Disney+ tar bort över 40 filmer och serier

Postat:
20:29 - 2023-05-19
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
22

En nackdel med strömningstjänster gentemot lokala, privata bibliotek är att material kommer och går. Den där filmen eller serien som fanns på tjänsten för ett år sedan och som du nu blivit sugen på att se eller se om kanske inte längre finns kvar.

Denna ovisshet har hittills avsett externt, licensierat material eftersom avtalen med filmbolag och tv-kanaler ibland bara gällt en viss period. Senaste året har det dock blivit uppenbart att inte ens det egenproducerade, exklusiva materialet nödvändigtvis är säkert. Warner Bros Discovery tog exempelvis bort Westworld och flera andra serier, samt ställde in en så gott som färdig film som aldrig ens släpptes.

Likt så mycket annat här i världen har besluten med pengar att göra. Fastän en serie eller film är färdigställd kan strömningstjänsterna fortfarande behöva betala royalties och avgifter till exempelvis regissörer, manusförfattare, skådespelare och kompositörer, beroende på hur avtalen ser ut. Att skapa en serie är alltså sällan en engångskostnad. Strömningstjänster har ansett att det helt enkelt är mer gynnsamt att ta bort material inte tillräckligt många tittar på.

Med detta sagt kommer Disney+ nu ta bort över 40 egna filmer och serier, enligt Deadline. Disney+ sänker förstås inget av sitt mest framgångsrika och välkända material, det är mer obskyra titlar som ryker, men även smalare material har fans. Disney kommer dessutom ta bort innehåll från Hulu/FX.

Några av titlarna som försvinner från Disney+ är Willow, Turner & Hooch, The World According to Jeff Goldblum, The Real Right Stuff, The Mighty Ducks: Game Changers och Wolfgang. En mer komplett lista finns på Deadline.