Första intrycken: Samsung Galaxy S23 Ultra

Postat:
19:01 - 2023-02-01
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
38

I vanlig ordning är Samsung först ut bland mobiltillverkarna på den nordiska marknaden med att introducera årets flaggskepp. Den nya telefonen – Galaxy S23 Ultra – innehåller det allra senaste från Qualcomm, Corning och inte minst Samsung själva.

Under skalet sitter Qualcomms sprillans nya Snapdragon 8 Gen 2-chipp (4 nm) tillsammans med en ny generation RAM (LPDDR5X), flashminne (UFS 4.0) och en helt nyutvecklad kamerasensor med en upplösning på 200 MP (ISOCELL HP2) samt Cornings nyintroducerade Victus 2-glas, för att nämna några av nyheterna.

Note-fantaster kan glädjas åt att S-pen följer med och i likhet med föregångaren har pannan ett fack integrerat i enheten, vilket innebär att den alltid hänger med telefonen.

I förhandstitten nedan tittare vi närmare på de främsta nyheterna i Galaxy S23 Ultra och undersöker hur den skiljer sig åt från föregångaren: vad har Samsung förbättrat, vad är sig likt och finns det slutligen något som blivit sämre?

Konstruktion och design

Det första som slår oss när vi klämmer och känner på enheten är att den ligger lite bättre i handen vid jämförelse med föregångaren. Formen har förändrats något eftersom displayen inte är lika välvd som tidigare, vilket för i alla fall vår del innebär att den ligger bekvämare i handen samt uppleves som mer greppvänlig.

Telefonen har en gedigen och robust konstruktion med en god vridstyvhet. Vi hör inga oroväckande knak eller missljud när vi med lite kraft försöker bända på enheten. Ej heller hittar vi några störande glipor när vi sveper med fingret om telefonens kanter, utan Samsung lämnar oss med ett gott helhetsintryck vad gäller konstruktion och byggkvalitet.

Även knapparna lämnar ett fint intryck. De upplevs inte som svampiga utan svarar direkt samt med ett i vårt tycke adekvat motstånd och inte minst ljud. De sticker också ut tillräckligt mycket från chassit för att de skall gå att känna sig till med telefonen i exempelvis fickan.

På enhetens undersida sitter USB-C-porten tillsammans med en extra högtalare som tillsammans med högtalaren i fronten ger ett stereoljud. Telefonen saknar inte helt överraskande 3,5mm-utgång men har i gengäld stöd för Bluetooth 5.3 samt LE Audio.

Vi finner även SIM-kortsluckan på enhetens undersida och noterar att den har plats för två fysiska SIM-kort. Telefonen erbjuder också stöd för eSIM. Det går dock enbart att använda två SIM-kort samtidigt, så antingen dubbla fysiska SIM-kort eller ett fysiskt kort i kombination med ett eSIM. Telefonen saknar minneskortplats.

Bildskärm och fingeravtrycksavläsare

Super AMOLED-panelen om 6,8″ har samma upplösning som tidigare – WQHD+/1440p – medan telefonen som standard är inställd på att använda FHD+/1080p. Eftersom skillnaden i batteritid och prestanda mellan WQHD och FHD enligt våra erfarenheter numera är minimal, så ser vi inte riktigt varför FHD+ fortfarande används som standard. För den som vill ha en skarpare bild är det enkelt åtgärdat genom att byta till WQHD-läget, vilket också visar den stora panelens fulla potential.

Panelen är av LTPO 2.0-typ och har stöd för att adaptivt växla mellan 1-120Hz beroende på vad som visas på skärmen. Till skillnad från panelen i S22 Ultra är panelen i S23 Ultra något ljusstarkare, men i övrigt är skillnaderna små, frånsett att den är mindre kurvad än tidigare. En annan skillnad är att AMOLED-panelen täcks av Cornings nylanserade Gorilla Glass Victus 2, som skall klara fall mot ojämna ytor bättre än föregående generation.

Fingeravtrycksläsaren är liksom tidigare ultraljudbaserad och även om vi ännu inte är på det klara med om det handlar om en ny generation eller inte, så fick vi intrycket av att avläsningsytan vuxit, vilket talar för att det handlar om en ny sensor. Vad gäller precisionen är det en punkt vi får återkomma till.

Kamera

Till den kanske största nyheten hör en helt ny primärkamera som bygger på Samsungs egenutvecklade ISOCELL HP2-sensor med en upplösning på 200MP (f/1,7). Trots den utökade upplösningen har sensorn inte ökat i storlek, utan har samma format som 108MP-sensorn i föregångaren (1/1.3″).

Eftersom sensorn inte ökat nämnvärt i storlek innebär det att pixlarna är mindre (0,6 μm) mot tidigare (0,8 μm). Genom att kombinera pixlarna genom skl. pixel binning motsvarar pixelstorleken vid 50 MP 1.2 μm och vid 12 MP 2,4 μm. Vilken upplösning som används avgörs främst av mängden tillgängligt ljus.

Trots att sensorn inte vuxit i storlek utlovar Samsung bättre mörkerprestanda än tidigare. Eftersom det saknades möjligheter att testa detta vid demotillfället var det svårt att avgöra huruvida det stämmer eller ej, varför även detta är en punkt vi kommer få återkomma till vid ett senare tillfälle.

Enligt Samsung är autofokusen förbättrad och det är också något vi får intrycket av när vi testar särskilt närbilder och makro, där laserfokusen hjälper till. Vi noterar också att kameran tycks vara bättre än föregångaren vad gäller att fånga motiv i rörelse, vilket vi kommer titta närmare på i vår recension av enheten. Här spelar förmodligen Snapdragon-chippet in tillsammans med en ny generation CMOS-sensor.

Vidvinkelkameran har även utrustats med förbättrad optisk bildstabilsering i alla riktningar, vilket innebär att risken för rörelseoskärpa minskar i samband med längre exponeringstider eller vid tex. videoinspelning i mörker.

I övrigt skiljer sig inte kamerakonfigurationen på bakstycket åt från tidigare. S23 Ultra har dels en 10x telezoom av periskopstyp med en upplösning om 10MP (f/4.9) och en 3x tele av traditionell typ med 10MP upplösning (f/2.4). Vi finner också en ultravidvinkel med en upplösning på 12MP (f/2.2) med 120 graders täckning. Samtliga moduler med undantag för ultravidvinkeln har stöd för optisk bildstabilisering (OIS):

Selfiekameran har även fått en ny sensor med en upplösning om 12MP, vilket är lägre än tidigare, men som i gengäld skall ge bättre mörkerprestanda och klarar dessutom av att spela in video med 60 bilder per sekund mot tidigare 30 bilder per sekund. Kameran har även fått stöd för HDR-videoinspelning.

Mjukvara och prestanda

Bredvid den uppdaterade vidvinkelkameran är den i vårt tycke mest utmärkande nyheten i årets upplaga att Samsung slutligen satsat på Qualcomms Snapdragon-plattform framför det egenutvecklace Exyonos-chippet, som trots ett flertal iterationer aldrig riktigt lyckats överträffa Qualcomms chipp fullt ut vad gäller prestanda/energieffektivitet.

Chippet Samsung använder bär betckningen ”designed for Galaxy” och skall vara något vassare än vaniljversionen av Snapdragon 8 Gen 2. Om detta stämmer i praktiken eller ej får förstås benchmarking avgöra.

Nytt för i år är också stödet för UFS 4.0 som i princip fördubblar läs- och skrivhastigheten (4,200MB/s, 2,800MB/s) vid jämförelse med UFS 3.0. Samsung använder även LPDDR5X (8,5 Gbps/s) framför LPDDR5-minne (7,5 Gbps/s) som tidigare, vilket ger dels lägre energiförbrukning tillsammans med högre minnesbandbredd.

Telefonen kommer med Android 13 tillsammans med Samsungs OneUI 5.1-gränssnitt. Enheten vi hade möjlighet att prova hade januari säkerhetspatch installerad, vilket är föredömligt, då det är den senast tillgängliga versionen. Vidare erbjuder Samsung i vanlig ordning 4 års OS-uppdateringar och totalt 5 års säkerhetsuppdateringar, vilket vi tycker är exemplariskt och något vi anser borde vara branschstandard.

Specifikationer

ModellSamsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S22 Ultra
Dimensioner (mm)78,1 x 163,4 x 8,977,9 x 163,3 x 8,9
Vikt (g)234228
Skärm6,8" (3088x1440)
Dynamic AMOLED 2X
120 Hz, 1750 nits
Gorilla Glass Victus 2
6,8" (3088x1440)
Dynamic AMOLED 2X
120 Hz, 1750 nits
Gorilla Glass Victus+
OSAndroid 13, One UI 5.1Android 13, One UI 5.0
SystemchippQualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (4nm)Samsung Exynos 2100 (4nm)
RAM och lagring8 GB / 256 GB
12 GB / 512 GB
12 GB / 1 TB
8 GB / 128 GB
12 GB / 512 GB
12 GB / 1 TB
LagringsminnestypUFS 4.0UFS 3.1
Bluetooth5.3, A2DP, LE5.2, A2DP, LE
KameraUltravidvinkel (12 MP)
Vidvinkel (200 MP)
Telefoto 3x (10 MP)
Telefoto 10x (10 MP)
Selfie (12 MP)
Ultravidvinkel (12 MP)
Vidvinkel (108 MP)
Telefoto 3x (10 MP)
Telefoto 10x (10 MP)
Selfie (40 MP)
Batteri5 000 mAh
45W wired, PD3.0
10W wireless (Qi/PMA)
4.5W reverse wireless
5 000 mAh
45W wired, PD3.0
15W wireless (Qi/PMA)
4.5W reverse wireless
FärgerPhantom Black, Green, Cream, LavenderPhantom Black, Green, Phantom White, Burgundy
PrisFrån 16 990 kronorFrån 13 990 kronor

Pris och tillgänglighet

Telefonerna i S23-serien går att förboka från med idag och för de som väljer att förboka ger Samsung möjligheten att dubbla lagringen utan extra kostnad på dels Samsung Store samt bland utvalda återförsäljare. Butikspremiären eller officiell säljstart äger rum 17 februari.

Galaxy S23 Ultra 8/256GB har ett rekommenderat återförsäljarpris pris om 16 990 SEK medan 12/512GB kostar från 18 990 SEK. Konfigurationen med 1TB lagringsutrymme kostar från 21 490 SEK.

+ Galaxy S23 Ultra

  • Hög byggkvalitet
  • 120 Hz WQHD AMOLED-panel (1-120Hz)
  • Qualcomms Snapdragon 8 Gen 2-plattform
  • UFS 4.0 samt LPDDR5X
  • 5000 mAh batterikapacitet
  • Fem år garanterade uppdateringar (4 år OS-uppdateringar)
  • Stöd för UWB. BT 5.3/LE Audio, WiFi 6E
  • S-pen
  • Förbättrad vidvinkelkamera med särskilt snabbare AF
  • IP68-klassning

– Galaxy S23 Ultra

  • Högt introduktionspris (16 990 kr)
  • Instegsmodellen (8/256 GB) borde erbjuda 12GB RAM
  • Snabbladdningen har inte förbättrats från tidigare generation (45W)
  • QI-laddning begränsad till 10W
  • Bixby talar fortfarande inte svenska