Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Google Chromecast 2 – uppackning och testkörning

Postat:
22:33 - 2015-10-02
Skribent:
Hugo
Kommentarer:
Utöver de två omskrivna Nexus-telefonerna 5X och 6P samt androidplattan Pixel presenterade Google under sitt event i tisdags även den efterlängtade efterträdaren till den två år gamla Chromecast-stickan.
Chromecast 2, eller Chromecast 2015 – vad man än väljer att kalla den – har omdesignats från att vara en traditionell HDMI-sticka till att bli en liten puckformad enhet med en HDMI-kontakt och en decimeterlång fastmonterad plattkabel.


Utöver de yttre förändringarna har nya Chromecast även fått en enligt Google rejält förbättrad Wi-Fi-antenn (tre antenner, till och med) och, kanske viktigast av allt, stöd för 802.11ac samt 5GHz-bandet. Detta löser, åtminstone på pappret, ett av de största problemen med gamla Chromecast – svag mottagning, begränsning till 2,4GHz-bandet samt endast stöd för 802.11n.

Vi vet ännu inte vad mer som döljer sig under skalet i form av RAM-bestyckning och processor, men en inte alltför vild gissning är att Google har uppgraderat även detta. Vad vi dock vet är att nya Chromecast precis som företrädaren inte har stöd för högre upplösning än 1080p.


Att installera och konfigurera nya Chromecast fungerar på precis samma vis som förut, även om Chromecast-appen ständigt uppdateras, via en telefon med Chromecast-appen installerad.

På nya Chromecast möts vi efter den första fasen där vi parar samman enheten med telefonen och Wi-Fi-nätverket av en kort instruktions-/demonstrationsvideo av Chromecast medan en mjukvaruuppdatering pågår i bakgrunden. Vi vet inte om detta är en nyhet i Chromecast 2 eller om det är en del av den uppdaterade Chromecast-appen.

chromecast-1-och-2
Vi förberedde en liten testmiljö där samma TV-apparat har både gamla och nya Chromecast inkopplade och installerade, för att jämföra hur snabbt videoströmmar med varierande upplösning och dataflöde startar på respektive Chromecast.

Google framhöll vid presentationen av Chromecast 2 en ny funktion kallad Fast Play, vilken – gissningsvis genom smart mjukvara – försöker gissa sig till vad du avser se och kan därmed ”förbuffra” videon för att kapa tiden från det att du väljer din video till att den spelas upp på TV-apparaten.

Vid uppspelning av exempelvis YouTube-videor kan vi konstatera att ja, nya Chromecast är snabbare att börja spela upp klipper, men uppspelningen börjar absolut inte ”omedelbart”. Vid uppspelning av relativt högupplösta videoklipp, som ”Planet Earth:Amazing nature scenery (1080p HD)”, mäter vi upp mellan tre och sju sekunder buffring för gamla Chromecast, medan nya i regel behöver mellan två och fyra sekunder. En klar förbättring, men inte en wow-upplevelse.

Vid strömning av (dataflödesmässigt) tyngre videoklipp från en dator på samma Wi-Fi-nätverk till Chromecast-enheterna ser vi en desto större skillnad.

Där gamla Chromecast i vår testmiljö med en tjock vägg mellan TV och router och med sin svaga antenn samt begränsning till 2,4GHz över n-protokollet ofta misslyckas med att spela upp videoklipp med ett genomsnittligt dataflöde högre än 8 Mbit/s utan återkommande buffring spelar nya Chromecast upp det mesta vi kastar på den, men säger ifrån då dataflödet konstant når 25 Mbit/s eller högre.

Vanliga 1080p-filmer (x264, xvid) med ett genomsnittligt dataflöde om 12-20 Mbit/s är i vår testkonfiguration inga som helst problem på nya Chromecast och att hoppa fram och tillbaka i filmen sker med maximalt någon sekunds buffring. Just att hoppa fram och tillbaka i tyngre videoklipp var något som med den gamla modellen var förenat med långa väntetider och ibland förlorad kontakt med stickan.

chromecast-2-spotify-03

En annan nyhet är att Spotify numera har stöd för Chromecast. Funktionen är precis så enkel som den skall vara och vi skickar utan problem ut musik till TV-apparaten där vi ser ett enkelt gränssnitt med aktuell sång, förloppsindikator och diverse ”album art”. Funktionen nyttjar alltså Googles Cast-protokoll och inte Spotifys egenutvecklade Connect.

I Spotify-klienten kan vi som bilden ovan visar välja till vilken Google Cast-kompatibel enhet vi önskar strömma musiken. Det går dock bara att strömma till en Cast-kompatibel enhet åt gången i dagsläget.

AktivitetChromecast 2Chromecast 1
Tid att buffra
YouTube 1080p
2-4 sekunder3-7 sekunder
Tid att buffra
Lokala videoklipp, 1080p/13Mbit/s
1-2 sekunder3-4 sekunder, återkommande buffring
Maximalt dataflöde (konstant)
Lokala videoklipp, video strömmad utan återkommande buffring från dator till Chromecast
~25 Mbit/s~10 Mbit/s
Maximalt dataflöde (toppar)
Lokala videoklipp, video strömmad utan återkommande buffring från dator till Chromecast
~35 Mbit/s~12 Mbit/s

Vi har ännu bara hunnit bekanta oss med nya Chromecast i några timmar, men vi är så här långt mycket nöjda med förbättringarna. Video startar snabbare (ungefär dubbelt så snabbt som förut) och flyter bättreSWEDROID-REKOMMENDERAR (det maximala dataflödet har mer än fördubblats, nästan tredubblats i vår testmiljö) och signalstyrkan tycks även den vara bättre (tre pinnar mot två).

Vi hade hoppats på stöd för högre upplösning än 1080p, men utöver det är Chromecast 2 en mycket trevlig pjäs som vi absolut rekommenderar utan förbehåll.

Chromecast 2 kostar i dagsläget 390 svenska kronor och finns att köpa i svart, gul och röd färg.

Aktuellt

Vi kikar på fräsiga OnePlus McLaren Edition - har 10GB RAM.

Android på Prisjakt

OnePlus 6T
Huawei Mate 20 Pro
Huawei P20 Pro
Samsung Galaxy S9 Plus
Samsung Galaxy Note 9
Google Pixel 3
9.2

Test av Google Pixel 3 XL

9.1

Test av Sony Xperia XZ3

8.9

Test av Sony Xperia XZ2 Premium

8.6

Test av LG G7 ThinQ

8.1

Test av Nokia 8 Sirocco

9.3

Test av Samsung Galaxy Note 9

8.9

Test av OnePlus 6

8.8

Test av Sony Xperia XZ2

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har du eller har du haft en smartphone från OnePlus?
 2. Så här ser Sony Xperia XZ4 Compact ut enligt rykte
 3. Samsung presenterar Galaxy A8s – sin första telefon med Infinity-O
 4. Webbläsaren Microsoft Edge kommer att baseras på Chromium
 5. Hands-on med OnePlus 6T McLaren Edition – har 10GB RAM och 256GB lagring
 6. Vivo introducerar sin nya Nex med dubbla skärmar och aviseringsring

Mest läst

 1. Har du eller har du haft en smartphone från OnePlus?
 2. Så här ser Sony Xperia XZ4 Compact ut enligt rykte
 3. Skulle du betala 2000-3000kr extra för att få 5G i din OnePlus-telefon?
 4. Skärmdumpsfest – hur ser din launcher ut idag?
 5. Nästa års flaggskepp från OnePlus blir först ut med Snapdragon 855
 6. Samsung presenterar Galaxy A8s – sin första telefon med Infinity-O

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har du en smartphone från OnePlus?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Survey