Dåligt av Google att Pixel 8 inte får Gemini Nano [Opinion]

Postat:
11:59 - 2024-03-11
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
13

Som tidigare rapporterats kommer Pixel 8 bli utan Gemini Nano – Googles mest lättdrivna stora språkmodell – fastän Nano har integrerats i Pixel 8 Pro. Språkmodellen ska inte förväxlas med chattbotten Gemini som är en separat produkt. Gemini Nano gör att vissa funktioner som kräver generativ AI kan köras lokalt och offline på telefonen.

Vad vi reagerar på är att Google hävdar att Pixel 8 blir utan Gemini Nano på grund av icke angivna hårdvarubegränsningar. Så Google säger att en av företagets två senaste toppmodeller efter bara några månader inte kan köra ny Google-mjukvara på grund av för taskig hårdvara? Ouch. Enda annonserade prestandaskillnaden mellan Pixel 8 och Pixel 8 Pro är 4GB mer RAM i Pro (12GB). Galaxy S24 erbjuder dock Gemini Nano med bara 8GB arbetsminne.

Missen är extra märklig eftersom både Pixel 8 och Pixel 8 Pro har marknadsförts som AI-telefoner. Google påstod i sin marknadsföring att enheternas chipp Tensor G3 specifikt har designats för att leverera Googles genombrott inom AI direkt till Pixel-användare och för att visa världen vad som är möjligt. Detta gällde tydligen bara Tensor G3 i Pro och inte i Pixel 8.

Att Pixel 8 blir utan funktioner så pass tidigt är dessutom en smula illavarslande när telefonen ska uppdateras i sju år. Kommer Pixel 8 bli utan fler finesser i framtiden? Avsaknaden av Gemini Nano behöver dock inte alls vara en stor nackdel i praktiken. I dagsläget möjliggör Nano endast lokala sammanfattningar av inspelningar i Recorder-appen och smarta svar i Gboard.

Flera av AI-finesserna är dessutom molnbaserade så för uppkopplade användare spelar det mindre roll ifall funktionerna kan köras lokalt, men det är ändå beklagligt att Google inte ger telefonerna likvärdig mjukvara.