Google introducerar Google Cast samt TV-tillbehöret Chromecast

Postat:
20:47 - 2013-07-24
Skribent:
Eric N
Kommentarer:
127

I samband med kvällens presskonferens introducerade Google ett TV-tillbehör vid namn Chromecast. Det handlar om en HDMI-sticka med Wi-Fi vilken kör en bantad version av Chrome OS som gör det möjligt att strömma innehåll från molntjänster till en TV-apparat på ett smidigt vis. Android, Chrome/webbappar samt Mac- och IOS-enheter fungerar samtliga lika bra för att styra över vilket innehåll som hamnar på skärmen. Inga inloggningsuppgifter behövs utan stickan hittas automatiskt så snart enheterna är uppkopplade till samma lokala nätverk som Chromecast.

Chromecast säljs i dagsläget endast i USA via Google Play och har ett pris på USD 35 (227 kr). Vid vilken tidpunkt enheten kommer säljas utanför USA är oklart, men Google berättade i alla fall att de siktar på att släppa Chromecast i fler länder ”så snart som möjligt”.

Diagram

Chromecast fungerar endast med applikationer/webbtjänster som har stöd för den nya Google Cast-tjänsten. Ett SDK för ändamålet lanserades parallellt med eventet och finns tillgänglig här för nedladdning. Vissa begränsningar finns dock: ”The Google Cast API libraries support the development of Android, iOS, and Chrome sender applications”.

I dagsläget är antalet program och tjänster som stöds begränsade till följande enligt Google: Netflix, YouTube, Google Play Movies & TV. Fler applikationer är på gång och Google nämnde bland annat Pandora.

httpvh://youtu.be/cKG5HDyTW8o

Demovideon ovan visar hur Chromecast kan användas i praktiken. Exempelvis för att spela upp musik, video och inte minst fotoalbum via webbläsaren Chrome och Google+ photos.

chromecast_montage_netflix_pc

Vitsen med Chromecast är att innehållet som skickas till TV:n är skräddarsytt för ändamålet. I stället för att klona allt som ritas upp på surfplattan eller telefonens skärm sänds endast den information vidare som platsar bäst på TV-apparaten. Innehållet strömmas inte heller från telefonen till TV:n utan hämtas direkt via respektive molntjänst. Det innebär att de mobila enheterna kan användas för annat samtidigt som exempelvis en YouTube eller Netflix-video spelas upp och bidrar också till att göra systemet mer eller mindre plattformsoberoende.

cloud_chromecast

Google Cast gör det också möjligt för flera enheter som är anslutna till en och samma Chromecast, exempelvis en iPhone och en Android-telefon, att synkronisera mellan tjänster. Under presskonferensen demonstrerade Google hur en användare kunde fortsätta spela upp en Netflix-video via en Nexus 7 när personen som startat videon på sin iPhone lämnade rummet och tog sin enhet med sig. Kom personen sedan tillbaka med sin enhet och startade Netflix synkroniserades den aktuella uppspelningsinformationen automatiskt. Google demonstrerade även hur användare via YouTube-appen kunde skapa spellistor tillsammans från sina respektive enheter som sedan spelades upp via Chromecast.

Hårdvaran är kapabel till att strömma video upp till 1080p/Full HD-kvalitet, men några bithastigheter nämndes inte. Vi noterar att Google bland specifikationerna uppger att radiodelen endast har stöd för 2.4GHz och inte 5GHz vilket kan begränsa bandbredden något. Chromecast har också stöd för flerkanalsljud/5.1. Vad för SoC (system-on-a-chip) Chromecast bygger på framgick inte annat än att det var kraftfull sådan i förhållande till enhetens ringa storlek. Strömförsörjning sker via en microUSB-port.

Specifikationer

Output: HDMI, CEC compatible
Max. Output Video Resolution: 1080p
Dimensions: 72(L) x 35(W) x 12(H) mm
Weight: 34g
Wireless: 2.4 GHz WiFi 802.11 b/g/n
Power: USB (Power adapter included)
Supported Operating System:
Android 2.3 and higher
iOS® 6 and higher
Windows® 7 and higher
Mac OS® 10.7 and higher
Chrome OS (Chromebook Pixel, additional Chromebooks coming soon).