Google Chrome får utökat stöd för röstsökning

Postat:
10:55 - 2013-05-22
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
17

Google har uppdaterat sin populära webbläsare – Chrome – med en röstsökfunktion som påminner om den i Google Now. Vi har provat funktionen och konstaterar att det fortfarande är en bit kvar innan det fungerar lika bra som i Google Now.

Chrome uppdateras i regel automatiskt, men för den som vill tvinga fram en uppdatering finns alternativet ”About Google Chrome” i inställningsmenyn varifrån en uppdateringskontroll kan köras.

voice_search_2 voice_search_3

I exemplet ovan söker vi efter vem som författat ”Liftarens guide till galaxen” och får fram en korrekt sökträff i form av ”Douglas Adams”. Chrome läser också upp resultatet för oss – en funktion som går att stänga av genom att klicka på högtalarikonen i sökfältet.

Det går att söka på svenska i Chrome, precis som för Android, men då krävs att Google-kontot är inställt med svenska som språkalternativ. Detta medför också vissa begränsningar eftersom ”Knowledge Graph” ännu inte är kompatibelt med svenska, vilket innebär att vi i de flesta fall får nöja oss med en enkel resultatlista utan merinformation.

voice_search_4 voice_search_5

I det här exemplet har vi testat att söka på vädret i Stockholm och precis som i fallet ovan upplyser en röst om resultatet: ”it’s 11 degrees and mostly cloudy in Stockholm”.  Tyvärr fungerar inte funktionen utanför Googles sökfält. Vi kan exempelvis inte använda röstsök för att hitta information i en webbsida vi öppnat eller göra en röstsökning via Google därifrån, utan måste i sådan fall gå tillbaka till sidan för sökmotorn.

nexus-10-voice

I Chrome för Android ser det ut som tidigare och till skillnad från ovanstående exempel läser inte Chrome upp det mest relevanta resultatet för oss. Vi har testat i både den stabila versionen samt i betaversionen.

nexus-10-weather

I Google Now används kontextuell sökning. Om vi provar med frasen ”How’s the weather” förstår sökmotorn att vi efterfrågar vädret där vi för stunden befinner oss och presenterar således ett relevant resultat. Värt att tillägga är att vi även här har möjlighet att få resultatet uppläst för oss.

Google visade upp nästa generations sökmotor i samband med I/O-konferensen som ägde rum i förra veckan och gick så långt som att tala om ”slutet på sök som vi känner till det”. Klart står att kontextuell sökning som det fungerar i Google Now kommer introduceras på bred front framöver. I videon ovan diskuterar Google ”Knowledge Graph” som introducerades under förra året och redogör för sina framtida planer. Ett exempel på hur knowledge graph fungerar syns i exemplet ovan med Douglas Adams; där en mängd information om författaren presenteras utan att vi behöver gå vidare genom att klicka på sidorna i resultatlistan.

[Google Know]
[Google Knowledge Graph]