddarsydda gränssnitt tillverkare använder sig utav för att sticka ut i mängden. Vissa teknikskribenter som föredrar ett annat operativsystem tog tillfället i akt och skrev att Android minsann inte var mer öppet än Apples iOS. Nu har alltså Andy Rubin bemött denna kritik och försökt reda ut alla oklarheter. Hans inlägg på Androids utvecklarblogg är intressant och läsvärt – här kommer en sammanfattning av innehållet.

 • Media har gett många felaktiga upplysningar om Android och Googles roll i dess ekosystem, och Rubin vill sätta saker och ting tillrätta.
 • Ända sedan den första Android-telefonen 2008 har de varit hängivna att utveckla en öppen plattform.
 • Google tror inte på en ”one size fits all”-lösning; de välkomnar mångfalden av olika Android-enheter världen över. Kvalité, kompatibilitet och följdriktighet har prioriterats, och trots alla olika varianter tycker Rubin att Android utgör en bra miljö för tredjepartsapplikationer.
 • Det är även i fortsättningen fritt fram för tillverkare att modifiera och skräddarsy Android.
 • Dock måste tillverkare uppfylla vissa grundläggande kompatibilitetskrav för att få använda Googles egna Android-applikationer.
 • Googles ”antifragmenterings”-policy har funnits sedan Android 1.0 och kommer även i fortsättningen att prioriteras – men den har inte förändrats.
 • De tänker inte försöka standardisera chipsetarkitekturen för Android-telefoner, och har heller aldrig försökt göra det.
 • Källkoden kommer som vanligt att släppas när den är färdig. Just nu jobbar Android-teamet på att föra över alla de nya funktionerna i Honeycomb till telefonformatet – när de är klara med detta kommer källkoden publiceras.
 • Denna temporära försening innebär inte en förändring i Googles källkodspolicy.

Sammanfattningsvis; Google har inte något emot skräddarsydda versioner av Android, och källkoden för Android 3.0 kommer att släppas så fort Honeycombs funktioner förts över till telefonformatet – förmodligen till viss del för att undvika att mindre tillverkare och ROM-utvecklare kör ett operativsystem för tablets på telefoner. Det har även spekulerats om att den första surfplattan med Honeycomb (Motorola Xoom) släpptes innan operativsystemet var 100 % färdigt, vilket också kan vara en del av förklaringen till fördröjningen.

Vad tycker ni läsare om Andy Rubins inlägg? Håller ni med honom, eller är det några punkter ni vill invända mot?

 

Tipstack till Ult!

Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia Play på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på LG Optimus 3D på Prisjakt just nu:

Mest kommenterat

 1. Vilken färg har din telefon?
 2. Pebble-grundaren vill verkligen ha en liten Androidtelefon
 3. Rapport: 869 000 appar i Play Store har inte uppdaterats på minst två år
 4. Moto G82 erbjuder OLED, 1080p, 120Hz och 5000mAh för €330
 5. Fler tecken på att Iphones kommer få USB-C
 6. Google Pixel Watch kan få fyra år gammalt chipp

Mest läst

 1. Google listar 100 nyheter som tillkännagavs under I/O
 2. Fler tecken på att Iphones kommer få USB-C
 3. Google Pixel 6a kostar 459 euro i Europa
 4. Moto G82 erbjuder OLED, 1080p, 120Hz och 5000mAh för €330
 5. Google Pixel Watch kan få fyra år gammalt chipp
 6. Samsung Galaxy Watch 5 Pro sägs få safirglas och titan

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken färg har din mobil (bakstycket, inte skal eller skin)?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om