Apples ”dynamiska ö” – en gimmick eller något Android borde ta efter?

Postat:
13:56 - 2022-09-11
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
112

Medan Androidtillverkare försökt dölja sensorjack och kamera-öar, exempelvis genom officiella bakgrundsbilder eller inställningar som låter fältet smälta in i det mörka statusfältet, har Apple alltid anammat designen.

I Iphone 14 Pro och Iphone 14 Pro Max har Apple tagit det till nästa nivån genom att bygga helt ny funktionalitet kring enheternas kamera-ö. Fältet med frontkameran och Face ID ser ut ungefär som i Galaxy S10 Plus från 2019, men det är centrerat istället för högerjusterat.

Liknande sensorfält i Galaxy S10 Plus

Apple kallar finessen ”Dynamic Island” och det är enkelt uttryckt en ny interaktiv variant av det klassiska statusfältet. Värt att påpeka är att själva funktionaliteten förstås inte behöver fältet med sensorer utan även hade kunnat implementeras i en telefon med en helt oavbruten panel.

Vad som fått vissa att bli förtjusta är hur finputsad lösningen verkar vara; de lena övergångsanimationerna, hur fältet sömlöst växer och krymper. Fältet kan visa allsköns praktisk kontextuell information.

Några exempel är timers, aviseringar, sportresultat, samtals- och inspelningsslängder, vägbeskrivningar, batterinivå för anslutna hörlurar, och så vidare. Vid tryck på fältet visas den tillhörande appens widget för att snabbt exempelvis styra musikspelning. Enligt utsago ska det gå att trycka varsomhelst på fältet – även på sensorerna.

Fältet är animerat och visar exempelvis en skakande ringklocka vid alarm. Två olika aviseringar kan visas samtidigt. Utvecklare har möjligheten att bygga stöd för ”dynamiska ön” i sina egna appar.

Meningarna går isär hur användbart detta kommer vara i praktiken. Android erbjuder i stort sett redan samma funktionalitet – men i rullgardinsmenyn istället för i statusfältet. Skillnaden här är att finesserna är mer framträdande, tjusigt animerade och kanske snäppet mer lättillgängliga.

På sikt kommer allt fler sensorer sättas under panelen och det bör vara målet även för Apple. Frågan är då huruvida den ”dynamiska ön” kommer finnas kvar i en eller annan form på sikt, eller om det är en tillfällig finess.

Vad tycker ni om ”Dynamic Island” – är ett interaktivt och kontextuellt statusfält något som borde finnas i Android eller är det mer av en gimmick?