Google börjar testa Project Starline hos kunder: sci-fi-liknande teknik för videosamtal

Postat:
12:42 - 2022-10-14
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
8

Googles sci-fi-liknande teknik för videosamtal i 3D, Project Starline, tillkännagavs i maj förra året. Starline består av avancerade bås som gör att det går att prata med andra som om de var på plats och satt mitt emot, fastän de är någon annanstans.

Företaget har beskrivit tekniken som ett ”magiskt fönster” som visar motparten i 3D i naturlig storlek. Med tanke på att lösningen är kostsam och använder spjutspetsteknik kommer Starline inte bli konsumentelektronik i första taget.

Google kommer dock snart genomföra tester hos företagskunder likt T-Mobile, Salesforce och WeWork. Utöver att återskapa samtalsdeltagarna i 3D inkluderar Starline även spatiellt ljud för att det ska kännas som att talet kommer direkt från personernas munnar.

Motparten återskapas i 3D (utan hjälp av glasögon) på en 65-tumsskärm med 8K-upplösning. Starline möjliggör egentligen inte mycket nytt rent praktiskt, men att kunna ha samtal på avstånd som om båda satt mitt emot varandra kan ha ett stort värde i sig.

Även objekt som hålls upp, exempelvis ett äpple i handen, visas i 3D och framstår som om de var alldeles i närheten. Tekniken visas upp nedan i ett demo från förra året.