Ansiktsupplåsningen i Pixel 8 är en av telefonens bästa finesser [Opinion]

Förutsatt att det är ljust

Postat:
13:27 - 2024-03-04
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
11

Google har lyckats med konststycket att erbjuda säker ansiktsupplåsning – Androids högsta biometriska klass – i Pixel 8 och Pixel 8 Pro bara genom en frontkamera med autofokus. Hur ansiktets djupmätning går till förklaras i en artikel från november.

Vi tror och hoppas att Google kommer fortsätta erbjuda dubbel biometri i alla framtida toppmodeller, för ansiktsupplåsningen är så praktisk att den är en av anledningarna att skaffa Pixel 8. Många andra Androidtelefoner stödjer ansiktsupplåsning men så länge tekniken inte är säker kunde enheterna lika gärna varit utan funktionen, för alla som värnar om säkerheten.

Ansiktsupplåsningen fungerar ofta så pass bra i Pixel 8 att smidigheten för tankarna till klassiska kapacitiva fingeravtrycksläsare på bakstycket: plocka upp telefonen, tryck på strömknappen, för in mobilen i synfältet och vips så är systemet upplåst. Alternativet ”hoppa över låsskärmen” gör upplåsningen extra smidig. Upplåsningen sker nästan omedelbart.

Som 9to5Google påpekade häromdagen samverkar de två biometriska upplåsningsmetoderna dessutom och agerar i samförstånd, till skillnad mot i telefoner likt Oneplus 12 och Galaxy S24-serien där metoderna kan krocka (om ansiktet exempelvis registreras samtidigt som användaren trycker på fingeravtrycksläsaren).

Eftersom ansiktsupplåsningen bara använder frontkameran behövs dock tillräckligt goda ljusförhållanden, så det går inte att förlita sig uteslutande på ansiktsupplåsning – vilket är en stor nackdel. Därför kan upplevelsen av ansiktsskanningen i Pixel 8 variera från person till person, men för många bör tekniken fungera tillräckligt bra för att fingeravtrycksläsaren ska kunna undvikas vid de allra flesta upplåsningarna.

Hur tycker ni som har en Pixel 8 eller Pixel 8 Pro att ansiktsupplåsningen fungerar?

Processor: 3GHz nona-core
Plattform: Tensor G3
RAM: 8GB
Skärm: 6,2" / FHD+ / 424PPI
Skärmtyp: OLED
Kamera: 50MP