Dell står för senaste massuppsägningarna i teknikbranschen

Postat:
17:50 - 2023-02-06
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
6

Vågen av massuppsägningar i teknikbranschen fortsätter genom att Dell har sagt upp cirka 6650 anställda, vilket motsvarar runt fem procent av den globala arbetsstyrkan. Enligt Jeff Clarke från Dell har de föregående åtgärderna, som att stoppa nyanställningar och att begränsa resor, inte varit tillräckliga.

Clarke säger att Dell upplever marknadsförhållanden som ”fortsätter att erodera, med en oviss framtid”. PC-marknaden fick ett uppsving under början av pandemin men sjönk därefter. Enligt IDC föll Dells datorleveranser med 37 procent under fjärde kvartalet i fjol jämfört med samma period året innan.

Runt 55 procent av Dells intäkter sägs komma från PC-försäljning. Enligt Clarke är uppsägningarna väsentliga för Dells ”långsiktiga hälsa och framgång”. I november tillkännagav HP, en annan PC-tillverkare, att runt 6000 anställda skulle sägas upp. Andra teknikföretag som nyligen gjort större uppsägningar är Meta, Amazon, Microsoft, Google, Twitter och Spotify.

Som fotnot kan nämnas att Dell var en pionjär på smartphonemarknaden genom sin Streak 5 som släpptes sommaren 2010, över ett år innan första Galaxy Note. Telefonen hade en gigantisk skärm för sin tid på 5″ och var en av de allra första enheterna som kallades ”phablet”.