Apple stämmer Samsung för plagiering

Postat:
10:33 - 2011-04-19
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
176

Apple stämmer Samsung för plagiering

I mobilbranschen finns enormt många patent – det går inte att tillverka en telefon utan att betala patentinnehavare, och tillverkare stämmer varandra till höger och vänster: Nokia stämmer Apple, Apple stämmer Nokia, Apple stämmer HTC, och så fortsätter cirkusen. Företagen vill försvara sina egna innovationer, och när de inte kommer överrens brukar det vanligen resultera i en stämning, som ofta följs av en motstämning.

Nu har vad som verkar vara ett av de största åtalen i mobilvärlden hittills inletts, för under fredagen stämde Apple konkurrenten Samsung för att ha plagierat iPhone och iPad. Stämningsansökan lämnades in i norra Kalifornien, och i den skriver Apple att Samsung gjort intrång på immaterialrätten genom att ha kopierat Apples teknologi, användargränssnitt och innovativa utförande, istället för att skapa något eget för sina mobila enheter:

Rather than innovate and develop its own technology and a unique Samsung style for its smart phone products and computer tablets, Samsung chose to copy Apple’s technology, user interface and innovative style in these infringing products.

Tidigare har Apple stämt tillverkare för att de bland annat har använt en låsskärm som man öppnar med en rörelse, vilket kan tyckas långsökt. I detta fall kanske de har en större poäng, då Samsungs Galaxy-serie ibland påminner om Apples egna produkter – bland annat den stora Hem-knappen i mitten, en horisontell applikationslåda, och även andra inslag gällande den yttre designen. Precis som när Apple stämde HTC, handlar det dock förmodligen även denna gång till viss del om att iPhone-tillverkaren indirekt försöker ge sig på Android.

Vad anser ni läsare om Apples stämningsansökan? Har Apple rätt, eller är de helt ute och cyklar, och tror ni att åtalet kommer att leda till en fällande dom?

Tack till alla som tipsat! Genom AllThingsD

Lägsta pris på Samsung Galaxy S II på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Samsung Galaxy S på Prisjakt just nu: